image

Politie waarschuwt voor oplichting via nepbetaalverzoeken

woensdag 9 mei 2018, 12:29 door Redactie, 3 reacties

De politie waarschuwt mensen voor oplichting via nepbetaalverzoeken, aangezien er veel aangiftes zijn binnengekomen van mensen die hier het slachtoffer van zijn geworden. Bij oplichting via nepbetaalverzoeken worden voornamelijk mensen benaderd die producten op marktplaatsen aanbieden.

De oplichter vraagt vervolgens aan de verkoper of hij een bedrag van 0,01 euro kan overmaken, zodat de verkoper kan aantonen dat het opgegeven rekeningnummer bij zijn naam hoort. Het betaalverzoek dat van de oplichter afkomstig is wijst echter naar een phishingsite. De gegevens die het slachtoffer hier invoert worden naar de oplichters gestuurd, die hier vervolgens mee kunnen frauderen.

De politie adviseert om nooit op betaalverzoeken van onbekenden te klikken. "Wilt u zo’n soort betaalverzoek doen doe dat dan door in te loggen op uw eigen bankapp of bankomgeving en doe daar de betaling. Geef ook aan bij de koper dat u op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen." Vorig jaar werden twee verdachten door de politie aangehouden die op deze manier meer dan 40 mensen zouden hebben opgelicht.

Image

Reacties (3)
09-05-2018, 17:49 door Anoniem
Dit is vrij nieuwe vorm
Beter gezegd
Voor ons is dit een vrij nieuwe vorm omdat wij achter lopen, hij bestaat namelijk al jaren
09-05-2018, 18:37 door Anoniem
Klinkt als hetzelfde gebeuren met tikkie betaalverzoeken. Niet zoals de betaalverzoeken die marktplaats nu hanteert, deze ogen wel betrouwbaar.
11-05-2018, 08:49 door Anoniem
Het is een leuk systeem maar ik gebruik het alleen voor kleine bedragen en als het verzoek via b.v. whatsapp komt van een echte bekende. Maar ik de link kun je niet zien waar je geld naar toe gaat dus fraude middels phishing ligt op de loer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.