image

Gemeente VS valt terug op typemachines door ransomware

maandag 30 juli 2018, 12:40 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 30-07-2018, 13:50

Ransomware-infecties hebben vorige week de dienstverlening van gemeenten in de Amerikaanse staat Alaska verstoord, waardoor er onder andere op typemachines werd teruggevallen. Matanuska-Susitna Borough, dat ruim 106.000 inwoners telt, werd afgelopen dinsdag door ransomware getroffen.

Vanwege de besmetting waren allerlei diensten niet beschikbaar. De lokale bibliotheken konden alleen contant geld en cheques accepteren, aangezien credit- en debitcardtransacties niet meer werkten. Om verdere infecties te voorkomen werd besloten om kantoortelefoons, e-mail en computers offline te halen. Daardoor zagen Borough-medewerkers zich genoodzaakt om typemachines uit de kast te halen en met handgeschreven documenten te werken. Iets wat voor frustraties zorgde omdat het uitdraaien van documenten veel meer tijd in beslag nam.

Afgelopen vrijdag werd de gemeentelijke wifi hersteld en stond ook het herstellen van e-mail voor belangrijke diensten gepland. Vanwege de infectie werden 650 computers en servers opgeschoond. De website van de Borough was tijdens het incident online. "Aangezien de meeste medewerkers geen computer hebben, hebben ze het internet niet kunnen bereiken anders dan via de thuisverbinding of een telefoon", aldus de gemeente. Verder kregen inwoners het advies om niet naar de vuilstort te komen, omdat het ticketsysteem offline was.

De stad Valdez in de staat Alaska werd door dezelfde ransomware getroffen. Vanwege de infectie werden alle stadscomputers en -servers afgelopen vrijdag uitgeschakeld, zo blijkt uit een bericht op Facebook. Ook is de stadsmail onbeschikbaar om verdere infecties te voorkomen. In de berichtgeving wordt gesproken over ransomware die eerder ook andere locaties in de VS heeft geïnfecteerd. Dit kan mogelijk duiden op de SamSam-ransomware, maar is op het moment nog niet bevestigd.

Reacties (6)
30-07-2018, 12:59 door Anoniem
"ik zei toch dat die typmachines ooit van pas zouden komen"
30-07-2018, 13:54 door Anoniem
Ik heb er nog eentje op de zolder. Maar het probleem: hoe kom ik aan een lint dat erin past?
30-07-2018, 17:27 door karma4
Het duidt in ieder geval op en ict beleid waar veel niet op orde is. Het gangbare argument daarvoor is kostenbesparing.
30-07-2018, 20:50 door Anoniem
Ouderwetse radiobuizen, smoorspoelen en kristalzenders schijnen goed bestand te zijn te zijn tegen de elektromagnetische puls (EMP) ten gevolge van een kernexplosie. Als de Amerikanen onder Trump slim zijn, dan kopen ze die oude meuk van de Russen over, zodat ze ook in de States beter bestand zijn tegen het uitvallen van hun kritische communicatie infrastructuur :-)
30-07-2018, 21:38 door Anoniem
Goed besluit,dat zouden we allemaal moeten doen.

Meer werkgelegenheid,en de burgers krijgen hun vrijheid en privacy grotendeels ermee terug.
31-07-2018, 11:47 door karma4
Door Anoniem: Goed besluit,dat zouden we allemaal moeten doen.
Meer werkgelegenheid,en de burgers krijgen hun vrijheid en privacy grotendeels ermee terug.

Welke privacy bedoel je? Gewoon alles afsluiten en doen of ze in een hutje op de hei zitten?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.