image

ICO sommeert SCL Elections om aan dataverzoek te voldoen

zondag 6 mei 2018, 10:28 door Redactie, 5 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO heeft het moederbedrijf van Cambridge Analytica, SCL Elections, gesommeerd om aan een dataverzoek van een Amerikaanse hoogleraar te voldoen. Als het bedrijf niet aan de sommatie voldoet is er sprake van een misdrijf en kan het een ongelimiteerde boete krijgen.

Hoogleraar David Carroll diende begin vorig jaar een verzoek in bij Cambridge Analytica waarin hij om alle persoonlijke data vroeg die het bedrijf over hem heeft. Carroll ontving een antwoord dat hij SCL Elections 10 pond moest betalen en zijn identiteit moest bewijzen. De hoogleraar deed dit en ontving op 27 maart een spreadsheet van de SCL Group in naam van Cambridge Analytica waarin werd gesteld dat dit alle persoonlijke data was waar hij juridisch recht op had.

De hoogleraar was er echter niet van overtuigd dat hij al zijn persoonlijke data had ontvangen, en dat er ook geen verklaring was gegeven hoe de gegevens waren verkregen en hoe die gebruikt konden worden. Daarop diende hij een klacht in bij de ICO. De Britse privacywetgeving van 1998 verplicht bedrijven om gehoor aan dataverzoeken te geven. Wanneer dit niet wordt gedaan is er sprake van een misdrijf.

De ICO vroeg SCL Elections om opheldering, maar kreeg geen antwoorden. Daarnaast stelde het bedrijf dat Carroll geen recht op de data had, aangezien hij geen Brits staatsburger is. Iets wat volgens de ICO niet klopt. De toezichthouder liet dan ook weten dat SCL het juridisch bij het verkeerde einde had. Daarop stelde SCL weer dat de ICO geen jurisdictie had of dat Carroll juridisch aanspraak op zijn data maakte. Het bedrijf sloot af met de opmerking dat het niet verder door dergelijke correspondentie van de toezichthouder lastig gevallen wilde worden. De ICO heeft nu besloten een "enforcement notice" bij SCL in te dienen (pdf).

"Het recht om persoonlijke gegevens op te vragen die een bedrijf over je heeft is de hoeksteen van de databeschermingswetgeving en het is belangrijk dat hoogleraar Carroll en de rest van de bevolking weten welke persoonlijke data Cambridge Analytica bezat en hoe ze die gebruikten", zegt Elizabeth Denham, hoofd van de ICO.

Reacties (5)
06-05-2018, 12:03 door karma4
Maar goed dat bestuurders en niet anoniem zijn en hoofdelijk aansprakelijk indien het echt fout zit.
Kun je de onderneming opheffen maar niet je verantwoordelijkheid ontlopen.
06-05-2018, 18:14 door Anoniem
Door karma4: Maar goed dat bestuurders en niet anoniem zijn en hoofdelijk aansprakelijk indien het echt fout zit.
Kun je de onderneming opheffen maar niet je verantwoordelijkheid ontlopen.

Ze hebben die toko al laten klappen, bestuur is overgestapt naar Emerdata of zo

https://www.metro.us/news/the-big-stories/cambridge-analytica-backers-new-data-company-emerdata
06-05-2018, 21:18 door karma4
Door Anoniem:
Ze hebben die toko al laten klappen, bestuur is overgestapt naar Emerdata of zo
https://www.metro.us/news/the-big-stories/cambridge-analytica-backers-new-data-company-emerdata
https://www.security.nl/posting/560810/Brits+onderzoek+naar+Cambridge+Analytica+gaat+door
Klopt CA is opgeheven SGL de moedermaatschappij staat nu onder druk.
De bestuurders worden eventueel hoofdelijk aangesproken. Vluchten en verbergen gaat niet door een deelonderneming te laten klappen. Ja er wordt veel misbruik van die route gemaakt. Toch niet terecht.
06-05-2018, 22:24 door Anoniem
@karma4,

Als ze zich zo langer blijven opstellen naar ICO kan dit zelfs uitmonden in een strafrechtelijke vervolging en hier zou dan weer een goede preventieve werking van uit kunnen gaan in het geval men opnieuw buiten expliciete toestemming van betrokkenen om data gaat misbruiken voor dit soort van dubieuze manipulatieve praktijken.

CA is arrogant en dom bezig geweest. Ze dachten er wel weer mee weg te komen net als de "too big to fail" multinationals. Hoogmoed komt echter nog steeds voor de val en hoe hoger men in de boom zit, des te meer lawaai de klap geeft als men naar beneden duikelt.

Het wordt nu echt eens tijd dat deze "Big Tech Data" algoritm handling corporaties eens een keer tegen de eigen grenzen oplopen en in die gevallen fiks teruggefloten worden, anders blijft dit maar doorgaan en wordt het van kwaad tot erger.

Jodocus Oyevaer
07-05-2018, 06:37 door karma4
Jodocus,
Je noemt verborgen twee zaken "too big to fail" en de arrogantie van bestuurders die er mee weg komen.
Ik heb genoeg van dichtbij gezien en zonde meer mee eens dat het goed zou zijn dat aangepakt te zien.

Ik koppel dat lis van big data omdat er genoeg gebieden zijn met methoden omdat ethisch correct heel nutiige verantwoord te gebruiken.

Bij ça was mijn eerste reactie bij het eerste redactie artikel hier dat het doel en nut niet goed zat. Techniek zonder normbesef schuift af naar het foute.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.