image

Irisscanner kan dode irissen van levende onderscheiden

dinsdag 24 juli 2018, 14:07 door Redactie, 3 reacties

Onderzoekers hebben een irisscanner ontwikkeld die dode irissen van levende kan onderscheiden. Dit moet ontsnappingen zoals in de film Demolition Man, waarbij de hoofdrolspeler de oogbal van een gevangenismedewerker gebruikt, voorkomen.

Poolse onderzoekers maakten gebruik van de nabij-infrarood afbeeldingen van 574 dode irissen en 256 levende irissen. De afbeeldingen waren afkomstig van zeventien personen op verschillende momenten na hun overlijden, variërend van van vijf uur tot 34 dagen. Een machine-learning algoritme werd vervolgens geleerd om de verschillen te herkennen.

Uiteindelijk wist de irisscanner bijna 99 procent van de irissen correct te beoordelen. Alle dode irissen werden herkend en slechts een enkele levende iris werd verkeerd beoordeeld. Het systeem is echter niet onfeilbaar. De onderzoekers ontdekten dat dode irissen die kort na het overlijden worden gebruikt niet correct worden gedetecteerd. Pas na 16 uur zijn de verschillen tussen een dode en levende iris groot genoeg om te worden herkend (pdf).

Reacties (3)
24-07-2018, 23:23 door Anoniem
Pas na 16 uur... Het maakt gelijk de gevaren van biometrie duidelijk.


Ik hou het bij passwords.
Die kan ik afgeven zodat ik niet gedood of verminkt hoef te worden.
25-07-2018, 09:05 door Anoniem
Dit moet ontsnappingen zoals in de film Demolition Man, waarbij de hoofdrolspeler de oogbal van een gevangenismedewerker gebruikt, voorkomen.
Niet dus, aangezien de iris van de betreffende directeur direct na verwijdering werd gebruikt en het dus 16 uur duurt voordat er (genoeg) verschil is te zien tussen een dode en levende iris. :p
25-07-2018, 09:28 door Anoniem
Er is wel iets mis met de conclusie:

Feit 1:
De afbeeldingen waren afkomstig van zeventien personen op verschillende momenten na hun overlijden, variërend van van vijf uur tot 34 dagen.
Feit 2:
Alle dode irissen werden herkend
Feit 3:
Pas na 16 uur zijn de verschillen tussen een dode en levende iris groot genoeg om te worden herkend

Feit 2 is onjuist. Als je het oorspronkelijke onderzoek bestudeerd zeggen ze dat die 100% hitrate alleen na 16 uur gehaald wordt. Dode ogen in de periode van 5 tot 16 uur halen die 100% hitrate niet.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.