image

Singapore koppelt zorgsystemen los van internet wegens aanval

dinsdag 24 juli 2018, 12:41 door Redactie, 3 reacties

De Singaporese overheid heeft gezondheidszorgsystemen losgekoppeld van internet nadat aanvallers eerder de vertrouwelijke gegevens van 1,5 miljoen patiënten wisten te stelen, waaronder de Singaporese premier Lee Hsien Loong. Dat meldt het Singaporese ministerie van Volksgezondheid.

Bij alle publieke zorginstellingen is er een tijdelijke "Internet Surfing Separation" doorgevoerd. In een verklaring stelt het ministerie dat er enige ongemakken voor patiënten en zorgpersoneel zullen zijn, aangezien bepaalde it-systemen die internettoegang vereisen onbeschikbaar zijn. Zo kunnen patiënten met langere wachttijden te maken krijgen en kan het langer duren voordat men uitslagen ontvangt. Ook kunnen er vertragingen optreden bij het indienen van claims.

Naast het loskoppelen van de zorgsystemen zijn er ook andere beveiligingsmaatregelen getroffen om patiëntgegevens te beschermen. Zo vinden er aanvullende controles op werkstations en servers plaats, zijn gebruikers- en systeemaccounts gereset en is er aanvullende systeemmonitoring voor it-systemen geïnstalleerd.

Reacties (3)
24-07-2018, 13:13 door karma4
Het leek meer gericht te zijn op Lee Hsien Loong. Die zal van wachttijden en andere nadelen voor patienten niets zelf merken.
25-07-2018, 12:12 door Anoniem
reactie o1
wat je vergeet te vertellen is dat ze het ook in Nederland zou de moeten doen
maar ja daar ben jij Nederlander voor even na denken a u b
25-07-2018, 14:01 door karma4
Door Anoniem: reactie o1
wat je vergeet te vertellen is dat ze het ook in Nederland zou de moeten doen
maar ja daar ben jij Nederlander voor even na denken a u b
https://www.todayonline.com/singapore/online-payments-booking-appointments-could-be-affected-govt-beefs-security-after
"She added that plans are underway to provide interim alternatives to departments that require Internet access for work. This would include providing standalone personal computers or laptops that would be connected to the Internet but "do not sit within SingHealth’s networks". "
Hoe staat het met dmz, netwerk semgmentatie en data minimalisatie op de edges (randapparaten die internet zien).
Het is een onderdeel van NEN7510 en wordt niet zo maar opgelost door grote softwarepakketten die her en der op OSS gebaseerd zijn in te kopen. Het loskoppelen zegt eerder dat er een fundamenteel ontwerp issue is dat los staat van het gemak om afspraken en betalingen via internet te doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.