image

Mozilla gaat blokkeren van Firefox-updates lastiger maken

maandag 30 juli 2018, 11:41 door Redactie, 10 reacties

Mozilla gaat in Firefox 63 een maatregel doorvoeren die het lastiger moet maken om updates te blokkeren. Op dit moment biedt Firefox drie opties als het om updates gaat. De eerste optie is dat update automatisch wordt geïnstalleerd. Dan is er nog de optie dat er automatisch op updates wordt gecontroleerd, maar dat de gebruiker bepaalt of ze worden geïnstalleerd. Als laatste kunnen gebruikers ervoor kiezen om nooit op updates te controleren.

Volgens Mozilla is het eenvoudig om deze laatste optie in te stellen en te vergeten, waardoor Firefox geen updates meer ontvangt. "Wanneer deze optie staat ingeschakeld stelt het gebruikers bloot aan ernstige beveiligingsproblemen en het lijkt niet verstandig om deze feature via de instellingen aan te bieden", aldus een Mozilla-medewerker. De browserontwikkelaar heeft dan ook besloten om de optie in Firefox 63 zowel vanuit het menu als about:config te verwijderen. Via about:config kunnen Firefox-gebruikers ook allerlei instellingen veranderen.

De enige mogelijkheid om niet op Firefox-updates te controleren is door gebruik te maken van de Enterprise Policy Engine, zo meldt webontwikkelaar Soeren Hentzschel. Hiervoor moet er een specifiek json-bestand in een submap van de Firefox-directory worden geplaatst. Firefox 63 staat gepland voor 23 oktober van dit jaar. Bij gebruikers die ervoor hebben gekozen om geen updates te ontvangen zal dan de optie worden ingesteld die automatisch op updates controleert, maar de gebruiker de installatie laat bepalen.

Image

Reacties (10)
30-07-2018, 12:35 door Anoniem
Resistance is futile.

Het lijkt steeds meer op windhoos. Ben blij dat ik een tijdje geleden al ben overgestapt - het is tenslotte MIJN computer en ik bepaal graag ZELF wat er updates krijgt en wat niet.
30-07-2018, 12:39 door Anoniem
Toegegeven, Mozilla is/was eigenlijk nog de enige softwarevendor die deze optie aanbood. Apple heeft ook alleen de bovenste twee, Microsoft en Chrome hebben eigenlijk alleen de eerste nog. Over het algemeen genomen vind ik het prima, en voor de bedrijven die met verouderde interne applicaties zitten (wat het éigenlijke probleem is, maar goed) kan het middels een aanpassing van de deployment alsnog tegengehouden worden.
30-07-2018, 14:07 door Anoniem
@Vandaag, 12:35 door Anoniem

'JIJ' misschien wel, maar 99% van de mensen hebben geen idee wat ze aan het doen zijn. Als het dan uiteindelijk mis gaat wel met z'n alle zitten zeikstralen op de software developers. Dit had je van mijlen ver aan kunnen zien komen omdat er legio 'ICTers' altijd adviezen gaven als "zet die auto updates maar uit want dat zorgt altijd voor problemen".

Software moet in de basis gewoon automatisch updaten. Als ze nou nog ergens een optie goed verstoppen voor de mensen die bang zijn voor updates, behoud jij je controle, maar zal het voor de rest van de mensheid een stuk beter en veiliger worden.
30-07-2018, 15:17 door Anoniem
Maar wat doet dit me je privacy dat bij iedere keer starten van FF je eventjes verbinding maakt met hun servers om te kijken of er een up-date is?
30-07-2018, 21:37 door Anoniem
Door Anoniem: Maar wat doet dit me je privacy dat bij iedere keer starten van FF je eventjes verbinding maakt met hun servers om te kijken of er een up-date is?
Ik denk dat je je meer zorgen moet maken om alle andere trackers, cookies e.d. van de website die je bezoekt met de browser dan een check of je software up-to-date is bij de leverancier van de software.
En als je daar zo bang voor bent dan zijn een paar entries in je hosts file ook zo geregeld.
30-07-2018, 23:10 door Anoniem
In onze omgeving is er maar één PC. waar de meldingen voor updates binnenkomen. Dat is op de PC van degene die 'er kijk op heeft'. en die tegelijk ook degene is die het meest aan zijn PC vertoeft. Noem het een soort beheerder. Op de andere PC's (die van de min of meer 'domme' gebruikers) staan updates geheel uitgeschakeld.

