image

Nederland tegen verplichte sekseregistratie op identiteitskaart

maandag 16 juli 2018, 15:57 door Redactie, 32 reacties

De Europese Commissie wil niet alleen dat vingerafdrukken en gezichtsopnames straks verplicht worden opgeslagen op de chip van Europese identiteitskaarten, ook de sekse moet worden geregistreerd. Nederland wil dat echter optioneel maken.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie diende in april het voorstel in om biometrische gegevens op Europese identiteitskaarten te verplichten. Vandaag wordt het voorstel door de raadswerkgroep besproken en zal Nederland verschillende zaken aan de orde brengen. Zo zal Nederland de proportionaliteit van de verplichte afname van vingerafdrukken aan de orde blijven stellen, laat Knops weten.

Een ander onderwerp betreft de sekseregistratie. De Europese Commissie wil dat deze registratie verplicht wordt als één van de veiligheidskenmerken op de identiteitskaart. "In het regeerakkoord staat dat "onnodige geslachtsregistratie wordt waar mogelijk beperkt". Nederland stelt dan ook voor sekseregistratie optioneel te laten", aldus de staatssecretaris. Wanneer het niet mogelijk is om een vingerafdruk voor de identiteitskaart af te geven moet er een tijdelijk document worden verstrekt. De Europese Commissie wil dat dit document maximaal drie maanden geldig is, terwijl Nederland de suggestie heeft gedaan voor één jaar en zo aan te sluiten bij de regeling die voor paspoorten geldt.

Als laatste zal Nederland zich uitlaten over het belang van de kwaliteit van een goede gezichtsopname, ook wel "live-capture" genoemd. "De inzet van Nederland is de betrouwbaarheid van deze controle zo groot mogelijk te laten zijn en de mogelijkheden tot fraude te verkleinen. Deze aanpak sluit ook aan bij de wereldwijde inzet op geautomatiseerde gezichtsherkenning aan de grens", besluit Knops.

Reacties (32)
16-07-2018, 16:00 door Anoniem
Er zijn ongeveer 7 miljard mensen op aarde, en die zijn geboren uit een vrouw en verwekt door een man. Meer keuze is er niet, als je tenminste wil dat de mensheid blijft voortbestaan.
16-07-2018, 16:30 door Anoniem
Misschien is het beter om aan europa te vragen waarom dit allemaal moet als buiten het thuisland van de betreffende europeaan niemand het paspoort uit kan lezen, dus niemand bij die gegevens kan komen!
Zou het niet handig zijn om:
1) de sleutels uit te wisselen
2) kijken of men aan de huidige gegevens genoeg heeft
3) als men niet genoeg heeft aan de huidige gevens, deze uit te breiden

dan zijn we wel weer een aantal jaren verder denk ik zo.
16-07-2018, 16:42 door Anoniem
Als dit gaat gebeuren dan weiger ik een ID-kaart aan te schaffen.
16-07-2018, 17:10 door Anoniem
Ze weten echt wel wat belangrijk is.
16-07-2018, 17:17 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn ongeveer 7 miljard mensen op aarde, en die zijn geboren uit een vrouw en verwekt door een man. Meer keuze is er niet, als je tenminste wil dat de mensheid blijft voortbestaan.

Ik zie niet direct een verband tussen de identiteitskaart en kinderen krijgen. Daarom ben ik ook niet bang dat het weglaten van deze informatie het voortbestaan van de mensheid in gevaar brengt.
16-07-2018, 18:46 door Anoniem
Dat is een slechte ontwikkeling. De overheid zou zich ook moeten beraden of geaardheid op de identiteitskaart moet komen te staan.
16-07-2018, 18:50 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien is het beter om aan europa te vragen waarom dit allemaal moet als buiten het thuisland van de betreffende europeaan niemand het paspoort uit kan lezen, dus niemand bij die gegevens kan komen!
Natuurlijk op "verzoek" van Amerika.
16-07-2018, 19:00 door Briolet - Bijgewerkt: 16-07-2018, 19:01
Op een ID kaart horen controleerbare kenmerken te staan. Omdat 'sekse' gevoelig ligt bij sommige mensen, kunnen ze de tekst veranderen in "heeft lul'.
Dan is de sekse en eventueel samengaande discriminatie weg en vervangen door een eenduidig controleerbaar onderdeel van het lichaam. Vergelijkbaar met andere uiterlijke kenmerken die op het ID staan.
16-07-2018, 19:13 door Anoniem
Volslagen absurd. De sekse (m/v) is een biologisch gegeven -- aantoonbaar desnoods met een genetische test -- , terwijl het begrip "gender", daarentegen, een ideologisch geladen sociale constructie is -- en dus erg gevoelig is voor identiteitsfraude.
16-07-2018, 19:51 door Eric-Jan H te D
Maar nog steeds is een vergiet op je hoofd als geloofsuiting verboden.

