Nederland is positief over een voorstel van de Europese Commissie dat grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijs moet versnellen, zo heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens de Commissie kan criminaliteit in de Europese Unie momenteel niet effectief worden opgespoord en vervolgd vanwege problemen met grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijs.
De samenwerking tussen autoriteiten en providers met betrekking tot de toegang tot elektronisch bewijs zou niet goed functioneren. Daardoor moeten strafrechtelijke onderzoeken worden gestopt of komen deze niet van de grond, aldus de Commissie. Het voorstel moet daar verandering in brengen. Het geeft justitiële autoriteiten de mogelijkheid om elektronisch bewijsmateriaal te vorderen van providers die in de Europese Unie actief zijn, zonder tussenkomst van de justitiële autoriteiten van de lidstaat waar de provider is gevestigd of waar de gegevens zich bevinden.
Het voorstel maakt daarbij een onderscheid tussen verschillende soorten gegevens, zoals gebruikersgegevens, toegangsgegevens, verkeersgegevens en gegevens over de inhoud. De gevorderde data kan variëren van identificerende gegevens, ip-adressen en meta-data tot sms-berichten, e-mails, foto's of app-berichten. Afhankelijk van de impact op de privacy worden aparte waarborgen voorgesteld. Providers kunnen zich daarnaast "op een beperkt aantal formele gronden" verzetten tegen de dataverzoeken.
Volgens Blok is toegang tot elektronisch bewijs steeds lastiger te verkrijgen. "In de praktijk blijkt het gebruik van de in het internationaal verkeer gangbare vormen van samenwerking, instrumenten van wederzijdse samenwerking in strafzaken, te langzaam en te bewerkelijk voor tijdige toegang tot gegevens door politie en justitie", aldus de minister in een alinea over de Nederlandse positie ten aanzien van het voorstel. "Verder maken mensen, al dan niet met criminele intenties, gebruik van zogenoemde anonimiseringstechnieken (VPN, TOR) en van versleutelsoftware (encryptie)."
Daarnaast is het vaak niet mogelijk om te bepalen waar gegevens zijn opgeslagen en is daardoor onbekend met welk land moet worden samengewerkt. Het kabinet is dan ook blij met de koers van de Europese Commissie. "Nederland ziet deze voorstellen als een belangrijke stap voorwaarts", schrijft Blok (pdf). Volgens de minister bieden de voorstellen een oplossing voor een "significant probleem" in de rechtshandhaving. Daarnaast is het kabinet tevreden dat directe samenwerking als uitgangspunt is gekozen. Op een aantal onderdelen moet Nederland nog een positie innemen. Het gaat dan onder andere om de reikwijdte van en waarborgen in het voorstel, alsmede de positie van het midden- en kleinbedrijf en aansprakelijkheid van bedrijven.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Google heeft de afgelopen twee jaar van meer dan 110 miljoen mensen het wachtwoord van het Google-account gereset omdat het om ...
In 2013 blogde je over de vraag: Mag een cliënt de thuiszorg met een webcam filmen? Toen was een eenduidig antwoord met ja of ...
dag, google chrome heb ik niet geinstalleerd vanwege de afstand die ik wil bewaren tot google. ik gebruik firefox. maar chrome ...
Beste Security vrienden, Ik zit met een dilemma die mij al een aantal jaren bezig houd. Ik heb mijzelf al meerden malen ...
Wanneer is het hebben van een Remote Access Tool (RAT) nu strafbaar? Wij gebruiken dit in de organisatie voor intern beheer op ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.