image

Smartphone-gebruiker ook te volgen als gps uit staat

maandag 16 juli 2018, 11:05 door Redactie, 8 reacties

De locatie van smartphone-gebruikers is ook door apps te volgen als gps staat uitgeschakeld, zo heeft een onderzoeksteam van de Northeastern University in Boston aangetoond. Veel mensen denken dat als ze het delen van locatiedata uitschakelen ze niet meer te volgen zijn, maar dat is niet altijd het geval.

"Niet veel mensen zijn bekend met dit probleem. Voornamelijk omdat we locatie met gps op de telefoon associëren", zegt onderzoeker Sashank Narain tegenover CNBC. De onderzoekers ontwikkelden een app die via verschillende sensoren van de telefoon afleidt waar de gebruiker zich bevindt en welke route die aflegt. Hiervoor maakt de app gebruik van de versnellingsmeter, die bijhoudt hoe snel een telefoon gaat, een magnetometer, die als een digitaal kompas werkt, en een gyroscoop, die de rotatie bijhoudt.

"Mensen beseffen niet dat hun mobiele telefoon, met toegang tot al deze sensoren, op een bepaalde manier het beste spionageapparaat is dat je je kunt voorstellen", voegt hoogleraar Guevara Noubir toe die bij het onderzoek betrokken was. Hoe meer informatie de app verzamelt, hoe eenvoudiger het volgen wordt. In een plek als Boston met allerlei unieke bochten en bochtige wegen was de app tot 50 procent nauwkeurig. Wanneer gebruikers elke dag dezelfde weg afleggen stijgt dit zelfs naar 90 procent.

Om dergelijke tracking tegen te gaan adviseren de onderzoekers om alleen apps uit de officiële app stores te downloaden en het besturingssysteem up-to-date te houden. Vorig jaar demonstreerden onderzoekers van Princeton University een soortgelijk onderzoek, waarbij ze een app ontwikkelden die mensen ook zonder gps kan lokaliseren en volgen.

Reacties (8)
16-07-2018, 11:38 door Anoniem
Google doet dit toch aan a.d.v. de beschikbare wifi netwerken.....
16-07-2018, 14:03 door Anoniem
Er wordt niet in het artikel vermeld op welke telefoons/besturingssystemen dit het geval is, en of er toestemming moet worden gegeven voor de betreffende sensoren... dus tja :'(
16-07-2018, 15:08 door Anoniem
Door Anoniem: Er wordt niet in het artikel vermeld op welke telefoons/besturingssystemen dit het geval is, en of er toestemming moet worden gegeven voor de betreffende sensoren... dus tja :'(
Staat gewoon wel vermeld, maar niet specifiek, het gaat om smartphones met sensoren met als besturingssysteem android/iOS/windowsphone waarvan de apps locaties opvragen zonder toestemming te vragen. Waarschijnlijk kan dit op android worden opgelost door xposed en xprivacy/luaprivacy.
16-07-2018, 18:09 door Anoniem
Ik gebruik die telefoon wel gewoon om te bellen. Dan hoeft al die zut er ook niet in te zitten...
17-07-2018, 10:12 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik die telefoon wel gewoon om te bellen. Dan hoeft al die zut er ook niet in te zitten...
En SMS'en zeker. Is er nog iemand die je een reply weet te sturen?
17-07-2018, 10:40 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik die telefoon wel gewoon om te bellen.
Simpele GSM toestellen bestaan nog steeds hoor. Sterker nog, Nokia heeft onlangs een re-release van hun populaire baksteen uitgebracht.
17-07-2018, 15:50 door Anoniem
Zal wel een flut onderzoeksteam zijn, dat was volgens mij al algemeen bekend.

Die meneer met zijn alleen bellen.. jammer dan aan de hand van de GSM ID kan je postie ook keurig bepaald worden, dus uw baksteen wordt ook gevolgd (indien nodig/gewenst)
19-07-2018, 21:14 door Kok
Daarnaast vreet dit ook nog data... Dit terwijl het ACM het toezicht heeft versoepeld voor mobiele providers, zie https://www.simonlyvergelijken.nl/blog/acm-versoepelt-toezicht-op-sim-only-providers/.

Niet zo handig!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.