image

87 miljoen Facebook-gebruikers getroffen door dataschandaal

donderdag 5 april 2018, 09:48 door Redactie, 10 reacties

Het dataschandaal bij Facebook heeft 87 miljoen gebruikers getroffen en niet 51 miljoen zoals eerst werd aangenomen, zo heeft de sociale netwerksite laten weten. Veruit het grootste deel (70 miljoen) betreft Amerikaanse gebruikers. Er zijn echter ook gegevens van 90.000 Nederlandse Facebook-gebruikers ongeoorloofd met Cambridge Analytica gedeeld, aldus Facebook tegenover de NOS.

Gisteren deed Facebook in totaal drie aankondigingen over het dataschandaal. Als eerste maakte de sociale netwerksite bekend dat de algemene voorwaarden en het databeleid duidelijker worden gemaakt. Zo worden de aangeboden diensten in beter te begrijpen taal uitgelegd en beschrijft het databeleid beter welke data wordt verzameld en hoe deze gegevens binnen Facebook, Instagram, Messenger en andere producten worden gebruikt.

De tweede aankondiging ging over de aanpassingen om de toegang tot Facebook-gegevens te beperken. Zo moet Facebook nu alle apps goedkeuren die toegang tot informatie vragen zoals check-ins, likes, foto's, berichten, video's en andere content. App-ontwikkelaars moeten een overeenkomst ondertekenen voordat ze toegang tot deze data krijgen. Verder heeft Facebook de zoekfunctie uitgeschakeld. Voorheen was het mogelijk om via een e-mailadres of telefoonnummer iemand op Facebook te vinden. Kwaadwillenden maakten echter misbruik van de maatregel om publieke profielen te verzamelen. Volgens Facebook zou het mogelijk zijn om van bijna alle gebruikers het publieke profiel op te vragen. Er is dan ook besloten de functie uit schakelen.

Als laatste verscheen er een verklaring van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en een reeks vragen met journalisten. Zuckerberg stelt dat de sociale netwerksite niet genoeg heeft gedaan om misbruik tegen te gaan en de privacy van gebruikers te beschermen. Ook gaat hij in het op "scrapen" van profielgegevens en het businessmodel van Facebook. De meeste data die Facebook van gebruikers heeft, hebben gebruikers zelf gedeeld, aldus Zuckerberg. "Het is geen tracking. Er zijn andere internetbedrijven of datahandelaren die gebruikers tracken en data verkopen, maar wij kopen en verkopen niet."

Reacties (10)
05-04-2018, 10:00 door Anoniem
Het is voor verstandige mensen te hopen dat Facebook aan het eigen succes zeer snel ten onder mag gaan.
Facebook silent weapon of mass info destruction.
05-04-2018, 11:12 door Anoniem
En Mark stapt op? Dat zou bij elk ander bedrijf het geval zijn namelijk. Aandeelhouders roep ook eens wat. Je verliest geld door deze charlatan.
05-04-2018, 11:38 door Anoniem
Kan iemand die 87 miljoen jankers uitleggen dat het met toestemming op grote schaal vergaren van data het business model is van Facebook?


Sir Roun D. Edbys-Heeple
05-04-2018, 13:39 door Anoniem
Nu not alle 87 miljoen Facebook-gebruikers hun account deleten en zo Facebook failliet laten gaan en hopen dat er een alternatief is; een site die geen data en alles verzamelt.
05-04-2018, 14:54 door Anoniem
Het enige goede alternatief is een site waarvoor je moet betalen. Alles wat gratis is, daar betaal je met data voor. Maar voor de meeste mensen is gratis nog steeds het beste.
05-04-2018, 14:59 door Anoniem
Facebook zal niet zo snel verdwijnen, ook al zullen vele privacy-liefhebbers dat wel prettig en zinnig vinden.

Reden: Facebook is (bijv. in mijn zeer uitgebreide familie) een methode om contact te kunnen houden met andere familieleden en kennissen in binnen- en buitenland. Op die manier hebben zelfs (klein)kinderen van elkaar hatende broers/zussen of andere familieleden die beslist geen contact meer wensen elkaar weer gevonden. Tot ver in Canada en Pakistan aan toe...

Ik weet zeker dat die mensen Facebook voor geen goud de deur uit zullen doen. Tenzij er een ander identiek systeem ingeburgerd raakt. Maar dat zal net zo goed geen privacy waarborgen want dergelijke systemen leven van reclame en daarbij kun je privacy missen als kiespijn.

Het feit dat ikzelf géén Facebook heb en er daardoor gewoon 'uit' lig bij de familie geeft al een teken dat ik het eigenlijk verkeerd doe. Op zich zat communicatiemiddelen hoor: telefoon, briefpost, email. Maar dat past helemaal niet meer bij de moderne tijd, waar uitnodigingen voor bijeenkomsten of verjaardagen via facebook te kennen gegeven worden. Ik zie het er nog van komen dat er niemand op m'n begrafenis komt omdat ik niet op facebook zit...

Ook alle contacten als ik klachten heb over (bijv. energie-)leveranciers gaan tegenwoordig allemaal via facebook. Waar ik vroeger gewoon een mailtje kon sturen kan dat niet meer, zelfs geen formuliertje meer. Geen facebook? Pech, geen klantenservice meer. Waar gaat dat heen?
05-04-2018, 17:42 door Anoniem
Door Anoniem:Ook alle contacten als ik klachten heb over (bijv. energie-)leveranciers gaan tegenwoordig allemaal via facebook. Waar ik vroeger gewoon een mailtje kon sturen kan dat niet meer, zelfs geen formuliertje meer. Geen facebook? Pech, geen klantenservice meer. Waar gaat dat heen?

Denk dat je het antwoord zelf wel weet.
Zie de cashloze samenleving.

Want het is allemaal zo makkelijk.
05-04-2018, 22:49 door Anoniem

Op zich zat communicatiemiddelen hoor: telefoon, briefpost, email. Maar dat past helemaal niet meer bij de moderne tijd

Bepaal jij dat of bepaald wederom Facebook dat?

Leg je je levenslang aan een verslaving vast zodat er iemand op je begrafenis komt of geef je het goede voorbeeld en onderhou je liever contact met mensen die zich wel de moeite doen om met je te communiceren?

Een bedrijf dat alleen via een gesloten 'standaard' als Facebook communiceert kun je als volslagen debiel aanmerken en het zou beter zijn daar geen klant van te worden.
07-04-2018, 11:19 door Anoniem
Facebook, monster, omdat adverteerders dat willen.
Niemand kan het intomen of wil dat kennelijk.
Jodocus Oyevaer
10-04-2018, 08:58 door Anoniem
Facebook begon al met ondemocratische privacyschendingen, toen men er realiseerde hoe waardevol tracking data zijn en hoe ze regulering op afstand moeten houden via mee-collaborerende wetenschappers.

Een adblokker helpt niet tegen het tracken van je via al je contacten.

Niets helpt tegen tracking via uw Ziektekostenverzekeraar, eventueel bezoek aan het ziekenhuis, grootgrutterkaart e.d.

Schaduwprofielen via like buttons zoals bovenstaand.

Facebook net als die soort drop, het zou verboden moeten worden.

Jodocus Oyevaer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.