image

5 jaar cel voor man die 11.000 webmailaccounts hackte

woensdag 30 mei 2018, 10:42 door Redactie, 0 reacties

Een 23-jarige Canadese man is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor het hacken van Yahoo-accounts. Ook zal hij een schadevergoeding aan zijn slachtoffers en een boete betalen. Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie was de man betrokken bij de hack van Yahoo in 2014 waarbij de gegevens van 500 miljoen gebruikersaccounts werden gestolen.

De Canadese man, alsmede drie andere verdachten, waaronder twee agenten van de Russische geheime dienst FSB, zijn aangeklaagd voor verschillende vergrijpen waarbij webmailaccounts van Yahoo en andere serviceproviders werden gehackt. Dit leidde uiteindelijk tot de hack van Yahoo waarbij er toegang tot de gegevens van 500 miljoen gebruikers werd verkregen.

Het Amerikaanse openbaar ministerie stelt dat de nu veroordeelde man verantwoordelijk was voor het hacken van webmailaccounts van personen die voor zijn handlanger interessant waren. Deze handlanger, die voor de FSB zou werken, stuurde de wachtwoorden door naar een FSB-agent. De Canadese man werd vorig jaar maart in Canada aangehouden en afgelopen augustus aan de Verenigde Staten uitgeleverd.

Als onderdeel van zijn "plea" overeenkomst met het Amerikaanse openbaar ministerie stelde de Canadees dat hij tenminste 80 webmailaccounts voor zijn FSB-handlangers heeft geprobeerd te hacken, maar ook dat hij van 2010 tot zijn arrestatie in maart 2017 meer dan 11.000 webmailaccounts heeft gehackt. Naast zijn gevangenisstraf zal de man ook een schadevergoeding aan zijn slachtoffers betalen en een boete van 2.2 miljoen dollar.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.