image

Rutte beëdigt leden Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden

woensdag 25 april 2018, 12:38 door Redactie, 6 reacties

Minister-president Rutte heeft vandaag de leden van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de leden van de afdeling klachtbehandeling van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) beëdigd.

De beëdiging vond plaats in het kader van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook bekend als de sleepwet. De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden bestaat uit drie leden die de rechtmatigheid toetsen van de toestemming die de ministers van Binnenlandse Zaken of Defensie geven voor het inzetten van bepaalde bijzondere bevoegdheden door de AIVD of MIVD. Het oordeel van deze commissie is bindend.

Daarnaast is er bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een nieuwe afdeling klachtbehandeling opgericht. Deze afdeling onderzoekt en beoordeelt klachten en meldingen van mogelijke misstanden. Ook het oordeel van deze commissie is bindend. Het kabinet is van plan om de sleepwet op 1 mei in werking te laten treden. Eerder deze maand kondigde een coalitie van organisaties echter een kort geding aan om de Wiv uit te laten stellen.

Reacties (6)
25-04-2018, 12:43 door Anoniem
beëdigd voor wat het waard is, in gebeurd door een notoire l**gen**r.
25-04-2018, 13:25 door Anoniem
Alles word gewoon doorgevoerd en gepland,de burger heeft niets te zeggen,
even wat water bij de wijn,een kleine en zeer snelle aanpassing voor de vervelende sleepwet tegenstemmers,
en we zijn deze tegenstemmers (zogenaamde systeem-schoppers) weer vergeten.

Precies zoals het moet en het verder controleren en bevorderen
van de in rap tempo aangelegde panopticum (architectuur).

Want tja we hebben als overheid en tech-bedrijfsleven argumenten gecreerd,om beleid te kunnen maken
en om de maatschappij te kunnen veranderen.

The Matrix
25-04-2018, 14:02 door karma4
Door Anoniem: beëdigd voor wat het waard is, in gebeurd door een notoire l**gen**r.
Met het laten vervallen dividendbelasting en de enge contacten Unliver Shell heb je gelijk.
In het bovenstaand had de beëdiging net zo goed door de koning gedaan kunnen worden. Het besluit lag er al.
Nu nog enkel het strikje er om heen.
25-04-2018, 18:27 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: beëdigd voor wat het waard is, in gebeurd door een notoire l**gen**r.
Met het laten vervallen dividendbelasting en de enge contacten Unliver Shell heb je gelijk.
In het bovenstaand had de beëdiging net zo goed door de koning gedaan kunnen worden. Het besluit lag er al.
Nu nog enkel het strikje er om heen.

Ja en nee. Het besluit lag er inderdaad al. En er van uitgaande dat ook de heer Rutte geen toegang heeft tot de gegevens (dat is een aanname in het ongewisse), is het een formaliteit wie de beëdiging doet.

Tegelijk is de vraag of het wijs is om het er al liggende besluit na het referendum door te zetten. Als men het mij vraagt, ik heb veel kritiekpunten, maar op plaats 2, onmiddellijk onder de aansprakelijkheid (een dikke stok achter de deur), staat de samenstelling van de TIB. Niet zozeer omdat andere punten niet belangrijk zouden zijn, maar omdat als deze twee goed geregeld zijn, de kans aanmerkelijk beter wordt op een goede balans tussen Veiligheid en Privacy enerzijds, en Budget en Moeite anderzijds. Gegevensbescherming en bescherming van burgerrechten zijn niet expliciet vertegenwoordigd. Gezien een groeiende meerderheid zich over dit soort zaken zorgen maakt, gezien wij officieel een voorvechter van mensenrechten zijn, en ook in het kader van een krachtig en kritisch contragewicht aan de machtige organisaties, zou het zelfs niet verkeerd zijn als de verdediging van mensenrechten een krap meerderheidsbelang heeft in de TIB. In dat verband voelt het voortzetten van de samenstelling als een klap in het gezicht.
25-04-2018, 21:50 door Anoniem
Zult u de burgers op sluwe listige wijzen steeds verder te onderdrukken en vrijheden waar mogelijk afnemen? Bij de belaster, dat zweer en beloof ik!
Komt u ook allen solliciteren!

Terroristische organisaties bedreigen goederen en personen om gedrag of nalaten van een gedrag af te dwingen. De moderne overheid is niet anders. Twee of meer personen? Check Gecoördineerd danwel samen? Check Bedreiging van je geld en eigendom of je lichaam? Check; lichamelijke vrijheid danwel bedreiging met geweld waarop dan zelfs openlijk monopolie wordt geëist. Gericht op het doen of laten van bepaalde dingen? Check.
En da nu de trollentest: hoe is dit wezenlijk anders in het ISIS gebied? Maar onze overheid is goed en verlicht! Toch?
26-04-2018, 09:00 door Anoniem
Aha, dat memo over die beediging had hij gelukkieg wel gelezen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.