Schandalig gewoon!
16-07-2018, 20:33 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 16:42 uu:
Als dit gaat gebeuren dan weiger ik een ID-kaart aan te schaffen.
Als wát gaat gebeuren, verplichte sekseregistratie, zoals Europa wil, of optioneel maken daarvan, zoals Nederland wil?
En waarom, precies?

Door Anoniem, 19:13 uur:
De sekse (m/v) is een biologisch gegeven -- aantoonbaar desnoods met een genetische test -- , terwijl het begrip "gender", daarentegen, een ideologisch geladen sociale constructie is -- en dus erg gevoelig is voor identiteitsfraude.
Volgens heeft niemand het over een registratie van gender.
Nederland wil registratie van sekse optioneel maken. Dat betekent niet dat je dan zelf mag aangeven wélke sekse of gender je weergegeven wilt hebben op je identiteitskaart, maar óf je een sekse weergegeven wilt hebben op je identiteitskaart.

Door Eric-Jan H te A, 19:51 uur:
Maar nog steeds is een vergiet op je hoofd als geloofsuiting verboden.
Nee, hoor. Je mag veelal op je hoofd zetten wat je maar wilt en om de reden die je maar wilt. Ook een vergiet, als dat hoort bij het uiten van je Flying Spaghetti Monster-geloof.
Een formele registratie als lid van de Church of the Flying Spaghetti Monster, dát is echter wat anders, dát zit er niet in. Maar dat hoeft je uiteraard niet te weerhouden van het dragen van je vergiet. Niet zeuren, dus, hoor ;-)
16-07-2018, 20:59 door Anoniem
Goed zo, dit had er allang moeten zijn. Niet alleen de sekse moet gedocumenteerd worden maar ook eventuele verandering ervan, bv was man maar is nu vrouw. Verder ook de sexuele geaardheid moet bekend zijn met alle details erbij.
Ook hebben we het geloof er nog niet bij en ook wat bijzonderheden zoals "gehuwd voor de kerk" en zo kan ik nog effe doorgaan Ook littekens van chirurgie en de bloedgroep mag niet vergeten worden, een pink die er niet meer is.
Er is nog veel werk te doen
16-07-2018, 22:38 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn ongeveer 7 miljard mensen op aarde, en die zijn geboren uit een vrouw en verwekt door een man. Meer keuze is er niet, als je tenminste wil dat de mensheid blijft voortbestaan.
Zeer kortzichtig en waarschijnlijk geïnspireerd door religieuze doctrine.
16-07-2018, 23:59 door Briolet
Door Anoniem: Volslagen absurd. De sekse (m/v) is een biologisch gegeven -- aantoonbaar desnoods met een genetische test -- ,….

Zo zwart/wit is het niet altijd: https://nl.wikipedia.org/wiki/Intersekse
17-07-2018, 07:19 door Anoniem
Misschien is het dan ook een goed idee om naast sekse, te vermelden of de ouders van iemand een bloedband heeft tot een bepaalde graad. Dan heb je meteen een idee van het IQ zonder het IQ te hoeven meten....om daarna het geloof en politieke overtuiging te registreren, is handig voor later.
17-07-2018, 09:09 door Anoniem
Door Anoniem: Volslagen absurd. De sekse (m/v) is een biologisch gegeven -- aantoonbaar desnoods met een genetische test -- , terwijl het begrip "gender", daarentegen, een ideologisch geladen sociale constructie is -- en dus erg gevoelig is voor identiteitsfraude.

Ehh, graag referenties naar bewijs dat "Gender" gevoelig is voor identiteitsfraude. Volslagen kulopmerking.
17-07-2018, 09:47 door Anoniem
Kan mij iemand vertellen waarom er vingerafdrukken in paspoorten moeten staan sinds 2009 en na bijna 10 jaar niemand die ze kan uitlezen ? wat is het doel? willen ze daar mee zeggen we hebben jullie vingerafdrukken dus doe niks doms? kan geen andere reden bedenken wat een grap
17-07-2018, 10:14 door Anoniem
Door Anoniem: als je tenminste wil dat de mensheid blijft voortbestaan.
Mwoah... Zoals het nu gaat zou het niet zo'n ramp zijn als wij de resetknop indrukken.
17-07-2018, 10:24 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn ongeveer 7 miljard mensen op aarde, en die zijn geboren uit een vrouw en verwekt door een man. Meer keuze is er niet, als je tenminste wil dat de mensheid blijft voortbestaan.
Dus andersom, als de sekse niet op de kaart staat, is dat het einde van de mensheid? Lijkt mij meer oplossing dan probleem!

