image

Oracle: Google verbruikt databundel Android-gebruikers voor tracking

maandag 14 mei 2018, 13:33 door Redactie, 11 reacties

Bij het volgen van Android-gebruikers genereert Google maandelijks 1 gigabyte aan data per gebruiker, dat ten koste gaat van de databundel van gebruikers, zo claimt Oracle. Aanleiding voor de Australische toezichthouder ACCC om een onderzoek in te stellen. De ACCC werd onlangs door Oracle ingelicht.

Volgens het bedrijf monitort Google gebruikers via Google Maps en blijft deze monitoring in de achtergrond doorgaan, ook als Google Maps niet in gebruik is. De experts van Oracle stellen verder dat als de vliegmodus is ingeschakeld er nog steeds data wordt verbruikt. Alleen het uitschakelen van de telefoon zou het monitoren voorkomen. De verkregen informatie zou vervolgens voor adverteerders worden gebruikt, zo meldt The Daily Telegraph. Google en Oracle zijn al sinds 2012 in een octrooigeschil verwikkeld over het gebruik van Oracle's Java in Android.

Reacties (11)
14-05-2018, 13:52 door Anoniem
Goh, begint Oracle nu ook moet modder gooien? Ze moeten blijkbaar wat....

TheYOSH
14-05-2018, 14:02 door Anoniem
1 GB aan data vind ik wel erg veel. Ik had tot voor kort een bundel van 1 GB, en die maakte google gelukkig niet vol. Niet dat ik geloof dat er niet een kern van waarheid in dit verhaal zit, maar 1GB zie ik niet terug. Wellicht is een deel daarvan over Wifi? Een korrel zout is trouwens ook wel op zijn plaats bij Oracle als bron.

Verder vindt ik 1GB per maand helemaal veel als je nadenkt over welke dingen Google waarschijnlijk tracked. Dit is vooral tekst (ssids, locatie, interesses, URLs) lijkt me? 1GB aan tekst (zonder opmaak) is heel veel tekst. Een schatting: een .txt bestand met 150 woorden is ongeveer 1 kb. Dat betekent dat 1 GB gelijk staat aan 100 miljoen woorden, in de orde van grootte van 3 miljoen woorden per dag. Het lijkt me dat Google meer dan genoeg informatie kan verzamelen met veel minder datagebruik. Beetje raar verhaal dus.

Dit alles neemt niet weg dat Google waarschijnlijk veel tracked.
14-05-2018, 14:38 door Anoniem
Het is wel om moe van te worden. De beweringen die Oracle doet kloppen natuurlijk sowieso niet, waarom roepen ze het dan.. Ongelofelijk gewoon. Heb ook lange tijd een bundel van 1GB gehad, dus die zou volgens Oracle standaard al op gaan. Nee, die heb ik zelfs nog nooit volgemaakt, vaak nog niet voor de helft. Ik begrijp niet waar Oracle heen wil, krijg er een steeds grotere hekel aan :)
14-05-2018, 14:44 door Anoniem
Verbaast het u allen iets? Neen, het is immers de "core business" van Google. Daarmee worden de pecunia verdiend.

Google staat voorts ook nog eens ten dienste van de Amerikaanse veiligheidsdiensten (officieus en soms onbekend onder zogeheten "gag order"). Daarom dient Google zeer groot te zijn (Microsoft is nog veel groter) en streeft het ernaar zo veel mogelijk monopolist te zijn. facebook is een gelijkaardige kleinere speler. Allemaal destijds met Amerikaanse fondsen daartoe in in de jaren negentig der vorige eeuw opgericht, dat hele Silicon Valley Other Brother gebeuren.

Na de waarschijnlijk 'gecontroleerde onthullingen" en het facebook Cambridge Analytica drama, moet een ieder toch weten wat er gebeurt op de achtergrond. Toch zijn er velen totaal niet geïnteresseerd en klikken lustig voort of "slapen nog voor al de feiten" en worden dus nooit meer wakker als een Rip van Winkle, of als het reeds te laat is.

