image

Dick Schoof nieuwe directeur inlichtingendienst AIVD

vrijdag 6 juli 2018, 15:51 door Redactie, 7 reacties

Dick Schoof wordt de nieuwe directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en volgt daarmee Rob Bertholee op, die later dit jaar vertrekt. Zijn termijn zit er dan op. De ministerraad ging akkoord met het voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Op dit moment is Schoof nog de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze functie vervult Schoof sinds 1 maart 2013. Daarvoor was hij onder andere directeur-generaal Politie bij hetzelfde ministerie, directeur-generaal Veiligheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, hoofddirecteur van de Immigratie en Naturalisatie Dienst IND en plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Justitie.

In april verscheen de vacature voor de nieuwe AIVD-directeur online. Daarin stond dat er werd gezocht naar een directeur die affiniteit met "cyber" heeft. Volgens de vacature heeft de digitalisering van de samenleving gevolgen voor de werkwijze van de inlichtingendienst. "Dat vraagt van de directeur-generaal affiniteit met de data-organisatie, cyber, hacking etcetera en de doorvertaling van deze ontwikkeling naar de eigen organisatie", aldus de vacaturetekst. De benoeming van Schoof, die tot stand is gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst, gaat op 17 november in.

Reacties (7)
06-07-2018, 16:01 door Anoniem
In april verscheen de vacature voor de nieuwe AIVD-directeur online. Daarin stond dat er werd gezocht naar een directeur die affiniteit met "cyber" heeft. Volgens de vacature heeft de digitalisering van de samenleving gevolgen voor de werkwijze van de inlichtingendienst. "Dat vraagt van de directeur-generaal affiniteit met de data-organisatie, cyber, hacking etcetera en de doorvertaling van deze ontwikkeling naar de eigen organisatie", aldus de vacaturetekst.
Maar wat kan een planoloog nu weten van Cyber?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Schoof
06-07-2018, 16:18 door Anoniem
Wat een baantjes carrousel. Kon men geen betere kandidaat vinden ?
06-07-2018, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een baantjes carrousel. Kon men geen betere kandidaat vinden ?
Nee. Want partijkartel. Kijk maar naar het rad wat ze ons voor ogen gedraaid hebben om Halsema salonfähig te maken.
"Ze is verbindt!" -- nouja, vooral tegen zich. Maar de selectiecommissie leeft duidelijk in een andere wereld dan wij.
06-07-2018, 20:13 door karma4
Door Anoniem:
Maar wat kan een planoloog nu weten van Cyber?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Schoof
Een hotemetoot hoeft niet zo veel techniek te kennen. Beterschap is het politieke spel er om heen te doorzien.
07-07-2018, 12:13 door Anoniem
Door karma4: Een hotemetoot hoeft niet zo veel techniek te kennen. Beterschap is het politieke spel er om heen te doorzien.
Ik lees: "Lang leven het partijkartel!"

Maar dat is precies waarom, in de woorden van --oh ironie-- PvdAer Fouter Bos, "dit land zoveel beter kan". Soms heb je gewoon echt inhoudelijke expertise nodig. Als de enige expertise die je hebt is "het politieke spelletje spelen", dan zijn je middelen enorm beperkt om werkelijk wat voor het land te betekenen.

Had ik niet al zeker geweten dat er toch wel een karteldoorschuiver op die post zou komen dan had ik me kandidaat gesteld omdat er juist nu juist op die post iemand op zijn plaats zou zijn die privacy en toch je werk kunnen doen hoog heeft zitten. Het kan namelijk best zonder sleepnet en -wet, maar het vereist een inhoudelijke omslag waar de zittende generatie hotemetoten gewoon veel te licht voor is.

Wat betekent en gaat betekenen dat we minder privacy gaan overhouden en dat de AIVD tegelijkertijd tekort zal schieten in tijdig de juiste informatie op de juiste plek te krijgen. Hadden ze eerst te weinig, dan teveel, maar nog steeds niet de juiste informatie, laat staan op de juiste plek.

En dat allemaal omdat de politiek compleet machteloos is om goede mensen aan te trekken, te vinden, of te behouden. Dat is ook logisch, daar zijn ze namelijk helemaal niet mee bezig. Ze zijn bezig het politieke spelletje te spelen, met zichzelf.
07-07-2018, 17:22 door karma4 - Bijgewerkt: 07-07-2018, 17:28
Door Anoniem:
...Soms heb je gewoon echt inhoudelijke expertise nodig. Als de enige expertise die je hebt is "het politieke spelletje spelen", dan zijn je middelen enorm beperkt om werkelijk wat voor het land te betekenen. ...
Wouter bos en het hoofd DNB die zelf met een Excelletje aan de slag moeten om te kjjken of banken de boel niet tillen dan wel failliet gaan. Nou nee het toezicht heeft echt gefaald op zo'n denkwijze met zelfregulering.
Liever iemand die met aangedragen cijfers onderzoeken een beeld vormt en onafhankelijk van de politiek reageert.
Hacktivisten actievoerders zijn net zo erg en net zo onbetrouwbaar als politici.

… Het kan namelijk best zonder sleepnet en -wet, maar het vereist een inhoudelijke omslag waar de zittende generatie hotemetoten gewoon veel te licht voor is. …
Je haalt de politie leger AIVD en MIVD door elkaar. Dat bedoel ik nu net met actievoerders die net zo erg als politici zijn. Gewoon niet de waarheid vertellen maar iets wat leuk klinkt voor een toehoorder.

Een voordeel bij Schoof is dat hij zo te zien wel lang ambtenaar is maar nooit publiek in politiek actief was. Met het einde van zijn loopbaan in zicht zal hij zich mogelijk ook minder angst hebben voor een breuk in de carriere
07-07-2018, 19:02 door Anoniem
Hij zal van te voren bij zichzelf wel steeds hebben gedacht:

"Dick Schoof, op naar de AIVD!.... Dick Schoof, op naar de AIVD!.... Dick Schoof, op naar de AIVD!... enzovoorts

En dus op een dag schoof Dick op naar de AIVD.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.