image

Handhaving privacyverdrag EU bezorgt Amerikaanse FTC vier zaken

dinsdag 3 juli 2018, 17:20 door Redactie, 0 reacties

Deze maand is het precies twee jaar geleden dat Privacy Shield officieel van kracht werd, het verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het uitwisselen van persoonsgegevens. Sindsdien heeft de handhaving van het privacyverdrag de Amerikaanse toezichthouder FTC vier zaken opgeleverd.

Privacy Shield vervangt de Safe Harbour-overeenkomst die in 2015 door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Onder het nieuwe verdrag worden verschillende eisen aan bedrijven gesteld die de gegevens verwerken. Ook zijn er beveiligingsmaatregelen ingebouwd wat betreft de toegang van uitgewisselde gegevens door de Amerikaanse autoriteiten. Verder moet Privacy Shield de individuele rechten beschermen. Burgers die vinden dat hun gegevens verkeerd zijn gebruikt kunnen op verschillende manieren hun beklag doen.

Amerikaanse bedrijven moeten zich door het Amerikaanse ministerie van Handel laten certificeren dat ze aan het verdrag voldoen. Afgelopen oktober stelde de Europese Commissie dat het ministerie proactiever en regelmatiger moet controleren of bedrijven voldoen aan hun verplichtingen in het kader van het privacyschild. Het ministerie zou ook vaker moeten controleren of er bedrijven zijn die valse informatie geven over hun deelname aan Privacy Shield.

Vandaag laat de FTC weten dat het met één van deze bedrijven een schikking heeft gesloten. De ReadyTech Corporation stelde dat het bezig was om gecertificeerd te worden, terwijl dat helemaal niet het geval was. Het bedrijf startte eind 2016 een aanvraag bij het ministerie van Handel. De benodigde stappen om aan het Privacy Shield-framework te voldoen werden echter nooit afgerond. Als onderdeel van de schikking mag het bedrijf geen verkeerde voorstelling meer geven van deelname aan privacy- of beveiligingsprogramma's. Ook moet het aan rapportage- en compliance-eisen voldoen. Het was in de handhaving van Privacy Shield de vierde zaak van de FTC.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.