image

Duitse politie heeft gegevens van Tails-donateurs in handen

vrijdag 6 juli 2018, 10:24 door Redactie, 10 reacties

De Duitse politie heeft eerder deze week bij een gecoördineerde actie invallen gedaan bij bestuursleden van de Duitse privacystichting Zwiebelfreunde en daarbij gegevens van Tails-donateurs meegenomen. Tails is een op privacy gericht besturingssysteem dat allerlei tools bevat om anoniem mee te internetten.

Zwiebelfreunde was een sponsor van het Tails-project. De Duitse politie deed de invallen omdat de bestuursleden als getuige in een zaak worden beschouwd. Een anonieme website riep op tot een protest tegen de Duitse AfD-partij. De website maakte gebruik van een e-mailadres van de privacyvriendelijke e-mailprovider RiseUp, voor wie Zwiebelfreunde donaties faciliteert.

Tijdens de huiszoekingen zijn computers, opslagmedia, bankgegevens en documenten in beslag genomen. Het gaat hierbij ook om de gegevens van Tails-donateurs die via een Europese bankrekening geld hebben gedoneerd, zo laat het Tails-project weten.

Volgens Moritz Bartl, één van de bestuursleden van Zwiebelfreunde, is er een lange geschiedenis van politiediensten die dergelijke gegevens gebruiken om sociale structuren in kaart te brengen, zoals wie waar werkt en wie bij deze projecten betrokken is. "We moeten dus aannemen dat ze naar de sociale netwerken van mensen kijken", aldus Bartl.

Reacties (10)
06-07-2018, 11:11 door Anoniem
Alsof je bij microsoft in redmond het hoofdkantoor gaat leeghalen omdat er iemand met een outlook.com-emailadres als afzender een bedreiging heeft geuit. Of eigenlijk, er zit nog meer afstand tussen.

Zie ook:
https://www.ccc.de/de/updates/2018/hausdurchsuchungen-bei-vereinsvorstanden-der-zwiebelfreunde-und-im-openlab-augsburg
https://www.ccc.de/en/updates/2018/hausdurchsuchungen-bei-vereinsvorstanden-der-zwiebelfreunde-und-im-openlab-augsburg
Eerste link is in het Duits, de tweede in het Engels.

Deze invallen hebben zo weinig aanleiding dat het eigenlijk puur machtsvertoon is. Van het type Gregorius Nekschot met een AT om 0500 van z'n bed lichten omdat'ie wat gekrabbeld heeft wat iemand met macht niet leuk vond.
06-07-2018, 11:19 door Anoniem
Zohee , het lijkt Nederland wel !
06-07-2018, 11:31 door -karma4
De Duitse politie heeft eerder deze week bij een gecoördineerde actie invallen gedaan bij bestuursleden van de Duitse privacystichting Zwiebelfreunde en daarbij gegevens van Tails-donateurs meegenomen.

Die gaan allemaal op de zwarte lijst...
06-07-2018, 12:21 door Anoniem
Jaren geleden gingen linkse activisten stiekem bij de burgemeesters langs om er voor te zorgen dat iemand met een ander politiek geluid geen enkele demonstratie kon voeren op de openbare weg. De burgemeesters die akkoord gingen, verboden bij voorbaat elke "rechtse" demonstratie wegens een "gevaar" voor de "verstoring van de openbare orde". Hierdoor konden alleen linkse actievoerders demonstreren en de rest niet.

Daarom moet m.i. een onderzoek komen naar de vraag wie precies achter deze anonieme bedreiging zit. Was dat soms een methode om een inval en inbeslagname bij Zwiebelfreunde te rechtvaardigen om zo data te collecteren?

