image

AIVD zoekt nieuwe directeur die affiniteit met "cyber" heeft

donderdag 5 april 2018, 10:12 door Redactie, 13 reacties

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zoekt een nieuwe directeur nu de huidige directeur Rob Bertholee per 1 december vertrekt. Zijn termijn zit er dan op. De Algemene Bestuursdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de vacature online gezet.

Daarin wordt omschreven waar de AIVD zich mee bezighoudt en welke ontwikkelingen er plaatsvinden, zoals de digitalisering van de samenleving en de gevolgen die dit heeft voor de werkwijze van de inlichtingendienst. "Dat vraagt van de directeur-generaal affiniteit met de data-organisatie, cyber, hacking etcetera en de doorvertaling van deze ontwikkeling naar de eigen organisatie", aldus de tekst van de vacature.

De nieuwe AIVD-directeur moet onder andere kennis en inzicht hebben op het veiligheidsdomein en crisismanagement, alsmede bewezen politiek-bestuurlijke ervaring en gezag, om snel te communiceren met bewindspersonen, politici, ambtelijke leiding en de top van het bedrijfsleven. Daarnaast zijn er verschillende criteria waar aan moet worden voldaan. De nieuwe directeur wordt benoemd voor een periode van maximaal 7 jaar. Volgens NRC worden Dick Schoof, de huidige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Hans Leijtens en Pieter-Jaap Aalbersberg als mogelijke kandidaten genoemd.

Reacties (13)
05-04-2018, 10:57 door Anoniem
Nu maar hopen dat de nieuwe directeur een goed besef heeft wat de impact en lange termijngevolgen van beleid op mensen en hun gedrag kan zijn. Cyber kan een handig hulpmiddel zijn om de alsmaar groeiende wereldbevolking te behoeden voor chaos en anarchie maar cyber heeft een zeer sterk potentiaal om het laatste beetje menselijkheid weg te nemen: vrijheid van denken. De vraag is als we later allemaal biologische entiteiten zijn onder controle van een kunstmatige intelligentie die slimmer is dan ons, wat dan eigenlijk nog het nut is van de mensheid.

Daarom is het belangrijk om hier een goede afweging in te maken en niet achter de rest van de meute aan te rennen.
05-04-2018, 11:17 door Anoniem
Zet er gewoon een struisvogel neer.
Niemand die het merkt.
05-04-2018, 11:25 door Anoniem
Dan lijkt Dick Schoof een redelijke kandidaat...alhoewel hij Cyber vooral aan Zorko en De Vries overlaat. Hans Leijtens, en die ken ik ja, heeft echt NIETS met Cyber, hij pakt niet door en zit er onvoldoende bovenop, was als militair al onzichtbaar....en heeft als DirecteurGeneraal van de Belastingdienst een reorganisatie compleet laten ontsporen waardoor hij is afgetreden (vast "in goed onderling overleg besloten om....")...en Pieter Jaap Aalbersberg....die heeft de hoofddoek-op-uniform aangezwengeld en Fatima Elatik aangesteld voor zo'n € 250K !! Zijn quote "Fatima houdt mij scherp" mogen we nooit vergeten.
05-04-2018, 13:16 door Anoniem
Ik stel Facebook-CEO Mark Zuckerberg voor.
Kan zich ook goed van de domme houden. Verzamelen wij ongevraagde data?????
05-04-2018, 14:42 door Anoniem
Of, hoe heet ze ook alweer? Rianne nog iets. Weet veel over smart blockchain enzo. Ideale kandidaat voor deze functie.
05-04-2018, 14:53 door Anoniem
Door Anoniem: Nu maar hopen dat de nieuwe directeur een goed besef heeft wat de impact en lange termijngevolgen van beleid op mensen en hun gedrag kan zijn. Cyber kan een handig hulpmiddel zijn om de alsmaar groeiende wereldbevolking te behoeden voor chaos en anarchie maar cyber heeft een zeer sterk potentiaal om het laatste beetje menselijkheid weg te nemen: vrijheid van denken. De vraag is als we later allemaal biologische entiteiten zijn onder controle van een kunstmatige intelligentie die slimmer is dan ons, wat dan eigenlijk nog het nut is van de mensheid.

Daarom is het belangrijk om hier een goede afweging in te maken en niet achter de rest van de meute aan te rennen.
Tjonge...voorjaarsdepressie? Het gaat om een directeur voor de AIVD....niet om een President van China, America of Rusland...
05-04-2018, 15:07 door Anoniem
Ik ben nog niet gebeld, jammer
05-04-2018, 15:38 door Anoniem
Het is te hopen dat Willem Vermeend zich niet meld voor de functie :)
05-04-2018, 21:05 door karma4
Door Anoniem: Het is te hopen dat Willem Vermeend zich niet meld voor de functie :)
Daar kan ik met in meegaan.
Hij lijkt me manipulatief genoeg om zoiets te proberen waarbij anderen de klappen mogen gaan opvangen.
05-04-2018, 22:20 door Anoniem
Tjonge...voorjaarsdepressie? Het gaat om een directeur voor de AIVD....niet om een President van China, America of Rusland

Nederland wil altijd het beste jongetje van de klas zijn, dan moeten we wel even het goede voorbeeld geven anders zijn we niet meer geloofwaardig.
06-04-2018, 08:03 door Anoniem
Zodra het woordje "cyber" voorkomt in een personeelsadvertentie weet je dat je niet verder hoeft te lezen.
06-04-2018, 13:41 door Anoniem
Door Anoniem: Zodra het woordje "cyber" voorkomt in een personeelsadvertentie weet je dat je niet verder hoeft te lezen.
Mee eens. Nadeel voor het land is dan wel dat er alleen maar nitwits op de belangrijke plekken komen. Maargoed, als je doorleest zie je vrij snel dat het een ons-kent-ons positie is, waar je dus per definitie niet bijhoort als je wel iets kan.

Voor je het weet zit iemand als prinsmans er. Kan'ie leuk een-tweetjes schoppen met grapperhaus. Kunnen wij onze lol op. Ik zou haast hopen op ienand als tjibbe d. want rokende ruines zijn niet zo snel een direct gevaar voor onze privacy.
08-04-2018, 16:33 door Anoniem
dan zal Rob Bertholee ook gemicrowaved worden na 1 december + 2-5 jaar... Welkom in the club!!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.