image

Klokkenluidster bekent lekken van NSA-rapport aan media

woensdag 27 juni 2018, 10:57 door Redactie, 2 reacties

Een Amerikaanse vrouw heeft bekend dat ze een rapport van de NSA over Russische cyberaanvallen aan de media heeft gelekt. Het rapport ging over aanvallen tegen een Amerikaans bedrijf dat verkiezingssoftware ontwikkelt en lokale verkiezingsfunctionarissen. De aanvallen waren volgens de NSA door de Russische militaire inlichtingendienst uitgevoerd.

De klokkenluidster kon via het printerwatermerk dat op de scans van het rapport zichtbaar was worden achterhaald. Ze werd vorig jaar juni aangehouden. Op dat moment werkte ze voor een Amerikaanse defensieleverancier en was gedetacheerd bij een Amerikaanse legerbasis. Ze werd onder de Amerikaanse spionagewetgeving aangeklaagd. Haar zaak zou in oktober voor de rechter komen, maar ze heeft nu een zogeheten "plea deal" met de aanklager gesloten.

Als onderdeel van deze overeenkomst heeft ze schuld bekend en een gevangenisstraf van 5 jaar en 3 maanden geaccepteerd. Niet eerder werd iemand die onder de spionagewetgeving werd aangeklaagd voor het lekken aan de media tot zo'n lange gevangenisstraf veroordeeld, zo meldt The Intercept, de website waar de vrouw het rapport naar stuurde.

Reacties (2)
27-06-2018, 13:19 door johanw
Dat soort "bekennen" zegt in de USA dus helemaal niks. Als je geen peperdure advocaten kunt betalen is bekennen daar vaak voordeliger dan aangeklaagd worden, of je nu schuldig bent of niet.
28-06-2018, 14:27 door Anoniem
Door johanw: Dat soort "bekennen" zegt in de USA dus helemaal niks. Als je geen peperdure advocaten kunt betalen is bekennen daar vaak voordeliger dan aangeklaagd worden, of je nu schuldig bent of niet.

Het begrip "recht" kan daar heel interessant uitpakken inderdaad. Stel je wordt opgepakt als verdachte van een moord, in een bepaalde staat. Dan kun je blijven ontkennen, maar dan loop je het risico op de doodstraf. Je kunt ook bekennen, dan krijg je alleen gevangenisstraf.
Wordt daarna echter alsnog de echte dader gevonden dan kom je toch evengoed niet vrij, want je hebt bekend. Zelfs als de dader zelf ook bekent en aangeeft dat hij toch echt alleen de dader is.

Kortom, linksom of rechtsom hang je als je per ongeluk ergens in beeld komt. Home of the free.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.