image

12 miljoen Nederlanders aangemeld voor opvolger EPD

donderdag 3 mei 2018, 11:23 door Redactie, 30 reacties

Ruim 12 miljoen Nederlanders hebben zich aangemeld voor het Landelijk Schakelpunt (LSP), de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat staat in het rapport "Effecten en baten gebruik zorginfrastructuur" van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die het LSP beheert.

Het LSP maakt het mogelijk om medische gegevens tussen zorgverleners uit te wisselen, zoals de huisarts en de apotheek. Dit mag alleen na expliciete toestemming van de patiënt. Wekelijks worden via het LSP ruim een miljoen berichten met medische gegevens en in totaal ongeveer zes miljoen berichten uitgewisseld. Begin 2014 hadden nog minder dan 4 miljoen Nederlanders toestemming gegeven. Dat is inmiddels naar 12,3 miljoen opgelopen.

Het zijn met name apotheken die toestemming van burgers krijgen om hun medische gegevens te benaderen. Apotheken hebben van 10,3 miljoen Nederlanders toestemming ontvangen. Bij huisartsen gaat het om 6,4 miljoen Nederlanders. "De ontwikkeling bij de apotheken bevestigt het belang dat apothekers zien in de opt-in van hun patiënten. En de inspanning die zij leveren om relevante volumes te realiseren. Huisartsen vragen nog minder vaak hun patiënten om toestemming", zo laat het rapport weten (pdf).

Volgens VZVZ zijn burgers zich onvoldoende bewust van het belang van actuele medische gegevens. Daarom is er een website en een publiekscampagne gestart onder de naam “Volgjezorg”. Via de website volgjezorg.nl kunnen mensen zien wie zijn of haar gegevens hebben aangemeld of ingezien bij het LSP. Ook is het mogelijk om de gegeven toestemming weer in te trekken. "Misbruik wordt zo zichtbaar gemaakt. Het wordt dan ook meteen duidelijk dat alleen behandelende zorgverleners gegevens hebben ingezien", aldus VZVZ.

Image

Reacties (30)
03-05-2018, 11:41 door Anoniem
Volgens VZVZ zijn burgers zich onvoldoende bewust van het belang van actuele medische gegevens
dat is natuurlijk lang niet zo voor alle burgers. Met name bij (serieus) medicatiegebruik of allergieën, is dit soort informatie handig in acute situaties. Maar heel veel andere zorg is totaal niet relevant bij acute behandeling.
03-05-2018, 11:56 door Anoniem
Is dat "hebben zichzelf willens en wetens aangemeld", of is het "hier nog even een kruisje zetten anders werkt ons systeem niet, meneer"? Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat het niet het eerste is.
03-05-2018, 12:00 door Anoniem
Precies. Alleen relevant bij een voorgescheidenis. Zouden al die 12 miljoen mensen die hebben? Of zou er weer druk zijn uitgeoefend zoals met het oorspronkelijke EPD? Of zouden ze echt allemaal zo naïef zijn?
03-05-2018, 13:35 door Anoniem
Nog even wachten op de golf boetes vanwege ontbreken van expliciete toestemming.
03-05-2018, 14:05 door Anoniem
In de bovenstaande grafiek staat "Unieke BSN Hypotheek" neem aan dat dit "Unieke BSN Apotheek" moet zijn.
03-05-2018, 14:21 door Anoniem
Door Anoniem: In de bovenstaande grafiek staat "Unieke BSN Hypotheek" neem aan dat dit "Unieke BSN Apotheek" moet zijn.

