image

Cyber Security Raad wil noodfinanciering voor AI-studies

dinsdag 31 juli 2018, 11:16 door Redactie, 7 reacties

De Cyber Security Raad (CSR), een nationaal en onafhankelijk adviesorgaan dat het kabinet over cybersecurity adviseert, wil dat er noodfinanciering komt voor de studie kunstmatige intelligentie en aanverwante studies als data science en business analytics.

Aanleiding is dat een aantal universiteiten heeft aangegeven dat ze studentengroei voor deze studies niet meer aankunnen. Steeds meer jongeren kiezen opleidingen als kunstmatige intelligentie. Bij enkele onderwijsinstellingen is zelfs sprake van een verdubbeling. "De raad vindt de invoering van numeri fixi-systemen door een aantal universiteiten een ongewenste en zorgelijke ontwikkeling. De sterke groei van de digitale economie zorgt voor een nijpend tekort aan it- en aanverwante specialisten", zegt Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, woordvoerder namens de raad.

Ze merkt op dat een studentenstop indruist tegen de maatregelen die nodig zijn om de ambities uit de Nederlandse Digitaliseringsstrategie en de Nederlandse Cybersecurity Agenda waar te kunnen maken. "We moeten de digitale toekomst van Nederland veilig stellen zodat we de kansen die er liggen, kunnen verzilveren", laat Hamming-Bluemink verder weten.

De raad adviseert minister Van Engelshoven van Onderwijs in een brief om op zeer korte termijn noodfinanciering beschikbaar te stellen aan universiteiten voor extra personeel, locaties en middelen, zodat in september volgend jaar alle aanmeldingen voor de eerder genoemde studies daadwerkelijk kunnen worden toegelaten (pdf). Ook adviseert de raad een multidisciplinair team te formeren dat de universiteiten actief ondersteunt bij het snel vinden van gekwalificeerd personeel en de benodigde middelen.

Reacties (7)
31-07-2018, 12:41 door Anoniem
EU, Rusland en voornamelijk de VS gebruiken AI als wapens. Dus ik als IT'er zou nooit mijn kennis laten misbruiken door zulke overheden.
01-08-2018, 03:45 door Anoniem
De dynamiek van het onderwijs is altijd remmend geweest. Je mag kiezen wat je worden wilt. Maar wel een trapje lager dan de meester natuurlijk. En je schikken naar de wereld van 20 jaar geleden. En geen vragen stellen waar de gevestigde oude garde zich wat ongemakkelijk bij voelt. Want wat daar voor die collegezaal staat, staat daar ook omdat het in het wild verder niet veel succes kan hebben of productief en winstgevend kan zijn. Daarmee hebben ook vrijwel alle grote mannen in de IT vroegtijdig de collegebanken verlaten.
01-08-2018, 08:30 door Anoniem
AI betekend een grote kans op het einde van de mensheid. Stephen Hawking waarschuwde ons al.
Als IT-er inderdaad niet aan meewerken!
01-08-2018, 11:25 door Anoniem
Door Anoniem: AI betekend een grote kans op het einde van de mensheid. Stephen Hawking waarschuwde ons al.
Als IT-er inderdaad niet aan meewerken!

Waar is mijn klomp ! https://nl.wikipedia.org/wiki/Sabotage
01-08-2018, 13:15 door Anoniem
Ik hoorde gisteren het interview hierover met Ineke . Totaal niet gehinderd door enige technische kennis or praktijk-ervaring. Totaal ivoren-toren geneuzel ...
01-08-2018, 17:22 door Anoniem
Steeds meer studenten kiezen voor HBO-ICT studies, waarom wordt daar niet in geinvesteerd???
04-08-2018, 11:52 door Krakatau - Bijgewerkt: 04-08-2018, 11:53
Door Anoniem: Steeds meer studenten kiezen voor HBO-ICT studies, waarom wordt daar niet in geinvesteerd???

HBO-ICT studies leveren ambachtelijke programmeurs op die in software land bekende paden bewandelen. Niet te vergelijken met universitaire AI-studies, die afgestuurden opleveren die nieuwe paden gaan verkennen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.