image

Vivaldi-browser voegt privacyzoekmachine Qwant toe

donderdag 19 juli 2018, 11:33 door Redactie, 7 reacties

Er is een nieuwe versie van de op privacy gerichte Vivaldi-browser verschenen die de privacyzoekmachine Qwant toevoegt. Qwant is een Europese zoekmachine die volgens Vivaldi-oprichter Jon von Tetzchner de privacy van gebruikers respecteert.

"Veel van de tools die je helpen navigeren op het internet maken gebruik van tracking om de ervaring van gebruikers te "verbeteren". Maar vaak wordt er misbruik van deze surveillance gemaakt", aldus Von Tetzchner. "Dit is geen nieuws. Dergelijke surveillance-by-default is de norm geworden." De Vivaldi-oprichter, tevens medeoprichter van browserontwikkelaar Opera, stelt dat het belangrijker dan ooit is om bewust te zijn dat de keuzes die we online maken er toe doen. "De tools en diensten die je ondersteunt hebben een echte impact en kunnen de toekomst van het internet beïnvloeden."

Daarom heeft Vivaldi besloten om Qwant aan de browser toe te voegen. Eerder bood het al de privacyzoekmachines DuckDuckGo en StartPage aan. Qwant volgt gebruikers niet en handelt niet in privégegevens, zo merkt Von Tetzchner op. Daarnaast biedt Qwant neutrale zoekresultaten. Twee mensen die op dezelfde term zoeken krijgen dezelfde resultaten. Er worden geen profielen aangemaakt. Tevens is Qwant de eerste Europese zoekmachine die zijn eigen webindexeringstechnologie maakt. Qwant is beschikbaar in Vivaldi 1.15.

Reacties (7)
19-07-2018, 11:52 door Anoniem
Die quant zoekmachine ziet er interessant uit, de privacy policy is ook wel ok, heeft iemand hier ervaring mee?
19-07-2018, 12:35 door Anoniem
Doet Vivaldi aan calling home? Veel browsers worden privacybrowsers genoemd terwijl ze dat niet echt zijn. In dit geval krijg ik de indruk dat "privacy" een meer een add-on is dan een fundamenteel design.
19-07-2018, 13:21 door Anoniem
Een mooie ontwikkeling, want DuckDuckGo.com ( https://3g2upl4pq6kufc4m.onion ) kan wel wat Europese concurrentie gebruiken. Alleen mis ik nog iets.

Bestaat er voor het Qwant.com domein ook een Tor onion domein?
20-07-2018, 08:58 door Anoniem
Door Anoniem: Die quant zoekmachine ziet er interessant uit, de privacy policy is ook wel ok, heeft iemand hier ervaring mee?
Let op de spelling, niet Qu maar Qw.

Probeer het zelf, zou ik zeggen. Je kan in Firefox kiezen voor een apart zoekvakje en daar kan je Qwant met een keuze in het pull-downmenu met zoekmachines aan toevoegen. Qua gebruik kan je het dan zelf met andere zoekmachines vergelijken en zien of het je bevalt. Jouw oordeel kan anders zijn dan dat van anderen, iedereen heeft zijn eigen voorkeuren.

Mijn eerste indrukken: goede zoekresultaten, jammer dat ze er via een redirect-URL naar linken, ik kopiëer vaak genoeg een linklocatie en als die naar bijvoorbeeld een PDF is dan wordt die geopend in een programma dat de eindlocatie niet meer laat zien. Kennelijk willen ze weten welke zoekresultaten gevolgd worden, wat overigens niet hoeft te betekenen dat ze dat doen om je stiekem toch te volgen. Bij afbeeldingen is het jammer dat alleen naar de pagina die afbeelding bevat gelinkt wordt en niet naar de afbeelding zelf. Dingen via een proxy opvragen, zoals Startpage biedt, hebben ze niet, maar net als bij DuckDuckGo heb ik wel de indruk dat de zoekresultaten raker zijn dan die van Startpage.

Ervaring met hoe goed ze hun privacybeloftes waarmaken kan niemand je geven, omdat je als gebruiker nou eenmaal niet kan zien of er stiekem toch dingen gelogd en verwerkt worden. Bij Startpage en DuckDuckGo weet je dat dus ook niet. De kans dat dat wel goed zit lijkt mij groot, omdat die privacybelofte hun bestaansrecht vormt en als uitkomt dat ze dat vertrouwen schenden is het denk ik einde oefening voor zo'n tent, zelfs zonder alle juridische ellende die het voor ze op zou leveren.
20-07-2018, 23:59 door Anoniem
Wil meteen wat installeren in Firefox. Ga je daar niet mee accoord dan geen Qwant.
Hoezoe privacy.
Afgevoerd.
21-07-2018, 15:07 door Anoniem
Nu de Qwant site. De privacy implicaties: https://privacyscore.org/site/34969/
De website was met een A- status beter in 2016 als heden ten dage, C-graad status).
Hier een C-graad status met aanbevelingen, voornamelijk ten aanzien van het implementeren van security headers,
zoals het eerste scanresultaat ook al aangeeft ( X-frame opties header en een meer privacy vriendelijke referrer policy voorgesteld).

Een memory corruptie kwetsbaarheid aangetroffen op de Camembert Server 10.6.6. Daar zit Qwant naast -https://kamoov.com/ een live streaming app op de Google app site. Dus Google is weer niet heel ver weg in developer zin ;) alhoewel de site beslist niet op Google Analytics zit.

Qwant is een auto-completer. DOM-XSS sinks & sources: Results from scanning URL: https://www.qwant.com/js/bootstrap.js?1532079939896
Number of sources found: 588
Number of sinks found: 179 -> zie: http://www.domxssscanner.com/scan?url=https%3A%2F%2Fwww.qwant.com

luntrus
24-07-2018, 08:44 door Anoniem
Vivaldi is door mij getest en uit de test is gebleken dat deze vivaldi een grote flop, jouw privacy is niet veilig op de achtergrond vind je google en Bing. Deze gratis browser?? moet toch inkomsten derven, deze worden genereert door google en Bing.
De ballen met vivaldi browser.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.