Hier wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht.....straks wordt de informatie uit het LSP gebruikt om te bepalen of je in aanmerking komt voor een hypotheek :P
03-05-2018, 15:20 door Anoniem
Mijn apotheker vroeg mij niets, die schoof mij een A4-tje onder mijn neus met de opmerking dat ik dat even moest tekenen .... Heb ik dus niet gedaan.
03-05-2018, 16:49 door Anoniem
03-05-2018, 17:49 door Anoniem
https://www.zorgictzorgen.nl/groot-traag-duur-en-vol-lucht-lsp-2/
Wie kritisch kijkt en niet 1 op 1 berichten van VZVZ overneemt weet beter
https://www.zorgictzorgen.nl/groot-traag-duur-en-vol-lucht-en-vzvz-pimpt-het-op-het-lsp-deel-1
03-05-2018, 19:18 door Anoniem
Naar aanleiding van dit artikel ben ik eens gaan kijken wat er van mij geregistreerd staat, ik heb namelijk nooit toestemming gegeven. Nu blijkt dat een apotheek toch gegevens van mij gedeeld heeft, waar kan/moet ik met mijn klacht naartoe?
03-05-2018, 19:55 door Anoniem
Mij is nog nooit iets gevraagd en er staat niets over mij in het systeem, net even ingelogd.
03-05-2018, 20:54 door Anoniem
Door Anoniem: Naar aanleiding van dit artikel ben ik eens gaan kijken wat er van mij geregistreerd staat, ik heb namelijk nooit toestemming gegeven. Nu blijkt dat een apotheek toch gegevens van mij gedeeld heeft, waar kan/moet ik met mijn klacht naartoe?
Ooit wel eens over nagedacht dat u zelf op een dag hulpeloos in het ziekenhuis zou kunnen liggen en de artsen en verpleegkundigen niet weten welke behandeling u nodig hebt? Denk na voordat je 'nee' zegt.
03-05-2018, 21:14 door Anoniem
Door Anoniem: Is dat "hebben zichzelf willens en wetens aangemeld", of is het "hier nog even een kruisje zetten anders werkt ons systeem niet, meneer"? Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat het niet het eerste is.
Door Anoniem: Is dat "hebben zichzelf willens en wetens aangemeld", of is het "hier nog even een kruisje zetten anders werkt ons systeem niet, meneer"? Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat het niet het eerste is.
Dat eerste. Ze hebben mij netjes uitgelegd waar het om ging en heb met plezier getekend.
03-05-2018, 21:19 door Anoniem
"De ontwikkeling bij de apotheken bevestigt het belang dat apothekers zien in de opt-in van hun patiënten. En de inspanning die zij leveren om relevante volumes te realiseren.
Mijn ervaring is dat medewerkers van apotheken hun klanten tussen alle vragen door even vragen of ze de gegevens in het systeem mogen zetten. Ze leveren dan geen goede introductie, geven geen verdere uitleg tenzij de klant er om vraagt en al snel is het vinkje omgezet van nee in ja. Nergens een expliciete toestemming, nergens een handtekening, nergens een bevestiging. Een mondelinge overval en je zit in het systeem. Een aanzienlijk deel van de klanten komt ook nog eens op regelmatige basis langs en kan dus meerdere keren de vraag krijgen zolang het vinkje op nee staat. En dan vaak ook nog in een ruimte waar iedereen kan meeluisteren en als je pech hebt staat er een rij mensen achter je die hopen dat jij ook een beetje snel je boodschappen komt ophalen.

Huisartsen vragen nog minder vaak hun patiënten om toestemming"
Een huistarts is veel meer begaan met het medisch beroepsgeheim en krijgt patienten veel minder vaak over de vloer. Er is ook meer gelegenheid om in rust, zonder dat andere patienten in je nek staan te hijgen tot ze aan de beurt zijn en zonder dat andere patienten kunnen meeluisteren, uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Als er eenmaal nee is gezegd dan respecteert een huisarts dat.

De vraag waar de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie geen antwoord op geeft is of de patienten die in het EPD staan zich bewust zijn van hun keuze en daar expliciet een antwoord op gegeven hebben. Voor de VZVZ telt alleen dat de werving van patientgegevens voor het EPD een succes is en het maakt ze door de ontwijking van deze vraag geheel niets uit dat er een zeer grote maatschappelijke en politieke discussie is geweest over het moeten informeren en expliciet instemmen met deelname. Er valt voor VZVZ op geen enkele manier hard te maken dat ze expliciete toestemming hebben om de patientgegevens te verwerken.

