image

OM ook in de fout met telefoongegevens Rotterdamse journalist

vrijdag 6 juli 2018, 10:40 door Redactie, 4 reacties

Voor de derde keer in korte tijd blijkt dat het Openbaar Ministerie de fout in is gegaan met het toepassen van dwangmiddelen tegen journalisten. Het gaat om een onderzoek van het parket Rotterdam waarin in oktober vorig jaar en in februari dit jaar zonder toestemming de telefoongegevens van een Rotterdamse journalist zijn opgevraagd. Wederom bleek dat het OM de eigen interne richtlijnen niet had gevolgd.

De gegevens zijn vervolgens in maart vernietigd. Deze week werd bekend dat het Openbaar Ministerie eind maart de fout was in gegaan bij het afluisteren van een journalist en vorige maand bleek dat het OM de eigen regels had genegeerd bij het opvragen van de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad. Volgens het OM zijn er geen andere lopende onderzoeken waarin dwangmiddelen tegen journalisten zijn toegepast. Mocht dit bij zaken in het verleden zijn gebeurd, dan zegt de organisatie dit bekend te zullen maken.

Eerder deze week nam de Eerste Kamer het wetsvoorstel Bronbescherming in strafzaken aan waarin de bronbescherming van journalisten wettelijk is vastgelegd. "Deze wet heeft gevolgen voor de Aanwijzing toepassing dwangmiddelen tegen journalisten die het Openbaar Ministerie hanteert, en wordt daarom spoedig aangepast. Ook wordt de Aanwijzing verder aangescherpt en verduidelijkt", zo laat het OM weten.

Reacties (4)
06-07-2018, 10:56 door Anoniem
Ben ik weer, werknemertjes van de roverheid. Bagatelliseer maar weer snel en slaap lekker verder daarna.
Begint bij ondeskundig personeel.
Een advocaat van een zware crimineel, hoeft alleen maar "vormfout" te roepen.
En weg zijn ze.
06-07-2018, 11:12 door Anoniem
Journalisten hebben dit mede aan zichzelf te danken als bewakers van onze democratie. Er is jarenlang weinig tot geen aandacht besteed aan onderwerpen rond privacy en veiligheid. Dit komt o.a. door gebrek aan kennis en een te groot vertrouwen in de overheid. Alle kranten en andere media hadden uitvoeriger moeten wijzen op de gevaren van o.a. de sleepwet. Nu raken ze er zelf in verstrikt. Dit is een enorm gevaar voor onze democratie en die staat al onder druk!
Deze specifieke gevallen komen nu naar buiten, maar wat gebeurt er allemaal nog meer buiten ons zicht? Wie is zo er naïef om te denken dat politie en inlichtingendiensten bestaan uit louter eerlijke en integere mensen? Als je ongebreideld kan afluisteren dan ligt misbruik op de loer en dan krijg je dit:

https://www.theguardian.com/world/2014/jul/31/cia-admits-spying-senate-staffers
06-07-2018, 11:19 door Anoniem
Alle gesprekken worden opgenomen, ongeacht om het even wie, maar dat realiseren zich veel mensen niet.
Ook gebruikt men servers die voice omzetten in tekst of andersoortige data.
In een normale situatie is er niet zoveel aan de hand maar bij een plusje achter je naam krijg je net even wat meer aandacht.

Maar we bellen ! doei

;op
08-07-2018, 03:50 door Anoniem
Hoe vaak mag dit nog gebeuren!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.