De tech-savvy onder ons en de Big Data analisten moeten toch een en ander wel kunnen bevroeden en het wordt nog erger met domain fronting niet langer ondersteund en het recente lekke PGP. Zo wordt de veiligheid voor journalisten, klokkenluiders en online activisten steeds verder ingeperkt en bedreigd. Sleepwetje erbij en WHOIS niet langer publiek?

Het panopticon wacht ons. Wat je niet wilt delen met een ander, deel dat zeker niet met Internet, want je deelt het waarschijnlijk met de hele of halve wereld.

Jodocus Oyevaer
14-05-2018, 15:01 door Anoniem
Ik heb een 500 Mb maandbundel en die gaat bij lange na niet op. Google gebruikt minder dan 1 Mb daarvan. Google location tracking kun je eenvoudig uitzetten en de geschiedenis wissen.
Moddergooierij dus...
14-05-2018, 18:15 door -karma4
Door Anoniem: Ik heb een 500 Mb maandbundel en die gaat bij lange na niet op. Google gebruikt minder dan 1 Mb daarvan. Google location tracking kun je eenvoudig uitzetten en de geschiedenis wissen.
Moddergooierij dus...

Inderdaad! Gewoon uitzetten en dan wordt er helemaal niets verbruikt door 'Google Maps monitoring'.
14-05-2018, 18:56 door Briolet
Door Anoniem: Ik heb een 500 Mb maandbundel en die gaat bij lange na niet op.…
Moddergooierij dus...

Dat kan ik beamen. Ik heb een bundel van 100 MB en heb de Google tracking wél aan staan. Toch houd ik nog zat MB over aan de eind van de maand. Ik denk dat die data opgespaard wordt en verstuurd als er weer WiFi verbinding is. Het loopt zeker niet via 4G bij mij want dat staat standaard uit.
14-05-2018, 20:56 door Anoniem
Wauw wat een verassing.

Als een product of service gratis is ben JIJ het product

Nu vind ik die claim van 1GB/maand wel heel voorbarig maar er zit wel een punt in.

Dit is exact de rede dat ik Google niet gebruik en ik Ghostery en AdBlockPlus gebruik. Anders trekt Google je helemaal leeg en belagen ze je vervolgens met advertenties.
In plaats van Microsoft, daar kun je de instellingen betreft telemetrie wèl uitschakelen en wordt die data niet zonder vraag verkocht aan adverteerders. Daarlangs krijg je ook maandelijks beveiligingsupdates en geen waardeloze k*tskin die je Android ruïneert.
16-05-2018, 11:45 door Anoniem
Typisch geval van fake news:
Het consumeren van data gaat door als het toestel in flight mode staat (radios uit) of als er geen sim kaart in zit (geen verbinding met jou als klant, als dat waar zou zijn kan je de telefoon maatschappij aanklagen en kunnen we de simkaarten gewoon weggooien.)

Oracle is aan het trollen (kan iemand dat bedrijf en bedrijfsmodel uit hun leiden verlossen), maar dit is nergens op gebaseerd. Beetje triest dat dit bericht op security.nl word overgenomen en gepubliceerd, erg triest dat er mensen zijn die hierop reageren als of het correct is.. zegt weer genoeg over het niveau.
17-05-2018, 15:35 door Whacko - Bijgewerkt: 17-05-2018, 15:38
Bij het volgen van Android-gebruikers genereert Google maandelijks 1 gigabyte aan data per gebruiker,

Google GENEREERT data op basis van de tracking gegevens. er staat niet dat Google 1 GB aan data verzend. die 1GB kan best bij Google zelf gegenereerd worden op basis van misschien 1MB aan tracking gegevens.

EDIT: sorry, bron artikel noemt het wel specifiek 1GB data over de bundel. Maar vind het maar een vaag verhaal.
17-05-2018, 15:37 door Whacko - Bijgewerkt: 17-05-2018, 15:38
EDIT: oops per ongeluk post verdubbeld
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.