image

Apple komt met eenvoudige download van gebruikersgegevens

vrijdag 4 mei 2018, 17:32 door Redactie, 18 reacties

EU-burgers kunnen deze maand bij Apple via één click achterhalen wat het bedrijf over hen weet. Dat meldt Jefferson Graham van USA Today, die zijn gegevens bij Apple, Facebook en Google opvroeg. Op dit moment zijn gegevens bij Apple alleen op te vragen door een formulier in te vullen.

Van Apple ontving Graham een zip-bestand van 9MB, tegenover een 243MB groot bestand van Google. Het bestand van Facebook was 881MB groot. Niet alleen is de dataset van Apple kleiner, ook de data die het bedrijf van gebruikers heeft steekt schril af bij Facebook en Google. Graham maakt gebruik van een iPhone, iPad en twee Mac-computers. Apple bleek bij te houden wanneer hij een back-up van zijn iPhone had gemaakt, wanneer er foto's naar iCloud waren geupload, gedownloade apps en muzieknummers, aan iTunes toegevoegde nummers en reparaties aan Apple-apparaten.

De dataset van Apple bevatte niet de zoekopdrachten van Graham die via spraakassistent Siri of de Safari-browser waren uitgevoerd. Apple laat weten dat Siri-verzoeken niet naar gebruikers te herleiden zijn. Daarnaast wordt de Safari-geschiedenis niet opgeslagen. Bij Google ging het volgens Graham om "alles", waaronder stemopdrachten voor Google Home. Ook alle zoekopdrachten waren in het data-overzicht terug te vinden.

In het geval van Facebook noemt Graham het zelfs "griezelig" om te zien wat de sociale netwerksite allemaal over hem weet. Het gaat onder andere om alle restaurants en luchthavens waar hij "incheckte", alsmede alle ip-adressen waarvandaan hij op Facebook had ingelogd. Ook de politieke en religieuze opvattingen van Graham volgens Facebook waren opgeslagen. Daarnaast waren alle zoekopdrachten in de dataset terug te vinden. "In het algemeen heeft Apple minder data van mij dan Facebook of Google", zo laat hij weten.

Reacties (18)
04-05-2018, 18:02 door Anoniem
Wat mijn onderbuik gevoel me al vertelde is hiermee bewaarheid, Apple is een hardware boer die ook wat data verzameld, nog minder dan ik dacht en hoopte, en FB+Google (Android) zitten in een heel andere business.

Blij om te lezen dat ik dan maar wat meer betaal voor een product maar dat er wel degelijk met mijn privacy rekening gehouden wordt.

Thumbs up Apple.
04-05-2018, 19:11 door karma4
Door Anoniem: ....
Thumbs up Apple.
Het gaat niet om wat ze toegeven te hebben het gaat er om wat ze hebben en daarover niets vertellen. Cambridge Analytica beweerd ook dat ze alles gewoon volgens gangbare regels deden.
04-05-2018, 20:19 door Briolet
een zip-bestand van 9MB, tegenover een 243MB groot bestand van Google

De grootte van een bestand zegt ook niet alles. Een puur tekst bestand wordt gemakkelijk een factor 30 kleiner door zippen. Dan is dat 9MB zip bestand ook een 250 MB groot tekstbestand.

Bij Gooogle vermeld hij niet expliciet dat het een zip bestand is. Maar ook al is het een zip, als eer een paar logo's of andere plaatjes mee verwerkt zijn, kan het zijn dat er bij Google net zoveel info in staat als bij Apple.