Waarschijnlijk voldoet de opname van de persoonsgegevens en dus de bijzondere persoonsgegevens geheel niet aan de huidige en nieuwe privacy wetgeving. Voor mij is een ding duidelijk: op de zelfstandige ondernemers die zich apothekers mogen noemen hoef je als patient niet te rekenen als het om bescherming van het medisch beroepsgeheim en delen van privacygevoelige gegevens gaat.
03-05-2018, 21:25 door Anoniem
Door Anoniem: Naar aanleiding van dit artikel ben ik eens gaan kijken wat er van mij geregistreerd staat, ik heb namelijk nooit toestemming gegeven. Nu blijkt dat een apotheek toch gegevens van mij gedeeld heeft, waar kan/moet ik met mijn klacht naartoe?
Ten eerste bij die apotheek, dat is een ondernemer die zich aan de wet op gegevensbescherming dient te houden. Ten tweede bij VZVZ, die onterecht je gegevens verwerken. Ten derde bij de Autoriteit Persoonsgegeven, die toe zien op het onrechtmatig delen van persoonsgegeven. Ten vierde bij de politiek, bij genoeg signalen dat die 10 miljoen deelnemers op schimmige of onterechte wijze aan het LSP zijn gekoppeld hoger de druk op de verantwoordelijke ministers zal zijn om uitleg te geven over deze misstanden. Zeker nu facebook en Cambridge Analitics vers in het geheugen liggen zullen signalen over massale datavergaring zonder bewijs voor toestemming politiek zeer gevoelig liggen.
03-05-2018, 22:08 door Anoniem
Geen wonder dat het er zoveel zijn. Bij de apotheek vragen ze tussen neus en lippen door of ze je daarvoor mogen aanmelden, met een positief verhaaltje erbij. Zelf gehoord, stond erbij. Natuurlijk zegt vrijwel iedereen dan ja.
04-05-2018, 07:37 door Anoniem
Ooit wel eens over nagedacht dat u zelf op een dag hulpeloos in het ziekenhuis zou kunnen liggen en de artsen en verpleegkundigen niet weten welke behandeling u nodig hebt? Denk na voordat je 'nee' zegt.
Zoals gezegd: dat heeft alleen zin als er specifieke 'problemen' zijn. In een heel groot gedeelte van de gevallen niet aan de orde, dus niet relevant.

Inderdaad, denk heel goed na voordat je je medische data te grabbel gooit!
04-05-2018, 08:27 door Anoniem
Door Anoniem: Ooit wel eens over nagedacht dat u zelf op een dag hulpeloos in het ziekenhuis zou kunnen liggen en de artsen en verpleegkundigen niet weten welke behandeling u nodig hebt? Denk na voordat je 'nee' zegt.

Dus (volgens jou): als je met spoed in het ziekehuis opgenomen wordt (via de eerste hulp?) dan voeren artsen geen enkel onderzoek meer uit (bloedwaarden, urine, etc), maar kijken alleen nog maar naar wat er van je geregistreerd is in het landelijke patientendossier?
Als je het over medische missers hebt, dan zou dit de grootste van allemaal zijn.

Ongeacht of er wel/niet een dossier is, worden er onderzoeken gedaan. En als er haast mee gemoeid is, komen de resultaten daarvan snel terug.
Dus zo lang je niet een of anderer vage ziekte hebt, of hele specifieke middelen slikt die niet algemeen gangbaar zijn, is opname in een landelijke patientendossier niet per se nodig.
Dan wordt het een afweging tussen privacy (vreemden die onnodig in je dossier lopen te neuzen) en nut (heb ik een vage of chronische ziekte).

