image

Twitter verkocht data aan onderzoeker in Facebook-dataschandaal

maandag 30 april 2018, 09:53 door Redactie, 2 reacties

Twitter heeft in 2015 openbare Twitter-data verkocht aan de onderzoeker die ook centraal staat in het Facebook-dataschandaal. Dat heeft de microbloggingdienst tegenover Bloomberg laten weten. Het gaat om onderzoeker Aleksandr Kogan, die via de Facebook-app "This is your digital life" de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers verzamelde. Deze data werd vervolgens door Cambridge Analytica gebruikt.

Krogan is de oprichter van het onderzoeksbedrijf Global Science Research (GSR). Het bedrijf kreeg tegen betaling in 2015 gedurende één dag grootschalige toegang tot openbare Twitter-data. Het ging om openbare tweets van december 2014 tot en met april 2015. Twitter stelt dat het naar aanleiding van recente berichten een eigen onderzoek heeft uitgevoerd en heeft vastgesteld dat privégegevens van Twitter-gebruikers niet zijn benaderd.

Twitter biedt bepaalde bedrijven, ontwikkelaars en gebruikers via een applicatie-programmeerinterface (api) toegang tot openbare Twitter-data. Het bedrijf verkoopt de gegevens aan organisaties, die ze voor allerlei doeleinden gebruiken. Zakelijke klanten krijgen toegang tot de meeste data, waaronder tweets van de laatste 30 dagen en toegang tot tweets die tot 2006 teruggaan. Wel moeten klanten eerst uitleggen hoe ze de data gaan gebruiken en wie de eindgebruikers zijn. Privéberichten van Twitter-gebruikers zouden niet worden verkocht. Daarnaast moeten gebruikers toestemming geven om hun tweets van locatiegegevens te voorzien.

Reacties (2)
30-04-2018, 13:58 door Anoniem
De hele zaak is toch wat groter dan de heer M.Z. in eerste aanleg met zijn "damage control" pogingen wenst toe te geven.

Maar dat zijn we in deze tijd gewend, de echte informatie komt pas achteraf na gedegen onderzoek en als er dan wat is, komt er nog meer te voorschijn. Jammer dat men kan blijven ontkennen, liegen en bedriegen zonder economische consequenties, alleen het aandeelhoudersrapport moet kloppen. Aan het gezamenlijke product heeft men sch**t.

Jammer dat men zulke lieden niet kan laten af laten treden als een Amber Rudd na haar immigratieschandaal dankzij de perfecte en vasthoudende rapportage erover dooreen kwaliteitskrant als The Guardian. Je zult het je eigen Jamaicaanse Britse onderdanen maar aan willen doen op botte bezuinigingsgronden.

Het zou toch wel eens leuk zijn als dit soort lieden eens een zeperd kregen, van zo gewonnen zo geronnen, die ze lang zou heugen - maar omdat het graaiers zonder enige empathie zijn, leren ze daar waarschijnlijk ook niets van.

Jodocus Oyevaer
30-04-2018, 17:18 door karma4
Thnks jodocus, ik had het verhaal rudd nog niet gezien.
Inderdaad onethische figuren weg krijgen zou prachtig zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.