Kijkend naar het aanpassen van BTW nummers van eenmanszaken, denk ik dat deze verandering een rib uit het lijf gaat kosten, al dan niet letterlijk.
Ik voorzie een tweede paspoortaffaire, zoals in... 1984.

Wel intressant of het fictieve probleem van helisexuals en alike (LBTG-QWERTY+) sneller geholpen gaan zijn dan het meer reeele probleem van BTW-nummerhouders.
17-07-2018, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: Volslagen absurd. De sekse (m/v) is een biologisch gegeven -- aantoonbaar desnoods met een genetische test -- , terwijl het begrip "gender", daarentegen, een ideologisch geladen sociale constructie is -- en dus erg gevoelig is voor identiteitsfraude.
De biologische sekse is niet altijd zo duidelijk als jij denkt. Er zijn mensen met niet een XY- (man) of XX-chromosoompaar (vrouw) maar met XXY (syndroom van Klinefelter). Er zijn mensen met XX-chromosomen die zich fysiek tot man hebben ontwikkeld en met XY-chromosomen die zich fysiek tot vrouw hebben ontwikkeld. Die chromosomen veroorzaken de ontwikkeling van geslachtsorganen namelijk niet rechtstreeks maar via hormonale omwegen, en als de testosteronbalans ernstig verstoord is in de cruciale fase van de ontwikkeling van een embryo krijg je afwijkingen. Er zijn ook hermafrodieten die er qua ontwikkeling ertussenin hangen. Er zijn mensen waarbij niet alle cellen hetzelfde DNA bevatten (chimerisme), iemand die dat heeft is als het ware een tweeieiige eenling. Dat kan die genetische test verstoren. Volgens sommige wetenschappers zou ruim 10% van de mensen cellen van een nooit geboren tweelingbroer of -zus hebben[1].

Wat doe je met de identiteitsbewijzen van mensen met dit soort afwijkingen? Mogen die niet naar het buitenland omdat die niet in makkelijke categorieën te plaatsen zijn? Of houden gelijke rechten voor mensen in dat uitzonderingen mogen bestaan en dat er ook kloppende identiteitsbewijzen voor die uitzonderingen moeten bestaan? Het weglaten van het geslacht is dan een simpele oplossing.

[1] https://www.kijkmagazine.nl/science/chimerisme/
17-07-2018, 11:42 door Anoniem
Laten we maar gewoon een DNA stringetje erop knallen. Heb je hooguit een probleem met een ei-ige tweelingen, maar alle andere falen even goed.
17-07-2018, 12:37 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Volslagen absurd. De sekse (m/v) is een biologisch gegeven -- aantoonbaar desnoods met een genetische test -- ,….

Zo zwart/wit is het niet altijd: https://nl.wikipedia.org/wiki/Intersekse

Dat klopt. Het was netter geweest om het fenomeen interseksualiteit ook te vermelden, maar het ging mij hier slechts om het gegeven dat de weglating van de sekse op het paspoort -- of "gender", zo je wilt -- kan leiden tot vormen van fraude.
Dat het begrip gender onder wetenschappers en juristen nog allerminst onomstreden is, mag blijken uit het feit dat er ook feministen zijn die zich er tegen afzetten, omdat ze van mening zijn dat het afbreuk doet aan de rechten van vrouwen.

Daarover een link of verwijzing geef ik niet, want die discussie zit op het rand van off-topic commentaar. Even zoeken op "gender identity fraud", en je zult ze vast snel vinden. Dit forum gaat over ICT gerelateerde veiligheid aangelegenheden.
17-07-2018, 12:38 door Anoniem
Door Anoniem: Laten we maar gewoon een DNA stringetje erop knallen. Heb je hooguit een probleem met een ei-ige tweelingen, maar alle andere falen even goed.

Nee, er zijn mensen met verschillende DNA's in zich. DNA is sowieso geen constante.
17-07-2018, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem:Dat het begrip gender onder wetenschappers en juristen nog allerminst onomstreden is, mag blijken uit het feit dat er ook feministen zijn die zich er tegen afzetten, omdat ze van mening zijn dat het afbreuk doet aan de rechten van vrouwen.