En bij een vage of chronische ziekte kun je dat ook oplossen door een arrmbandje of kaartje bij je te dragen. Veel minder privacy schendend. :-)
04-05-2018, 09:12 door Anoniem
LSP is - de naam zegt het al - een SCHAKEL punt... Het is zelf strikt genomen zover ik weet helemaal geen EPD, het bevat zelf ook geen medische gegevens. LSP is als het ware een telefoongids/proxydienst die weet welke gegevens van een persoon (volgens mij is het BSN nummer hier de referentie) waar te vinden zijn.

Door aangemeld te zijn op het LSP machtig je bijvoorbeeld de apotheek om jou gegevens in hun eigen lokale EPD beschikbaar te stellen aan die proxy dienst, zodat andere partijen via die proxy de gegevens waar ze toegang toe hebben verkregen kunnen ophalen.

Uitwisseling vindt plaats op basis van TLS1.2 (alle oudere ssl protocollen zijn hard geblokkeerd) met het UZI-Register als PKI basis.

----------------------------
Dat gezegd hebbende. Heel stoer dat er 12 miljoen unieke BSN's zijn aangemeld, maar voor hoeveel volgt er ook daadwerkelijk interactie? Vrij weinig, als ik zo mijn eigen gegevens nakijk.
04-05-2018, 10:23 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn apotheker vroeg mij niets, die schoof mij een A4-tje onder mijn neus met de opmerking dat ik dat even moest tekenen .... Heb ik dus niet gedaan.
Heb ik ook niet gedaan toen ik bij een andere apotheek een antibiotica kuurtje moest ophalen. Alleen moest ik wel een 10 minuten lang zeikverhaal aanhoren hoe gevaarlijk het wel niet is dat ze geen inzage krijgen want als ik al die medicijnen gebruik kan ik een groot risico lopen als de apotheker niet kan zien of medicijnen met elkaar conflicteren. Toen ik vroeg welke medicijnen allemaal want ik kom alleen voor een antibiotica kuur en verder gebruik ik helemaal niets, sloeg de boel dicht en werd het doosje met de kuur snel op tafel gelegd en kon ik vertrekken.
Ik snap best dat voor mensen die veel soorten verschillende medicaties gebruiken dat het dan handig is dat er goed kan worden gekeken of er conflicten kunnen ontstaan maar die lui moeten wel eerst even vragen of er andere medicijnen worden gebruikt. Indien dat niet het geval is moeten stoppen met zeiken om toegang.
04-05-2018, 10:32 door Anoniem
Waar kan ik me afmelden?
Waarom was dit opt-uit?
Bij de huisarts "nee" zeggen helpt dus niet. "Ja, dit is handig, dat heb ik al voor jou net als alle ander patienten op OK gezet..."
Hoe zorg ja dat de bestanden bij ziekenhuizen niet via een bedrijfje via Frankrijk via USA vanzelf een keer op een pastebin voor overheden en verzekeraars komen? Te laat te laat Timotius, gevlogen de ibibus.

FUD verhalen genoeg. Je bloedgoep moeten ze weten als er een ongeluk is? Neen, slachtoffers krijgen standaard vervanging, er is geen tijd voor controle.
04-05-2018, 12:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Naar aanleiding van dit artikel ben ik eens gaan kijken wat er van mij geregistreerd staat, ik heb namelijk nooit toestemming gegeven. Nu blijkt dat een apotheek toch gegevens van mij gedeeld heeft, waar kan/moet ik met mijn klacht naartoe?
Ooit wel eens over nagedacht dat u zelf op een dag hulpeloos in het ziekenhuis zou kunnen liggen en de artsen en verpleegkundigen niet weten welke behandeling u nodig hebt? Denk na voordat je 'nee' zegt.
Dat was niet mijn vraag volgens mij. Ik vertrouw het LSP voor geen meter, no way dat mijn medische gegevens ook maar in de buurt komen van dat systeem.

