image

Ziekenhuis VS ontslaat personeel voor delen dossier hiv-patiënt

maandag 7 mei 2018, 11:59 door Redactie, 9 reacties

Een Amerikaans ziekenhuis heeft drie medewerkers ontslagen wegens het delen van de medische informatie van een hiv-patiënt die uiteindelijk op Facebook terechtkwam. Het incident deed zich voor bij de University of Arkansas Medical Sciences, zo meldt de lokale televisiezender FOX16.

Een medewerker van het ziekenhuis deelde het medisch dossier van een hiv-patient met een collega. Deze collega gaf het dossier weer aan een vriend die het op Facebook zette. De derde ziekenhuismedewerker wist ervan af, maar hield zijn mond. In het dossier stonden de naam, leeftijd, chirurgisch ziektebeeld, hiv-status en beroepsgerelateerde informatie van de patiënt.

Volgens het ziekenhuis wisten de medewerkers dat wat ze deden niet was toegestaan en ze hiervoor ontslagen konden worden. Door het delen van het dossier hebben de medewerkers de Amerikaanse HIPAA-wetgeving overtreden. Het ziekenhuis heeft de zaak nu naar het Amerikaanse openbaar ministerie doorgestuurd, die zal bepalen of de drie voormalige ziekenhuismedewerkers worden aangeklaagd.

Reacties (9)
07-05-2018, 12:07 door Anoniem
Ja, leuk. En wat wordt de patiënt hier wijzer van?
Die data haal je niet terug. Leuk, patiënten dossiers. Doe maar niet.
07-05-2018, 12:49 door Anoniem
Stel je eens voor dat je 85 man ineens moet ontslaan, dan heb je direct een ander probleem erbij. Wel goed dat ze optreden, want dit kan natuurlijk niet. Dat zouden meer mensen moeten doen
07-05-2018, 14:59 door Anoniem
In Nederland krijg je een tikje over de vingers. Zie dossier Barbie.
07-05-2018, 15:22 door karma4
Er is een groot verschil tussen het niet terecht inzien en nier verder verspreiden en het aan de grote klok hangen ofwel in de publiciteit brengen. Het de "klokkenluider" bij haga die het privé geuren in het nieuws gebracht heeft.
07-05-2018, 15:40 door Tha Cleaner
Door Anoniem: In Nederland krijg je een tikje over de vingers. Zie dossier Barbie.
Als je het verschil niet ziet tussen deze twee, dan zijn wel allemaal blij dat jij gelukkig hier niet over gaat, want het is een wereld van verschil....
07-05-2018, 17:36 door spatieman
hier word dat LSP genoemd ...
08-05-2018, 00:22 door Anoniem
Door spatieman: hier word dat LSP genoemd ...

Oh ? Om het relevant maken als risico van LSP zou het moeten zijn dat de medewerkers van dat ziekenhuis via één of ander uitwisselnetwerk het dossier van een patient van een _ander_ ziekenhuis hadden opgevraagd.

Is dat het geval dan ?

Als ze hier met de polaroid (/smartfone cam) in de dossierkast van hun eigen ziekenhuis(afdeling) hebben zitten grasduinen is dat een probleem wat niet te voorkomen is door het LSP/EPD te blokkeren.
08-05-2018, 11:44 door Anoniem
Door spatieman: hier word dat LSP genoemd ...
Dat is niet wat LSP is. LSP is een beveiligd uitwisselsysteem op basis van API calls voor gegevens die beschikbaar gesteld zijn. tussen personen die geautoriseerd zijn voor die data. Als er via LSP patient data zou uitlekken, dan is dat omdat geautoriseerde personenen of aangesloten systemen die data onrechtmatig vrij hebben gegeven.

Dit is een beroepsethiek-probleem en heeft geen snars te maken met geautomatiseerde uitwisselsystemen en de beveiliging ervan.
09-05-2018, 11:23 door Anoniem
ik roep al jaren dat ook de patiënt zelf de controle moet krijgen. Gewoon standaard alle patiënten een E-mailadres geven. Zodra het dossier wordt geopend gaat er een email richting het e-mailadres.

Als Neuro het dossier opent en je staat alleen onder behandeling van cardio dan kun je ingrijpen. Je kunt zelf dan zien wie je dossier opent.
Hoeft niet met naam en toenaam te zijn maar gewoon DATUM TIJD AFDELING en PERSONEELSNUMMER hiermee kun dan aan ICT aangeven dat er vreemde activiteiten in je dossier bestaan.
En ja ook al sta je onder behandeling je kunt toch zien of er vreemde dingen gebeuren. Simpel en goedkoop.. Als het bedrijf geen licenties wil kopen voor e-mailadres patiënten dan laat je de patiënt een zelf aangemaakte e-mailadres toevoegen.
Kan me vergissen maar ik zou graag zelf de controle willen hebben..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.