En heeft iemand wel eens een logbestand van 250 MB bekeken? Daar staat echt heel veel informatie in.
04-05-2018, 21:34 door karma4
Door Briolet: ... En heeft iemand wel eens een logbestand van 250 MB bekeken? Daar staat echt heel veel informatie in.
mag ik het vertalen naar 300 cylinders 15 tracks 2*27k, ongeveer 300Mb ongezipt. Voldoende voor een volledige week complete transactielogging van 1000 man en nog wat meer. Ze vonden het wat groot omdat de operationele database er nog naast moest en dit was al 10% van een kostbare schijf waar een beperkt aantal van waren. (enkele 10 tallen jaren geleden)
04-05-2018, 23:09 door Anoniem
Het verdienmodel van Apple zit in de verkoop van hardware en die is niet flauw, maar daar staat tegenover dat zij (weinig of) niets verdienen aan vergaren van gebruikers data.
Kwestie van keuzes maken, ik heb een zelfbouw PC maar dat is omdat ik flexibiliteit wil, maar zou er best IOS op willen draaien.
04-05-2018, 23:10 door Anoniem
op welke link kan ik dan mijn gegevens vinden deze maand, alles van Apple?, ik heb ook een iphone en een macbook pro en Imac.
Dan kan ik kijken hoe ik mijn beveiliging op orde heb wat privacy betreft,en zo een analyze trekken.
05-05-2018, 07:55 door Anoniem
@karma4, @Brilet, IN VERHOUDING slaat Apple dus minder op. Wat jullie suggereren over Apple moet je dan ook toepassen op de andere twee..
05-05-2018, 08:36 door Anoniem
De groote zegt natuurlijk helemaal niks...
Stel google slaat alles op wat je tegen google oké zegt(in mp3 formaat), dit zal veel groter zijn dan een text bestand van apple terwijl daar veel meer data in kan staan.
Plaats de informatie niet de bestands grote, draai er niet omheen.
05-05-2018, 09:47 door Anoniem
Verder zou het interessant zijn om na te gaan wat deze firmas weten over mensen die GEEN ACCOUNT hebben. Immers er wordt data verzameld over IEDEREEN ook van mensen zonder account.
Bij mijn weten kun je deze data niet opvragen want "je bent niet bekend" maar je bent er echt wel in de database.
Hierover wordt niet gepraat in de media!!!
05-05-2018, 15:33 door karma4
Door Anoniem: @karma4, @Brilet, IN VERHOUDING slaat Apple dus minder op. Wat jullie suggereren over Apple moet je dan ook toepassen op de andere twee..
....
Door Anoniem: 08:36 De groote zegt natuurlijk helemaal niks...
..
Plaats de informatie niet de bestands grote, draai er niet omheen.
Thanks Anoniem 08:36. Je hebt gelijk het gaat om de informatiehoeveelheid niet om een toevallige technische invulling.
1000 man een week volledige transactiegegevens (niet eens beperkte metadata. Dat is voor 1 persoon alles in 20 jaar wat hij met de computer gedaan heeft. Ooit was de bijbel in tekst een verkoopargument van de omvang, Met ca 5Mb in letters heb je het wel gehad.
05-05-2018, 21:38 door Anoniem
Door Anoniem: op welke link kan ik dan mijn gegevens vinden deze maand, alles van Apple?, ik heb ook een iphone en een macbook pro en Imac.
Dan kan ik kijken hoe ik mijn beveiliging op orde heb wat privacy betreft,en zo een analyze trekken.
Dat vraag ik mij ook af. Nergens uit het artikel valt te halen dat Apple officieel met deze mogelijkheid komt. Gevalletje nepnieuws?
05-05-2018, 22:14 door Anoniem
Door Anoniem: op welke link kan ik dan mijn gegevens vinden deze maand, alles van Apple?, ik heb ook een iphone en een macbook pro en Imac.
Dan kan ik kijken hoe ik mijn beveiliging op orde heb wat privacy betreft,en zo een analyze trekken.

Je zult nu eerst een online verzoek middels een formulier moeten invullen:

You make the request at https://www.apple.com/privacy/contact and then choose from "Privacy Issues," in the contact form. Write a sentence explaining that you want your personal data and download histories.