Door Anoniem:
Door Anoniem: Naar aanleiding van dit artikel ben ik eens gaan kijken wat er van mij geregistreerd staat, ik heb namelijk nooit toestemming gegeven. Nu blijkt dat een apotheek toch gegevens van mij gedeeld heeft, waar kan/moet ik met mijn klacht naartoe?
Ten eerste bij die apotheek, dat is een ondernemer die zich aan de wet op gegevensbescherming dient te houden. Ten tweede bij VZVZ, die onterecht je gegevens verwerken. Ten derde bij de Autoriteit Persoonsgegeven, die toe zien op het onrechtmatig delen van persoonsgegeven. Ten vierde bij de politiek, bij genoeg signalen dat die 10 miljoen deelnemers op schimmige of onterechte wijze aan het LSP zijn gekoppeld hoger de druk op de verantwoordelijke ministers zal zijn om uitleg te geven over deze misstanden. Zeker nu facebook en Cambridge Analitics vers in het geheugen liggen zullen signalen over massale datavergaring zonder bewijs voor toestemming politiek zeer gevoelig liggen.
Thanks, dat is een antwoord war ik wat mee kan.

Ik ben ook terug gaan denken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Bij mijn weten heb ik alleen iets moeten tekenen voor ontvangst, zal daar op schimmige wijze de toestemming voor het LSP in gezeten hebben?
04-05-2018, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem: Ooit wel eens over nagedacht dat u zelf op een dag hulpeloos in het ziekenhuis zou kunnen liggen en de artsen en verpleegkundigen niet weten welke behandeling u nodig hebt? Denk na voordat je 'nee' zegt.
Ik kan me herinneren commentaren van artsen te zijn tegengekomen die stellen dat dat helemaal niet het grote probleem is dat ons wordt voorgehouden omdat de artsen die hiermee te maken krijgen goed getraind zijn in het omgaan met die onzekerheid en wel degelijk weten wat ze moeten doen.

Ik kan me ook kritische artsen herinneren die wat je zegt wel als een voordeel van het LSP zien, maar tegelijk vinden dat de nadelen voor privacy en medisch beroepsgeheim onacceptabel zijn. Die zien mogelijkheden voor een systeem dat wel de voordelen maar niet de nadelen heeft, en zijn daarom tegen het LSP in de huidige vorm.

Tenslotte is er een groep van huisartsen die niet alleen kritiek hebben op het LSP maar het initiatief hebben genomen een alternatief te implementeren. Dat heeft geleid tot https://whiteboxsystems.nl/.

Denk na voor je 'ja' zegt. Er wordt nogal eens geredeneerd dat de afdeling tussen voor- en nadelen van het LSP positief voor het LSP uitvalt, maar daarbij wordt opvallend hardnekkig de vraag overgeslagen of de nadelen eigenlijk wel nodig zijn. Uit de op het grote publiek gerichte presentaties door VZVZ, bijvoorbeeld op volgjezorg.nl, maak je niet eens op dat er discussie over is. LSP is de private doorstart van het landelijke EPD nadat dat door de eerste kamer unaniem afgewezen was. Op mij wekt dit de indruk dat het LSP gepusht wordt door partijen die er al stevig in geïnvesteerd hadden en alleen nog maar bezig zijn op het ingeslagen pad door te denderen. Persoonlijk zie ik liever zoiets als die whitebox een succes worden.
04-05-2018, 19:00 door spatieman
men kan het noemen zo als men het wilt.
mijn antwoord zal ten alle tijden NEE zijn.
04-05-2018, 20:40 door Anoniem
Door Anoniem: Naar aanleiding van dit artikel ben ik eens gaan kijken wat er van mij geregistreerd staat, ik heb namelijk nooit toestemming gegeven. Nu blijkt dat een apotheek toch gegevens van mij gedeeld heeft, waar kan/moet ik met mijn klacht naartoe?
Gewoon eerst eens bij je apotheek langs gaan?

