image

GoDaddy en PDR halen 1000 malafide webshops offline

woensdag 20 juni 2018, 09:40 door Redactie, 2 reacties

Registrars GoDaddy en Public Domain Registry (PDR) hebben 1000 malafide webshops offline gehaald. De Consumentenbond deed onderzoek naar webwinkels die zogenaamd met hoge kortingen merkkleding of luxe producten verkopen, maar in werkelijkheid nepproducten of soms zelfs helemaal niets leveren.

In veel gevallen maken deze winkels gebruik van vrijgekomen domeinnamen. In totaal ontdekte de Consumentenbond 2000 verdachte websites. De overgrote meerderheid van de sites (92 procent) is geregistreerd via vier registrars. Het gaat om Public Domain Registry (PDR) uit India, het Amerikaanse GoDaddy, 1API uit Duitsland en het Nederlandse Registrar.eu. 1API en Openprovider (het bedrijf achter Registrar.eu) haalden eerder al 850 sites die bij hen geregistreerd stonden offline. Na overleg met GoDaddy en PDR zijn nu ook 1000 andere malafide webshops uit de lucht gehaald.

Detectiesysteem

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), beheerder van de .nl-domeinnamen, heeft aangegeven te werken aan een geautomatiseerd systeem waarbij ze malafide websites sneller en op grotere schaal kan opsporen en doorspelen aan de registrars om ze offline te laten halen. Dat moet criminelen ontmoedigen om voor een .nl-domein te kiezen. Volgens de SIDN gaat het om een relatief nieuwe detectiemethode. Tot voor kort werden malafide websites nog handmatig en op basis van meldingen door de stichting opgespoord .

Reacties (2)
20-06-2018, 11:01 door Anoniem
Kan men niet iets doen om te voorkomen dat het vervallen van een domeinnaam zo snel bij die lui bekend wordt dat ze
binnen een seconde die namen registreren? Ik weet wel dat er tegenwoordig een extra periode is dat je hem nog terug
kunt krijgen, maar een beter alternatief zou wellicht zijn dat eenmaal uitgegeven domeinnamen die vervallen zijn niet
meer door een ander opnieuw aangevraagd kunnen worden tenzij met een handmatige procedure waarin het belang van
het verkrijgen van de naam wordt aangetoond.
20-06-2018, 12:01 door Anoniem
Door Anoniem: Kan men niet iets doen om te voorkomen dat het vervallen van een domeinnaam zo snel bij die lui bekend wordt dat ze binnen een seconde die namen registreren? Ik weet wel dat er tegenwoordig een extra periode is dat je hem nog terug kunt krijgen, maar een beter alternatief zou wellicht zijn dat eenmaal uitgegeven domeinnamen die vervallen zijn niet meer door een ander opnieuw aangevraagd kunnen worden tenzij met een handmatige procedure waarin het belang van het verkrijgen van de naam wordt aangetoond.
Ik snap niet zo goed hoe een comment over het verlopen van domeinregistraties verband houdt met bovenstaand artikel, maar het is wel een interessant punt.

Ik snap de gedachtegang, echter dat is waar die 'grace period' voor is bij het verlopen van een domeinregistratie.
Die 'grace period' is vooraf vastgesteld, duidelijk gecommuniceerd, en vooral ook objectief. Als je een extra, handmatige controleslag gaat invoeren op de rechtmatigheid van een aanvraag tot domeinregistratie, is dat niet meer objectief en mijns inziens veel te veel onnodige poeha.

Lang verhaal kort: Zorg er voor dat je je administratie op orde hebt, en dan verlies je je domeinnaam niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.