Privacy - Wat niemand over je mag weten

AVG en hobby website

30-05-2018, 15:04 door Anoniem, 6 reacties
Hoi allemaal,

Ik heb als hobby een nieuwssite. Mede om zo onze sport te promoten, daar er nog geen websites over waren.
Ik krijg wedstrijdverslagen, persberichten en foto's van anderen om deze te publiceren. In hoeverre rekening kan ik dit gewoon plaatsen en wanneer moet ik rekening houden met de AVG? Moet ik bijvoorbeeld ook toestemming hebben voor het plaatsen van foto's of is dit de verantwoordelijkheid van de fotograaf (professionele fotograaf in dit geval) ?
Hoe zit het met namen die de verenigingen noemen in hun wedstrijdverslagen en nieuwsberichten?

Hopelijk is hier iemand die kan helpen! Heb het nog nergens kunnen terugvinden!
Reacties (6)
30-05-2018, 15:25 door MathFox
Wanneer je journalistiek bezig bent (en zo klinkt jouw sportverslaggevings-site) gelden er tal van journalistieke uitzonderingen op de AVG, in principe mag je sportnieuws publiceren. Je moet in theorie wel voor iedere publicatie een belangenafweging maken tussen de privacy-belangen van het individu en het publicatie-belang van de sport, maar die zal meestal positief uitvallen voor publicatie. (Ik neem even aan dat je geen intieme kleedkamerfoto's aangeleverd krijgt.)

Arnoud Engelfriet heeft er op zijn blog meerdere artikelen aan gewijd, zoals deze: https://blog.iusmentis.com/2018/05/16/zo-voldoe-je-als-blogger-aan-de-privacyverordening-avg-gdpr/
30-05-2018, 16:04 door Anoniem
en inderdaad op aanvulling van Mathfox heeft Arnoud ook op security.nl een stukje geplaatst over fotos (ook uit journalistiek oogpunt)

https://www.security.nl/posting/563068/Juridische+vraag%3A+Is+het+fotograferen+en+publiceren+van+foto%27s+nog+wel+toegestaan+vanaf+25+mei%3F
30-05-2018, 16:20 door Anoniem
Houd ook rekening met auteursrecht als je bijdragen en foto's van anderen plaatst. Degene die een foto heeft gemaakt of een stukje heeft geschreven is automatisch de rechthebbende, en jij mag het niet zonder toestemming van de maker verspreiden. Die toestemming zal je als iemand iets aanlevert hebben, maar als je verstandig bent zorg je dat je het expliciet hebt geregeld op een manier die je later nog na kan gaan. Het zal meestal wel loslopen, maar ik ben wel verhalen tegengekomen van hobbyprojecten waar dat na jaren goed te zijn gegaan ellende opleverde.

Ook over auteursrecht online kan je een hoop informatie vinden op de iusmentis-website waar MathFox hierboven al naar linkte.
30-05-2018, 20:57 door Anoniem
Dank jullie wel!
30-05-2018, 22:55 door Anoniem
Wat niet voor de groten geldt, maar wel zeker voor de kleintjes: Piep-systeem.

Doe je wat fout, dan krijg je eerst een waarschuwing. Dus dan haal je dat weg, en weer wat geleerd.

Zolang je gewoon braaf begint met sport nieuws of ander nieuws, en dus ook geen andere belangen najaagt, dan zal je niet snel wat overkomen. Het zou de basis van internet onderuit halen: Klein beginnen, groot groeien. En er zijn juist te veel groten dat het sowieso niet gemakkelijk voor je is om daar nog tussen te komen. Niet te bang zijn voor die wet. Kinderen mogen fouten maken. Want die hebben de toekomst. Succes, en volg gewoon je gevoel. Van wat wel kan of niet. Zit je ernaast, weghalen, en weer wat geleerd. Dan zet je netjes een rectificatie. Gaat niemand een kind voor slaan. Er zijn te veel monopolies. Dus wat je doet is juist enorm belangrijk. Vergeet niet dat Bill Gates en Steve Jobs ook maar in een garage begonnen zijn. Met een hobby. Niks mis met een hobby. De rest: piep-systeem. Ga je over een streep, hoor je het vanzelf.
30-05-2018, 23:47 door Anoniem
Sportclubs kunnen te rade gaan bij de Stichting AVG voor Verenigingen. Mocht je genoemde sport nieuwssite een
non-profit of hobby zijn, of verbonden zijn aan een club- of verenigingsverband, dan kun je daar zeker je licht op doen.

De stichting heeft als doel samen met andere verenigingen eenvoudig en veilig de AVG wetgeving te kunnen hanteren. Om dat te realiseren heeft men een helder 15-stappenplan ontwikkeld dat verenigingen kunnen aanwenden.

Doel is de uitvoering werkbaar en betaalbaar te houden. Daartoe werkt men samen met het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (www.cip-overheid.nl) en De Nederlandse Associatie (www.denederlandseassociatie.nl) in Bunnik.

Stichting AVG voor Verenigingen
Stephensonweg 14
4207 HB Gorinchem

https://avgverenigingen.nl/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.