Door spatieman: men kan het noemen zo als men het wilt.
mijn antwoord zal ten alle tijden NEE zijn.
Gefeliciteerd. Ik heb gewoon JA door gegeven..
07-05-2018, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mijn apotheker vroeg mij niets, die schoof mij een A4-tje onder mijn neus met de opmerking dat ik dat even moest tekenen .... Heb ik dus niet gedaan.
Heb ik ook niet gedaan toen ik bij een andere apotheek een antibiotica kuurtje moest ophalen. Alleen moest ik wel een 10 minuten lang zeikverhaal aanhoren hoe gevaarlijk het wel niet is dat ze geen inzage krijgen want als ik al die medicijnen gebruik kan ik een groot risico lopen als de apotheker niet kan zien of medicijnen met elkaar conflicteren. Toen ik vroeg welke medicijnen allemaal want ik kom alleen voor een antibiotica kuur en verder gebruik ik helemaal niets, sloeg de boel dicht en werd het doosje met de kuur snel op tafel gelegd en kon ik vertrekken.
Ik snap best dat voor mensen die veel soorten verschillende medicaties gebruiken dat het dan handig is dat er goed kan worden gekeken of er conflicten kunnen ontstaan maar die lui moeten wel eerst even vragen of er andere medicijnen worden gebruikt. Indien dat niet het geval is moeten stoppen met zeiken om toegang.

Ja, ik heb ook wel eens staan mopperen tegen een assistente van de apotheek. En ze bleef nog beleefd ook. Heb me er nog vaak over geschaamd, want deze mensen staan daar braaf hun werk te doen van vroeg tot laat, en mogen alle mopperende klanten te woord staan over dingen die zij zelf totaal niet in de hand hebben:
- waarom zijn mijn medicijnen er niet?
- waarom moet ik bijbetalen?
- waarom krijg ik een ander middel?
- waarom krijg ik niet meer pillen tegelijk?
- waarom is het nu een ander busje?
- waarom moet ik meer betalen?
- waarom vergoedt mijn verzekering dit niet?
- wat een onzin dat jullie moeten weten wat ik nog meer gebruik
- hoezo krijg ik niet voor een heel jaar mee

enfin, de lijst is eindeloos en dan heb ik alle lelijke woorden maar weggelaten.

Mensen, voortaan niet meer mopperen tegen de apothekersassistenten. Dien een klacht in bij de verzekeraar, mopper tegen je huisarts (ook daar niet tegen de assistente), schrijf de politiek en schrijf naar alle kranten. Maar ga niet te keer tegen de mensen die er ook niks aan kunnen doen en daar ook nog eens heel beleefd bij blijven.
08-05-2018, 11:28 door Anoniem
Door Anoniem: Waar kan ik me afmelden?
Waarom was dit opt-uit?
Bij de huisarts "nee" zeggen helpt dus niet. "Ja, dit is handig, dat heb ik al voor jou net als alle ander patienten op OK gezet..."
Hoe zorg ja dat de bestanden bij ziekenhuizen niet via een bedrijfje via Frankrijk via USA vanzelf een keer op een pastebin voor overheden en verzekeraars komen? Te laat te laat Timotius, gevlogen de ibibus.

FUD verhalen genoeg. Je bloedgoep moeten ze weten als er een ongeluk is? Neen, slachtoffers krijgen standaard vervanging, er is geen tijd voor controle.