Apple says it is moving to one-click requests — which would put it on par with Facebook and Google — in May, but only for European countries at first, to comply with new privacy regulations going into effect May 25th. It says it will have the easier and less confusing privacy requests here later in the year.
06-05-2018, 08:15 door karma4
Door Anoniem: Dat vraag ik mij ook af. Nergens uit het artikel valt te halen dat Apple officieel met deze mogelijkheid komt. Gevalletje nepnieuws?
Ik kan wel wat vinden UK betreft Applecare. Het gaat over de verkoopkanalen, niet de diensten (services)
https://www.apple.com/legal/sales-support/applecare/applecareplus/docs/applecareplus_uk_idd.pdf

Zouden ze niets den met big data = data science? Jobs kom ik wel tegen met analyse Icloud user experience
https://jobs.apple.com/us/search?job=113052556&openJobId=113052556#&openJobId=113052556

https://www.apple.com/uk/privacy/approach-to-privacy/
"Also, later this spring, we will introduce a set of privacy management tools on your Apple ID account page that gives you more ways to control your personal information. Including the ability to get a copy of your data, request a correction to your data, deactivate your account or delete your account."

hmmmm:
"Your iOS device can collect analytics about your iOS device and any paired Apple Watch and send it to Apple for analysis. .."
"To help them recognise your pronunciation and provide better responses, certain information such as your name, contacts, music you listen to and searches is sent to Apple servers ... "
"Certain features do require real-time input from Apple servers. For example, event addresses and a user’s location are sent to Apple so that we can provide accurate Time to Leave predictions that take into consideration ... "
"Apple harnesses machine learning to enhance your experience — ... We’ve used it to enable image and scene recognition in Photos, predictive text in keyboards and more. .."
07-05-2018, 12:19 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: ....
Thumbs up Apple.
Het gaat niet om wat ze toegeven te hebben het gaat er om wat ze hebben en daarover niets vertellen. Cambridge Analytica beweerd ook dat ze alles gewoon volgens gangbare regels deden.

Kom maar met bewijs.
07-05-2018, 12:25 door Anoniem
Door Anoniem: Verder zou het interessant zijn om na te gaan wat deze firmas weten over mensen die GEEN ACCOUNT hebben. Immers er wordt data verzameld over IEDEREEN ook van mensen zonder account.
Bij mijn weten kun je deze data niet opvragen want "je bent niet bekend" maar je bent er echt wel in de database.
Hierover wordt niet gepraat in de media!!!

Ik ben er vrij zeker van dat Apple geen data heeft over mensen die geen Apple devices hebben, ik ben er 100% zeker van dat Google en FB dat juist wel hebben.

Apple is geen bedrijf wat leeft van advertenties, Google en FB zijn dat juist wel, dat is een erg groot verschil.
Google is zelfs een hardware tak begonnen om devices uit te vinden en te verkopen om NOG meer data te kunnen verzamelen.
07-05-2018, 14:29 door NonNocere
Apple support is ook volledig anders ingericht dan bij de meeste bedrijven. Ik heb recentelijk een nieuw device gekocht en had daar een vraag over dus met support gebeld. Het eerst wat ik hoorde was "Hallo <voornaam>. Je hebt recentelijk een nieuw <device> gekocht. Gaat je vraag daarover?". Prettig en snel. Helaas, kreeg ik iemand aan de telefoon die ook niet meer wist dan op de website staat. Vervolgens ging de persoon ook zelf op internet zoeken naar het antwoord. Dat kan Siri hopelijk in de toekomst ook overnemen.
07-05-2018, 18:24 door Anoniem
Hoe kan ik opvragen wat Google van me weet c,q in een log bestand heeft staan?
07-05-2018, 19:57 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe kan ik opvragen wat Google van me weet c,q in een log bestand heeft staan?

Door het artikel te lezen en niet als een kleuter meteen beginnen te vragen.
https://www.usatoday.com/story/tech/talkingtech/2018/03/30/download-google-data-how-what-found/473227002/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.