image

Rotterdamse haven laat onderzoek naar cybersecurity doen

maandag 4 juni 2018, 15:14 door Redactie, 12 reacties

Volgende week start er een onderzoek naar de digitale veiligheid van de Rotterdamse Haven. Het onderzoek heeft als doel het opzetten van een "nulmeting" voor cybersecurity in het havengebied. Zo wordt er gekeken naar dreigingen en technische maatregelen, technologische afhankelijkheden en organisatorische maatregelen en de informatievoorziening omtrent cybersecurity.

Volgens het Havenbedrijf heeft de praktijk aangetoond dat bedrijven in de Rotterdamse haven kwetsbaar kunnen zijn voor digitale dreigingen. Zo werden vorig jaar juni containerterminals van APM in Rotterdam door de NotPetya-ransomware getroffen en kwam het werk op de Maasvlakte stil te liggen. Na zo'n twee weken was APM Terminals weer volledig hersteld. "Door de toenemende mate van digitale informatie-uitwisseling en verbanden tussen ketens en organisaties in het vitale Rotterdams havengebied, is cybersecurity van cruciaal belang", aldus het Havenbedrijf. Het onderzoek vindt plaats vanuit een samenwerking tussen het Havenbedrijf Rotterdam, FERM, SmartPort, de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, de Haagse Hogeschool en de Avans Hogeschool.

Reacties (12)
04-06-2018, 15:40 door Anoniem
'Kwetsbaar kunnen zijn voor digitale dreigingen. Zo werden vorig jaar juni containerterminals van APM in Rotterdam door de NotPetya-ransomware getroffen en kwam het werk op de Maasvlakte stil te liggen.'

Het kan aan mij liggen maar zijn de mensen die hier werken dan niet kwetsbaar?
04-06-2018, 16:11 door Anoniem
https://www.rijnmond.nl/nieuws/169152/Nog-altijd-miljoenencorruptie-in-Rotterdamse-haven

Prioriteiten, de haven Rotterdam weet ervan.

Maargoed, waarom draai je je terminals dan ook op windows en heb je ze vernetwerkt met de windowsmachientjes bij de administratie? Lijkt me dat onterdussen bekend mag zijn dat sommige bouwmaterialen gewoon niet zo erg geschikt zijn om mee te bouwen.
04-06-2018, 18:30 door karma4
Waar blijft de rol van IBM in dat verhaal? Maersk apm terminals heeft de ict bij hun ondergebracht. Veel meer ict zal uitbesteed zijn in die bedrijfstak.
04-06-2018, 21:24 door karma4
https://www.axians.nl/blog/havenbedrijf-rotterdam-autonome-schepen-aan-horizon-slimme-innovatie/?utm_source=twitter&utm_medium=paid-ad&utm_term=paid-posting-v29-hbr&utm_campaign=twitter-post-branding

Ik lees iot Cloud big data gebruik voor de Rotterdam haven.
05-06-2018, 01:42 door Anoniem
Cybersecurity rotterdamse haven vs douaniers of andere systeem bevoegde administrators in de rotterdamse haven.

Met corrupte douaniers aan de systeem-knoppen,
en de drugs-maffia.

https://nos.nl/artikel/2234872-nog-steeds-helpen-corrupte-douaniers-drugscriminelen-in-de-rotterdamse-haven.html
05-06-2018, 04:54 door Anoniem
Dan hoop ik dat ze ook de schepen meenemen in het onderzoek. Kan me nog presentaties herinneren waarbij men IP-reeksen had gevonden van cruise?-schepen en daar binnen wist te komen. Ook is de besturing grotendeels geautomatiseerd dus een mooi doelwit. Dit is leuker om te auditten/researchen dan de zoveelste blog of web-winkel applicatie.
05-06-2018, 09:38 door Anoniem
Door karma4: https://www.axians.nl/blog/havenbedrijf-rotterdam-autonome-schepen-aan-horizon-slimme-innovatie/?utm_source=twitter&utm_medium=paid-ad&utm_term=paid-posting-v29-hbr&utm_campaign=twitter-post-branding

Ik lees iot Cloud big data gebruik voor de Rotterdam haven.

je vergeet nog smartcyberblockchain
05-06-2018, 13:07 door karma4
Door Anoniem: je vergeet nog smartcyberblockchain
Je hebt gelijk, vergeten. Het was inderdaad een grote aankondiging van IBM en Maersk om blockchain in te zetten.
05-06-2018, 13:54 door -karma4 - Bijgewerkt: 05-06-2018, 13:56
Ze zijn hopelijk #Petya / #NotPetya nog niet vergeten: https://threatpost.com/maersk-shipping-reports-300m-loss-stemming-from-notpetya-attack/127477/.

Dat krijg je als je een besturingssysteem voor lichte consumententoepassingen gebruikt in een professionele omgeving. Dan val je ten prooi aan dezelfde malware als de mensen thuis! Daar kan je toch niet mee aankomen! Dus, Rotterdamse haven, neem dat s.v.p. mee in de overwegingen? You don't #WannaCry later do you?
05-06-2018, 14:40 door Anoniem
@ anoniem van 9:38

Smart block chain is geen panacee en zeker niet tegen dDos aanvallen. Misschien naar aanleiding van die uitzending met het interview met R.v.R, (het orakel van Veghel), dat je die ideeën huldigt.

Neen er is veel te veel corruptie in de haven van Rotjeknor, alhoewel een merendeel met niet l*llen, maar poetsen bezig is. Nederland, inmiddels een "full narco failed state" binnen Europa. Straks bouwen ze er een muur omheen, net als bij narcostaat Mexico. Hoe is het zo ver kunnen komen?

Het weerspiegelt zich ook op cybervlak. Dweilen met de kraan open derhalve, exponenten van schaduw economieën naast de reguliere, als die onafhankelijk van elkaar nog bestaan, ander onderling al fiks verweven (mollen bij douane, politie, banken, overheid). Waar blijven de untouchables, net als in de USA tijdens de drooglegging? Alle bonnetjes raken steeds maar foetsie. Tom Poes verzin een list, doe iets! Oh, hij is even naar Dubai. ;}

Pizzakoeriers en taxichauffeurs in Groot Mokum maken overuren met wat bij Mokum Rejs binnenkomt.

luntrus
08-06-2018, 08:12 door -karma4 - Bijgewerkt: 08-06-2018, 08:13
Door Anoniem: @ anoniem van 9:38

Smart block chain is geen panacee en zeker niet tegen dDos aanvallen.

Sterker nog, de 'smart block chain' bestaat niet eens. De 'SMART BLOCK CLOWD' wel. Onderbouwing staat hier:

https://smartblockcloud.com/about/
05-09-2018, 12:34 door Anoniem
Kan een derde betrouwbaarder bron dit onderstaande gegeven/gerucht onafhankelijk bevestigen? Alvast bedankt.

Arjen Kamphuis kreeg vorig jaar de Rotterdamse haven weer aan de praat, nadat deze was lamgelegd door grootste cyberaanval ooit. Ik vraag mij nog steeds af: Was er nou geen enkele krant die dit wist? Of vonden ze het niet belangrijk genoeg te melden? https://t.co/6jwf0iDoTP

— Eric van de Beek (@beek38) September 1, 2018

Tekst aangetroffen op https://heavy.com/news/2018/09/arjen-kamphuis/, gegeven door een zekere Stephanie Dube Dwilson, en op het moment van dit schrijven bijgewerkt tot Sep 4, 2018 at 8:49pm
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.