Dat zou ik namelijk wel eens willen weten.
06-07-2018, 13:58 door SPer
Wat ik me in deze afvraag, buiten dat de inval me een Razia lijkt, heeft een dergelijke organisatie geen middelen om te zorgen dat hun data op een fatsoenlijke manier encrypted is ?
06-07-2018, 14:55 door Anoniem
Door SPer: Wat ik me in deze afvraag, buiten dat de inval me een Razia lijkt, heeft een dergelijke organisatie geen middelen om te zorgen dat hun data op een fatsoenlijke manier encrypted is ?
De politie hoeft maar een ordner met papieren bankafschriften uit een archiefkast te hebben meegenomen om aan gegevens van donateurs te komen.
06-07-2018, 19:46 door Anoniem
Tweakers.net 4 Juli 2018 over rumoer bij de Oosterburen
https://tweakers.net/nieuws/140575/ccc-uit-kritiek-op-optreden-duitse-politie-bij-doorzoeking-leden-tor-vereniging.html

Torservers.net 4 Juli 2018 overview of international press coverage
https://blog.torservers.net/20180704/coordinated-raids-of-zwiebelfreunde-at-various-locations-in-germany.html

De Spiegel 4 Juli 2018
http://www.spiegel.de/netzwelt/web/hausdurchsuchungen-bei-netzaktivisten-chaos-computer-club-kritisiert-polizeivorgehen-a-1216463.html

Het is net Kafka, daar bij onze Oosterburen:

Der Spiegel: "Auch landete in einer Tüte der Spurensicherung ein Gegenstand aus dem 3D-Drucker, in Form einer Bombe. Auf der dazugehörigen Beschriftung ist als Delikt "Herbeiführen einer Sprengstoffexplosion" aufgeführt."

De Duitse Polizei zou bij de inval een kunststoffen miniatuur 3D model van de "Fat Man" atoombom, die op Nagasaki werd gegooid, hebben ingenomen, als "bewijsstuk" van dat hobby knutselaars met springstoffen in de weer zouden zijn geweest.
07-07-2018, 13:15 door Anoniem
"Duitse politie heeft gegevens van Tails-donateurs in handen" oke en nu? officieel kunnen ze hier helemaal niks mee natuurlijk. je bent vrij om een donatie te doen als je dat wil. (uitzondering: terrorisme financieren en dergelijke) waarom liggen de donateurs onder de loep? en niet alleen de ontwikkelaars van tails/tor? aangezien de politie zich ermee gaat bemoeien lijkt het mij verstandig voor tails/tor om donaties via monero te accepteren. de politie/overheid heeft er natuurlijk geen bal mee te maken of pietje puk 2 euro heeft gedoneerd. en ik vraag me af wat ze met deze gegevens willen doen. dit bewijst eigenlijk alleen maar nog meer dat de burgers zich hard moeten maken voor dat laatste beetje privacy wat er nog is.
07-07-2018, 13:44 door Anoniem
Laten we eerlijk blijven - op Wikipedia staat ook informatie waarmee zo'n replica kan gemaakt worden - het is duidelijk dat men een drogreden gezocht heeft om te kunnen binnenvallen, en dat nadien te rechtvaardigen - wat men wil informatie op te rakelen, verzamelen, doorsturen en tegelijkertijd tails hard te raken in opdracht wellicht van de VS. Tails is nl. gebruikt door een zekere mr. Snowden!
We mogen ook niet vergeten dat de BSI samengewerkt heeft met de amerikaanse geheime diensten om andere EU lidstaten te bespioneren - en we mogen ook de belgacom-zaak niet vergeten waarbij de QCHQ (UK) inbrak om data naar het NSA door te sluizen. Wij in de EU halen mekaar graag onderuit - om slaafs de VS te dienen.
Ik moet hier denk ik geen tekening bij maken wat ik hieromtrend meen te moeten denken.
09-07-2018, 17:50 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: Alsof je bij microsoft in redmond het hoofdkantoor gaat leeghalen omdat er iemand met een outlook.com-emailadres als afzender een bedreiging heeft geuit. Of eigenlijk, er zit nog meer afstand tussen.

Dat is niet nodig. Met de Patriots Act in de hand kunnen ze dat gewoon opvragen. En tevens openbaarmaking van de opvraging of andere gedwongen medewerking verbieden..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.