image

Telegram-oprichter: Russische blokkade chat-app onsuccesvol

maandag 23 april 2018, 10:10 door Redactie, 2 reacties

Rusland heeft de afgelopen week bijna 18 miljoen ip-adressen van onder andere Amazon en Google laten blacklisten om zo het gebruik van de versleutelde chat-app Telegram te blokkeren, maar de blokkade is vooralsnog onsuccesvol, zo meldt Telegram-oprichter Pavel Durov op Twitter en Telegram.

"Deze week hebben we niet alleen met de Russische telecomtoezichthouder of de geheime dienst FSB gevochten. We hebben gevochten voor de digitale toekomst van Rusland. Vrij internet en encryptie zijn een integraal onderdeel van deze toekomst", aldus Durov op de Russische sociale netwerksite Vkontakte. "Geen enkel ontwikkeld land blokkeert chat-programma's voor het niet afstaan van encryptiesleutels aan geheime diensten. Het afschaffen van het recht op vertrouwelijkheid is een veel gevaarlijker medicijn dan de kwaal."

Durov waarschuwt dat als een dienst de mogelijkheid krijgt om de persoonlijke correspondentie van burgers ongecontroleerd te monitoren, deze toegang snel in handen van anderen zal komen, zoals criminelen, hackers en geheime diensten van andere landen. "De verplichting om encryptie te kunnen omzeilen door het afgeven van "sleutels" vermindert de veiligheid van zowel de elite als maatschappij in het geheel", zegt de Telegram-oprichter.

De Russische overheid zou Apple en Google vorige week hebben gevraagd om Telegram uit hun app-stores te verwijderen. Verschillende burgerrechtenbewegingen, waaronder Amnesty International en de American Civil Liberties Union, hebben techbedrijven gevraagd om de censuur van de Russische overheid te weerstaan.

Reacties (2)
24-04-2018, 07:50 door Anoniem
Tja, een voorproefje van wat hier ook gaat gebeuren.

Nu maar weer wachten op de eerste reactie die zegt: ik heb niks te verbergen (en die daarmee impliciet zegt, dat ik dat blijkbaar wel zou hebben: wie wordt de eerste klootzak, die mij beschuldigt?).
24-04-2018, 17:40 door Anoniem
Ik heb wel wat te verbergen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.