image

Geen malware op usb-fan die tijdens Trump-Kim-top werd uitgedeeld

donderdag 5 juli 2018, 15:24 door Redactie, 7 reacties

De usb-fans die journalisten ontvingen tijdens de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en de Amerikaanse president Donald Trump blijken geen malware te bevatten. De ventilator zat in een persmap voor journalisten. Beveiligingsexperts adviseerden om de usb-fan niet te gebruiken, omdat die mogelijk malware zou kunnen bevatten.

Journalisten Leo Mirani van de Economist en Harald Doornbos besloten de usb-fans door onderzoekers te laten analyseren. Sergei Skorobogatov van de Universiteit van Cambridge publiceerde eind juni zijn analyse, waaruit blijkt dat de onderzochte fan geen malware of andere kwaadaardige onderdelen bevat (pdf). Ook de usb-fan van Doornbos, die door DutchSec werd onderzocht, bleek niet schadelijk te zijn. "We adviseren om nooit onbekende usb-apparaten te gebruiken. Het weggeven van mini-fans is misschien verdacht en onhandig, maar we hebben geen andere intenties gezien behalve verkoelen", aldus het Nederlandse securitybedrijf.

Ook Skorobogatov waarschuwt voor het gevaar van onbekende usb-apparaten. "Deze specifieke usb-fan heeft geen enkele computerfunctionaliteit op de usb-interface. Het is alleen te gebruiken voor het aansturen van de motor via usb-stroom. Dat neemt niet mogelijkheid weg van getrojaniseerde onderdelen die met de usb-connector in andere fans, lampen of andere usb-apparaten zijn verbonden. Het is dan ook belangrijk dat ze voor gevoelig gebruik worden onderzocht."

Reacties (7)
06-07-2018, 08:25 door Anoniem
Wat een gierig cadeautje!
https://m.nl.aliexpress.com/item/32813748829.html
06-07-2018, 08:57 door Anoniem
Maar deze zelfde mensen steken de nieuw gekochte goedkope USB stick/ander device dat ze net bij de Action/BCC/Mediamarkt etc. gekocht hebben zonder problemen in hun apparaat...

Is trouwens wel een handige manier van hacken: zet alle journalisten in een afgesloten zeer hete ruimte en geef ze een USB fan met malware. Wie kan de verleiding weerstaan? Flauwvallen of koelte?
06-07-2018, 09:30 door Anoniem
Paranoia dus.
Waren de de mensen die brand riepen wel Computer Experts of gewoon onbenullige opruiers.
Misschien eerst onderzoeken (door echte experts) en dan pas roeptoeteren
06-07-2018, 10:42 door Anoniem
Ik snap de hele heisa niet. Stop dat ding gewoon in een powerbank.
06-07-2018, 11:30 door Anoniem
LOL. Wat een non-nieuws.
08-07-2018, 18:08 door Anoniem
Of briljante malware!
09-07-2018, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: Paranoia dus.
Waren de de mensen die brand riepen wel Computer Experts of gewoon onbenullige opruiers.
Misschien eerst onderzoeken (door echte experts) en dan pas roeptoeteren
Ja , beter kijken en onderzoeken dan zomaar iets in je pc duwen. Je weet van te voren niet of iets schadelijks is.
Dat wisten de mensen die asbest introduceerden ook niet en die gebruikten het gewoon en na afloop kom je er pas achter hoe gevaarlijk het is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.