Op het moment dat er een updatemelding is (op die ene PC dus) wordt daarvan notitie gemaakt en zodra het uitkomt op de andere PC's uitgevoerd. gewoon door bewust te updaten.

Het voordeel hiervan is dat de andere gebrukers tijdnes hun gebruik van de PC's niet gestoord worden door allerlei popups die melden dat er ("alweer!") een update is. En als er bij installatie van een update blijkt dat er problemen daarmee zijn, zitten die niet meteen op alle PC's en kan de 'beheerder' zoeken naar oplossingen vóór hij de updates ook op de andere PC's zet. Overigens: alle PC's werken met dezelfde OS en dezelfde browser (en andere gebruikssoftware).

Het niet meer mogelijk maken van uitsluitend handmatig updaten van Firefox betekent daarmee een definitief afscheid. Ik werkte nog met de ESR 52 versie als backup voorgeval er iets met Palemoon niet lukte (ik geen verbinding kreeg), maar dat is dan binnenkort helemaal afgelopen (als de ondersteuning van ESR 52 stopt).
31-07-2018, 06:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Maar wat doet dit me je privacy dat bij iedere keer starten van FF je eventjes verbinding maakt met hun servers om te kijken of er een up-date is?
Ik denk dat je je meer zorgen moet maken om alle andere trackers, cookies e.d. van de website die je bezoekt met de browser dan een check of je software up-to-date is bij de leverancier van de software.
En als je daar zo bang voor bent dan zijn een paar entries in je hosts file ook zo geregeld.

Ik denk dat je je meer zorgen moet maken om.................
Dat is nu net een misselijkmakende redenering door het brein van een uebermensch. Het staat jou niet toe om dat te bepalen. Het tast de persoonlijke vrijheid aan om te bepalen wat iemand belangrijk vindt.
31-07-2018, 09:55 door Anoniem
Websites weergeven is zo complex geworden en daardoor enorm foutgevoelig. Hierdoor zijn continue updates nodig. Wordt het niet eens tijd om een stapje terug te doen en goede eenvoudige programma's te schrijven? Minder toeters en bellen? Eenvoudige websites? Simpele standaarden!

Tante Truus weet niks van CSS3, HTML5, ecma etc.. als de website maar werkt en overzichtelijk is.
03-08-2018, 00:15 door Anoniem
Ben ik wel met Anoniem van 09:55 van 31-07-2018 eens. Men zou niet alles in de browser moeten willen laten aflopen en meer aan de serverkant, maar vanwege de voortdurende tracking, het steeds maar weer monitoren en het presenteren van riedels adware aan de browsergebruiker, a.k.a. het product, wordt alles nog steeds meer verlegd naar steeds gelijker wordende browser monocultures (zelfde browser engines, extensies), die steeds maar groter en groter worden en steeds vaker moeten worden geupdate. Altijd is digitale monocultuur onveilig naar haar aard.

Tante Truus weet niets van cloaking, van security headers, van pre-loading, van onveilige sub-domeinen, bitcoin miner JavaScript injecties. Tante Truus wil Internetten op een manier dat elke klik de verwachte reactie oplevert voor haar, ongeacht of het "onder de browser motorkap" wel goed gaat en het wel veilig is. Daarom zit Tante Truus niet op linux, maar werkt ze met Windhoos.

Wij gaan Tante Truus niet helpen, maar helpen liever die partijen, die klaarstaan om aan alle data die tante Truus in haar browser invoert gruwelijk grote bedragen te verdienen. Denk aan een miljardenbedrijf als Google. We laten Tante Truus in de digitale kou staan. Maar goed ook dat Tante Truus dit nog niet helemaal beseft. Maar ze is schrander en heeft vast wel een idee. Waarom doen we dat eigenlijk met z'n allen en gaan we er toch mee door? Wie legt mij dat eens uit?
07-03-2019, 00:21 door Anoniem

Ik denk dat je je meer zorgen moet maken om.................
Dat is nu net een misselijkmakende redenering door het brein van een uebermensch. Het staat jou niet toe om dat te bepalen. Het tast de persoonlijke vrijheid aan om te bepalen wat iemand belangrijk vindt.

Een mooie, passende reactie!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.