image

Computergames verwijderen trackingsoftware Red Shell

vrijdag 20 juli 2018, 15:50 door Redactie, 3 reacties

Tientallen computergames waaronder Civilization VI en Total War hebben trackingsoftware genaamd Red Shell verwijderd nadat er op Reddit ophef over ontstond. Red Shell is software die monitort of de advertenties van een spel succesvol zijn.

Het kan dan gaan om advertenties die binnen het spel worden getoond of in marketingcampagnes worden gebruikt. Zodra iemand op een advertentie klikt wordt informatie over het besturingssysteem, geïnstalleerde browsers, schermresolutie, beschikbare fonts, ip-adres, tijdszone en systeemtaal doorgestuurd. Ook wordt er een uniek gebruikers-ID opgeslagen. Vervolgens wordt er gekeken of de fingerprint van de systemen die de advertentie hebben bekeken overeenkomen met de fingerprints van de systemen die het spel ook spelen.

Afhankelijk van de wensen van de spelontwikkelaar worden deze gegevens 13 tot 25 maanden opgeslagen. Op Reddit ontstond grote ophef nadat gebruikers Red Shell in hun games hadden ontdekt. Daarop hebben nu tal van ontwikkelaars de trackingsoftware uit hun games verwijderd. Het gaat om meer dan 40 games waaronder Civilization VI, verschillende Total War-games, Elder Scrolls Online en Conan Exiles. Op Reddit wordt het aantal games bijgehouden en krijgen gebruikers uitleg hoe ze de aanwezigheid van Red Shell kunnen detecteren.

Reacties (3)
20-07-2018, 17:56 door Anoniem
Nu vraag ik mij of of die Red Shell dan ook compatible is met linux? Zo niet, dan is dat nóg een extra voordeel bij linux gamers.
21-07-2018, 15:53 door Anoniem
Door Anoniem: Nu vraag ik mij of of die Red Shell dan ook compatible is met linux? Zo niet, dan is dat nóg een extra voordeel bij linux gamers.
Dat ligt er helemaal aan in hoeverre het in de code van het spel geintegreerd zat. Mensen bij Aspyr Media proberen eigenlijk alleen maar om de vragen van zo'n spel naar bibliotheken en zgn. 'hooks' om te zetten van Windows naar Linux of Mac, zodat het spel zo goed en zo kwaad mogelijk kan werken op een systeem waar het niet voor bedoeld was. Misschien trekken ze een wenkbrauw op wanneer ze merken dat er wel heel veel pings heen-en-weer worden gestuurd, maar ze worden betaald om het spel 'as is' te laten werken, en hebben weinig invloed op het gebruik van DRM of dit soort trackingsoftware in het product.

Spelprogrammeurs bij Paradox zorgen gewoon voor native builds, natuurlijk, dus als zij zulke trackingsoftware inbouwen zal het meestal wel werken op alle platformen.
22-07-2018, 21:13 door Anoniem
Door Anoniem: Nu vraag ik mij of of die Red Shell dan ook compatible is met linux? Zo niet, dan is dat nóg een extra voordeel bij linux gamers.

Is het niet Red Shell, is het wel weer iets anders wat daar wel werkt...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.