Het is geen opt-out, het is juist een opt-in.
22-05-2018, 20:58 door Wim Jongejan
Twee derde van de Nederlanders gaven toestemming om hun medicatiegegevens te delen via het LSP(12 van de bijna 18 miljoen). Bij het zien van de grafiek wordt duidelijk dat slechts één derde van de Nederlanders het uittreksel uit het huisartsdossier wil doen delen via het LSP(6 van de bijna 18 miljoen). VZVZ als verantwoordelijk voor het LSP schermt graag met grote getallen die vaak een subtiele vorm van window-dressing zijn.
Zo beweerden ze lange tijd dat 89% van de ziekenhuizen aangesloten waren op het LSP, terwijl dat maar om 25 % gaat volgens hun eigen recente rapport. Er blijkt minimaal één groot ziekenhuissysteem te zijn dat nog geen aansluiting op het LSP toelaat.
De kosten blijken ook zeer hoog te zijn. Op basis van het berichtenvolume en de kosten per bericht blijken de operationele kosten 34,6 miljoen euro te kosten bovenop de 18 miljoen euro die de zorgverzekeraars op jaarbasis vanaf 2016 bijdragen.
Ruin 50 miljoen euro per jaar gaat er naar een onvolmaakt systeem.
Er zit veel gebakken lucht in wat VZVZ naar buiten brengt. Het is lastig maar er is doorheen te prikken.
Zie van mijn hand:
https://www.zorgictzorgen.nl/groot-traag-duur-en-vol-lucht-en-vzvz-pimpt-het-op-het-lsp-deel-1/
en: https://www.zorgictzorgen.nl/groot-traag-duur-en-vol-lucht-lsp-2/
Daarin staat ook de link naar het meest recente rapport van VZVZ.
27-07-2018, 11:27 door Anoniem
Wat een gezeurkous hier zeg. Het komt gewoon neer op het volgende:

- bij nood: je gegevens of je leven. Ik kies altijd voor het laatste;
- bij normale zorg: alleen na goede informatie vanuit huisarts, apotheek of andere zorgverlener geef je toestemming voor uitwisseling via LSP. Dit werkt alleen voor diegenen die feitelijk bij je zorg zijn betrokken. Er zijn dus maximaal zo'n 10 tot 25 medisch professionals die bij je gegevens kunnen;
- als je geen zorg hebt hoef je ook nergens toestemming voor te geven.

Te grabbel gooien vindt via LSP nooit plaats. Maar wel door de gigantische hoeveelheid data die in de duizenden gezondheidsapps worden opgenomen. Vooral het merendeel van gratis versies werken alleen doordat je je zorggegevens voor iets anders laat gebruiken dan voor zorg aan jezelf.
08-02-2019, 03:00 door Anoniem
Alle mensen die nee zeggen tegen het LSP zeggen beseffen kennelijk niet dat hun medische gegevens evengoed kunnen worden opgevraagd via de OZIS koppeling, waarbij hun dossiers onbeveiligd, zonder opt-in, zonder opt-out, zonder controle, zonder landelijke logging, zonder toezicht, zonder encryptie, worden verzonden via een MEDOVD bericht via email.
Onwetendheid is bliss denk ik als ik de negatieve reacties over het LSP lees.
Het LSP is niet zaligmakend, maar wel 1000 keer beter dan de onbenoemde alternatieven die al 30 jaar bestaan zonder dat iemand zich daar ooit druk over heeft gemaakt.
Huisartsen die geen LSP gebruiken, hebben nog steeds een OZIS koppeling voor o.a. de HAP waarneming. Omdat je daar niks van af weet en daar geen toestemming voor hoeft te geven is dat wel veilig? Hoe dom ben je!
Het LSP is tenminste wel transparant en toetsbaar. Dus weet wel waar je nee tegen zegt. Dan zeg je tegelijk ja tegen een oeroud en onveilig alternatief.
OZIS erkent haar tekortkomingen en heeft als enige doelstelling om zichzelf op te heffen zodra het LSP alle OZIS functionaliteit heeft/kan overnemen.
Zeg jij maar lekker nee tegen het LSP, onwetende dwaas! Zolang je niet weet waar je over praat kun je beter niks zeggen. Ik werk al 20 jaar in de zorg automatisering en ben blij dat er nu eindelijk een gereguleerde uitwisseling is middels het LSP.
Als je een medicijn allergie of andere intolerantie hebt, dan zou ik heel goed nadenken voordat ik me zou zeggen tegen het LSP, in dat geval kan het je leven redden. In alle andere gevallen is het een vrije keus waarbij je moet afwegen wat in je belangrijker vindt, privacy of zorgvuldige zorg...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.