image

Bende opgerold die met gestolen creditcarddata fraudeerde

vrijdag 20 juli 2018, 16:33 door Redactie, 2 reacties

Bij een internationale operatie vorige maand is een bende opgerold die op grote schaal met gestolen creditcardgegevens fraudeerde, zo laat Europol vandaag weten. Sinds 2012 zouden de bendeleden meer dan 35.000 keer met gestolen creditcardgegevens online producten hebben gekocht.

De schade bedraagt naar schatting 18 miljoen euro. De bestelde producten werden vervolgens bij katvangers afgeleverd, die de pakketten weer moesten doorsturen. Het onderzoek naar de bende nam zes jaar in beslag. Van 12 tot en met 15 juni hebben er in negen Europese landen huiszoekingen plaatsgevonden en zijn er 15 personen aangehouden.

Reacties (2)
21-07-2018, 15:31 door Anoniem
Ik snap heel die creditcard fraude niet waarom gewoon een systeem met waar je je kaart in een kastje moet stoppen zo ook geen fraude meer als ze je naam en cvv code weten
23-07-2018, 10:16 door buttonius
Door Anoniem 15:31: Ik snap heel die creditcard fraude niet waarom gewoon een systeem met waar je je kaart in een kastje moet stoppen zo ook geen fraude meer als ze je naam en cvv code weten
Het hippe van credit cards is juist dat het voornamelijk op goed vertrouwen is gebaseerd. Zolang mensen juist dat aspect zo leuk vinden kun je het niet echt veilig maken.
In de USA gebruiken ze zelfs nog cheques die niet gegarandeerd zijn. Als er te weinig op je rekening staat betaalt je bank niet uit en heb je een serieus probleem met zowel je bank als de winkel die je cheque heeft aangenomen (en misschien ook wel met justitie). Voor credit card transacties regelt het kassasysteem van een winkel of restaurant direct een authorisatie code. Met die code is die winkel of restaurant tamelijk (maar niet absoluut) zeker dat ze het geld (uiteindelijk) zullen krijgen.
De USA heeft echt last van remmende voorsprong als het gaat om betalingssystemen.

Overigens zijn die credit card organisatie wel verrekte goed in het detecteren en blokkeren van ongebruikelijke transacties, al geeft dat ook wel eens false positives...

Ik zou het echt mooi vinden als ik - voor kopen op afstand - een eenmalige virtuele credit card aan zou kunnen maken die goed is voor één enkele betaling van een bedrag dat ik middels IDeal (o.i.d.) van mijn bankrekening haal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.