image

Leveranciers opgelicht via gespoofte universiteitsdomeinen

maandag 23 juli 2018, 13:26 door Redactie, 1 reacties

Europese leveranciers van goederen zijn opgelicht via gespoofte universiteitsdomeinen. Eén leverancier ging voor meer dan 390.000 euro het schip in, zo meldt Action Fraud, het centrum van de Britse politie voor fraudeklachten. Voor het uitvoeren van de fraude registreren de oplichters domeinnamen die erg op die van bestaande universiteiten lijken.

Vervolgens mailen de oplichters vanaf deze domeinen leveranciers van waardevolle goederen, zoals it-apparatuur en farmaceutische chemicaliën. In de e-mails, die van de universiteit afkomstig lijken, vragen de oplichters om een offerte voor goederen met langere betalingstermijnen. Zodra de offerte is ontvangen versturen de oplichters een orderbevestiging naar de leverancier, die erg lijkt op de orderbevestiging van de universiteit.

In de orderbevestiging staat dat de goederen op een adres moeten worden afgeleverd dat al dan niet met de universiteit is geaffilieerd. Zodra de goederen zijn geleverd kan de leverancier naar zijn betaling fluiten. Volgens de Britse politie zijn zowel Britse als Europese leveranciers op deze manier opgelicht en gaat het om grote geldbedragen. De werkelijke omvang van de schade is echter onbekend, aangezien getroffen bedrijven niet altijd melding maken.

Reacties (1)
23-07-2018, 18:14 door Briolet
Iemand weet niet wat spoofen betekend:

Voor het uitvoeren van de fraude registreren de oplichters domeinnamen die erg op die van bestaande universiteiten lijken.

Een gelijkende naam is niet een gespoofde naam.

https://en.wikipedia.org/wiki/Email_spoofing
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.