image

Onderzoek: Cybercriminelen missen vaak technische kennis

donderdag 21 juni 2018, 15:33 door Redactie, 3 reacties

Hoewel technische kennis en vaardigheden belangrijk zijn voor het uitvoeren van cybercrime, blijken cybercriminelen hier vaak niet over te beschikken, zo stelt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid in een nieuw rapport (pdf).

De onderzoekers keken hoe criminelen van ict gebruikmaken en welke invloed dat gebruik heeft op hun criminele bedrijfsprocessen. Het ging daarbij niet alleen om cybercrime, maar ook om 'traditionele' georganiseerde criminaliteit. Wat opvalt bij de onderzochte cybercrimezaken is dat dat de betrokken daders zelf vaak niet veel technische kennis bezitten, maar deze kennis wel via facilitators weten te verkrijgen. Die zijn door forums met rating- en reviewsystemen vrij gemakkelijk te vinden.

Bij high-tech cybercrime wordt er vaak gebruik gemaakt van forums om specialistische kennis en kunde binnen te halen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanschaffen van bankmalware. Bij de low-tech cybercriminaliteit maken daders gebruik van contacten die ze hebben in het criminele milieu. "Het zoeken naar technische kennis vindt in het eerste geval dus plaats via online interacties en in het laatste geval door offline interacties", aldus de onderzoekers.

Die merken op dat digitale ontmoetingsplaatsen voor het opdoen van contacten en ontmoeten van personen eigenlijk niet verschillen van offline criminele ontmoetingsplaatsen, maar wel laagdrempeliger zijn. "Voor de nieuwsgierige eenling is het gemakkelijker om op allerlei openbare forums rond te hangen en vragen te stellen dan in een bar vol criminelen. Belangrijk daarbij is ook dat forums een leerfunctie hebben en dat er een subcultuur is waarbij het delen van informatie over criminele mogelijkheden vrij normaal is."

De onderzoekers stellen dat ict-gerelateerde criminaliteit duidelijke raakvlakken heeft met de offline wereld. Er is dan ook niet zo'n scherp onderscheid tussen cybercrime en traditionele georganiseerde criminaliteit als vaak wordt gedacht. Hierdoor kunnen niet alleen technische instrumenten, maar ook de meer traditionele opsporingsmethoden helpen bij de aanpak van ict-gerelateerde criminaliteit.

Reacties (3)
21-06-2018, 19:49 door Anoniem
"Het zijn net gewone mensen."

Dit had je overigens al jaren op je vingers kunnen natellen, aangezien er een hele cottage industrie bestaat van dienstverlening voor alle kleine stukjes in "cybercrime". Zoals gejatte kredietkaartennummers verhandelen, ze selecteren op waarde en dan weer verhandelen, ze te gelde maken, en zo verder, en zo voort.

Het beeld van dat het een hele eigen superduistere "cyber"-wereld zou zijn is wat de handhavers, de journalisten, en zeer zeker ook de computer security cottage industrie(!) er van gemaakt hebben. Gewoon omdat dat lekker eng klinkt en je dan beter de aandacht naar je toe kan trekken. Zoals nog steeds een groot deel van het "nieuws" hier op deze site bestaat uit overgetikte persberichten van allerlei instanties varieerend van overheid tot fly-by-night "security"-tentjes.

Als deze conclusie je dus verbaast zegt dat meer over je eigen kijkwijze en dat je je met sensatie in slaap hebt laten sussen dan de, verder redelijk voorspelbare, werkelijkheid.
22-06-2018, 09:08 door Anoniem
De meeste Cybercriminelen zijn skiddies.
Vertel me is iets wat ik nog niet weet.

Er zijn natuurlijk genoeg cybercriminelen met echte kennis, maar je wordt tegenwordig al snel als een cybercimineel gelabeld bijv. als je een DDOS service afneemt bij 1 van de 100.000e sites en een site plat legt wordt je al gelabeld als een cybercrimineel.
22-06-2018, 09:56 door Anoniem
WODC is toch die club onderzoekers die naar de conclusie van de opdrachtgevers toe "onderzoeken" ?

Ze mogen een paar jaar voor spel en bonen aan hun reputatie werken voordat ze voor mij weer geloofwaardig zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.