Aan de Westkust van de VS woedt een heuse strijd van conservatief ingestelde lesbische advocaten, tegen wat zij zien als juist de ondermijning van vrouwenrechten door wetgeving die voortkomt uit de gender identiteitspoltiek:

Gender Identity Watch: Watching Legal Developments That Erase Female Reality
https://genderidentitywatch.com/gender-identity-legislation-and-the-erosion-of-sex-based-legal-protections-for-females/

Net als in de jaren 1960-70 zie je nu dat er door haarkloverijen voortdurend ideologische afsplitsingen binnen groepen van activisten ontstaan. Dat extremisme is naar Nederland overgewaaid. Kortom, het laatste woord is er nog niet over gezegd.
17-07-2018, 17:41 door karma4
Door Anoniem: ...
Wel intressant of het fictieve probleem van helisexuals en alike (LBTG-QWERTY+) sneller geholpen gaan zijn dan het meer reeele probleem van BTW-nummerhouders.
Het gedoe van btw nummer houders is fantoom kwestie. Ofwel het is een verzonnen iets. Mogelijk nog een gevolg van die paspoortaffaire. Was dat echt 1984?

Geslacht is door het gangbare zwart wit man of vrouw vertroebeld. Ik ben het eens dat je rekening moet houden met uitzonderingen hoe weinig dat er ook mogen zijn.
17-07-2018, 22:25 door Anoniem
Door Anoniem: Volslagen absurd. De sekse (m/v) is een biologisch gegeven -- aantoonbaar desnoods met een genetische test -- , terwijl het begrip "gender", daarentegen, een ideologisch geladen sociale constructie is -- en dus erg gevoelig is voor identiteitsfraude.
Sterker nog: "gender" wordt identiteitsfraude, zeker als dit op de ID-kaart vermeld moet worden.
Je doet je immers anders voor dan je genetisch werkelijk bent.
18-07-2018, 09:42 door Anoniem
Ik heb nog nooit iemand ontmoet die geinteresseerd is in de gender-neutraal-hype. Ik voel mij trouwens 3 meter 20 lang. Mag dat nu ook in mijn paspoort ?
18-07-2018, 09:44 door Anoniem
Volslagen absurd. De sekse (m/v) is een biologisch gegeven -- aantoonbaar desnoods met een genetische test -- , terwijl het begrip "gender", daarentegen, een ideologisch geladen sociale constructie is -- en dus erg gevoelig is voor identiteitsfraude.

LMFAO. Er bestaat geen verschil tussen sekse en gender. Dat is precies hetzelfde. Gewoon vertaling van de term. Alsof je geslacht iets met ideologie of sociologie te maken heeft. Je geslacht (gender) is een biologisch gegeven.

Rare samenleving, waar we dat niet meer in willen zien.
18-07-2018, 10:34 door Anoniem
Volgens mij moet het hier niet gaan om een ideologische gender discussie. De vraag is gewoon welke gegevens voldoende zijn om iemand te identificeren. Sekse is daar niet voor nodig en leidt in sommige gevallen zelfs tot tegenstrijdigheden bij identificatie. Kortom het hoeft dus niet op de kaart.
18-07-2018, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem:

Er bestaat geen verschil tussen sekse en gender. Dat is precies hetzelfde. Gewoon vertaling van de term. Alsof je geslacht iets met ideologie of sociologie te maken heeft. Je geslacht (gender) is een biologisch gegeven.

Dat is onjuist.

"Het begrip gender wordt gebruikt in veel verschillende contexten en het is een politiek beladen begrip, waardoor de betekenis onstabiel is. [...]

Gender staat voor de socioculturele aspecten van het man- of vrouw-zijn. Gender staat zo tegenover ‘sekse’: sekse staat voor de biologische verschillen."

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gender_(identiteitsaspect)

Naast de Nederlandse pagina daarover laten ook de Engelse, Duitse en Franse pagina's van Wikipeadia.org weten dat het begrip "gender" een vaag gedefinieerd en ideologisch geladen term is. Zoals het begrip nu aan zowel academia als in het dagelijks taalgebruik wordt gebruikt, is het zeker niet gelijk te stellen aan de betekenis van [een biologische] sekse.
20-07-2018, 16:08 door Anoniem
Wat doen ze eigenlijk met mensen die geen vingers hebben?
22-07-2018, 11:56 door Anoniem
Door Anoniem: Wat doen ze eigenlijk met mensen die geen vingers hebben?

Dan kan men geen vingerafdrukken nemen, maar mogelijk wel andere biometrische kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan oorafdrukken of een irisscan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.