image

FBI ziet vier landen als grootste cyberdreiging voor VS

maandag 4 juni 2018, 13:22 door Redactie, 9 reacties

Volgens de FBI zijn vier landen in staat om grootschalige cyberaanvallen op de Verenigde Staten uit te voeren. FBI-agent Aristedes Mahairas, die de cyberdivisie van de FBI in New York leidt, maakte een overzicht van de landen en de aanvallen waarvoor ze verantwoordelijk zouden zijn.

Het gaat om China, Iran, Noord-Korea en Rusland. Mahairas stelt dat Rusland de meest geavanceerde aanvallen kan uitvoeren en goed is in het verbergen van sporen. Ook zou het land zich met beïnvloedingsoperaties bezighouden. China gedroeg zich volgens de FBI-agent eerst als een "dronken inbreker" die veel lawaait maakte, maar na het aanklagen van vijf Chinese militairen voor cyberspionage in 2014 gaat het nu geduldiger en meer methodisch te werk.

Als het gaat om de activiteiten van Iraanse hackers wijst Mahairas naar een Iraanse man die eind vorig jaar werd aangeklaagd voor het hacken van HBO en het lekken van informatie over televisieseries zoals Game of Thrones, Ballers, Barry, Room 104, Curb Your Enthusiasm en The Deuce. De man zou alleen hebben gewerkt. Mahairas maakt zich echter zorgen over de "gecombineerde dreiging", waarbij landen hackers inhuren om het "vuile werk" voor ze te doen.

Hoewel de relatie met Noord-Korea iets lijkt te ontdooien blijft het land een grote cyberdreiging voor de VS, laat Mahairas tegenover Business Insider weten. "Waar ze naar zoeken is informatie, toegang en een voorsprong. Of het nu gaat om het cyberuniversum of niet, dat zijn de doelen." Volgens de FBI-agent zijn cyberoperaties relatief goedkoop uit te voeren en eenvoudig voor landen om te ontkennen. Daarnaast zijn ze niet alleen tegen de VS gericht, maar is iedereen een doelwit.

Reacties (9)
04-06-2018, 13:35 door Anoniem
Op het moment is de grootste cyberdreiging voor de VS het Witte Huis zelf. Waar men cyberdreigingen niet serieus neemt, en associeert met al het (terechte) gezeur van de FBI over Russische inmenging. Moeilijk om effectief beleid te voeren, zonder ruggesteun van het Witte Huis.
04-06-2018, 13:35 door Anoniem
Laten die vier nou precies die landen zijn waar de VS voortdurend de grootste stennis om maakt. Volgens mij gaat het helemaal niet om die "hackers" (wie of wat dat ook moge zijn, want ondertussen volstrekt lege term) maar heel erg om een geopolitiek spelletje, en de rest is bijzaak.

Maargoed, ze zijn ook al jaren aan het Jeremiëren over hoe "terroristen" in iedereen z'n computertje zitten en dat blijkt iedere keer weer toch vooral een gevalletje "weapons of mass destruction". Zo kennen we er nog wel een paar, VS.
04-06-2018, 14:26 door Anoniem
Ze vergeten hun eigen land te noemen. Want het is niet dat als je stiekum van alle huizen al een sleutel bezit, en je zit overal ook nog dagelijks binnen, én je maakt ook nog ruimschoots misbruik van de ongevraagde toegang, dat het dan geen inbraak is, hè? Al zeker als dat zelfs verkiezingen kan beinvloeden en de openbare opinie!
04-06-2018, 14:29 door Anoniem
Iraanse hackers die HBO hacken en informatie lekken over televisieseries.

Das wel een serieuze dreiging ja.

Stel je voor dat Iran misbruik gaat maken van deze informatie.
Dan is het hek wel van de dam.
04-06-2018, 14:35 door Anoniem
En de rest van de wereld ziet de VS als grootste cyberdreiging voor hen.
04-06-2018, 15:44 door Anoniem
Ze vergeten hun eigen land te noemen. Want het is niet dat als je stiekum van alle huizen al een sleutel bezit, en je zit overal ook nog dagelijks binnen, én je maakt ook nog ruimschoots misbruik van de ongevraagde toegang, dat het dan geen inbraak is, hè? Al zeker als dat zelfs verkiezingen kan beinvloeden en de openbare opinie!

Dat is geen threat, maar een opportunity (vanuit hun oogpunt).
04-06-2018, 17:16 door Anoniem
ik wist al om welke landen het zou gaan voordat ik het artikel had gelezen. het is zo voorspelbaar. verder neem ik het verhaal met een korrel zout. er zal vast wel iets van waarheid in zitten hoor. (bijna elk groot land doet wel aan hacken) maar vergeet niet dat usa en zijn vrienden de meest complexe geavanceerde malware hebben. duqu, flame, stuxnet. zijn enkele voorbeelden. de amerikanen zijn geen heilige boontjes wat hacken betreft.
04-06-2018, 19:16 door Anoniem
Ik dacht laatst, waarom is het flashgeheugen van mijn apparaat helemaal vol. Bleek er spyware uit de VS, UK, Rusland, Iran, Syrie, China, Korea én van de AIVD op te staan! Geen wonder dat het ding niet vooruit te branden was. Internetverbinding was ook steeds vol belast. Kunnen we niet afspreken tussen alle 'agencies' dat er eentje de data verzamelt en dan naar alle collega's doorstuurt?
06-06-2018, 21:26 door Anoniem
ik denk dat vs een gevaar is voor de wereld en daarom de wereld een gevaar voor de vs. meest leugen achtige en agresieve land ter wereld was is en zal altijd blijven, is de vs. criminelen zijn het. er komt een dag dat de wereld wakker wordt en vs vernietigd. dan zal de wereld een beetje veiliger en leefbaarder worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.