image

Privacy Britse taxichauffeurs in geding door continu cameratoezicht

donderdag 16 augustus 2018, 13:29 door Redactie, 5 reacties

De privacy van Britse taxichauffeurs is in het geding doordat gemeentecamera's die in taxi's zijn geplaatst continu staan ingeschakeld, ook als de voertuigen voor privézaken worden gebruikt. Tal van Britse gemeenten hebben camera's in geregistreerde taxi's laten plaatsen om misdaad tegen te gaan en chauffeurs en passagiers te beschermen, zo meldt de Britse privacytoezichthouder ICO.

Uit onderzoek van de ICO blijkt echter dat de camerasystemen continu staan ingeschakeld, ook als de taxi voor privézaken wordt ingeschakeld, zoals het ophalen van de kinderen van school, het doen van boodschappen en vakanties. Volgens de Britse privacytoezichthouder moeten persoonlijke gegevens alleen worden verwerkt als dit noodzakelijk en proportioneel is. Het continu filmen van taxichauffeurs is dan ook waarschijnlijk onrechtmatig, oneerlijk en buitensporig en in strijd met de mensenrechtenwetgeving, zo stelt de ICO.

Voordat er nieuwe camera- of surveillancesystemen worden ingevoerd moeten overheden dan ook nadenken en controleren dat ze de juiste maatregelen hebben genomen om het risico op verlies en misbruik van opgenomen filmbeelden tegen te gaan, zo laat de privacytoezichthouder weten. Britse gemeenten krijgen van de ICO verschillende adviezen, zoals het nagaan of een camerasysteem noodzakelijk, gerechtvaardigd en effectief is.

Tevens moet er bij de uitrol van indringende surveillancesystemen een Data Protection Impact Assessment (DPIA) worden uitgevoerd en is het belangrijk om best practices met betrekking tot cameratoezicht te volgen. De ICO waarschuwt dat het tegen gemeenten die de privacy schenden kan optreden. Het afgelopen jaar deelde de toezichthouder een recordaantal boetes uit.

Reacties (5)
16-08-2018, 14:16 door Anoniem
Ik heb familie wonen in Engeland, maar je wordt vlak bij binnenkomst in de UK al direct met een CCTV camera vastgelegd. Het hele land staat echt vol met camera's.

Ik vraag me overigens wel af wat er na de BREXIT gaat gebeuren: gaat de AVG eruit of komen de Britten met een ander plan. Dat is de hamvraag bij mij op dit moment.
16-08-2018, 15:22 door Anoniem
Als ze een soft brexit doen, waar het nu naar toe lijkt te gaan, zullen ze gebonden blijven aan europese wetgeving. Ze geven dan enkel de invloed hierop op. Bij een harde brexit zal de EU niks meer te zeggen hebben in de UK, maar ze verliezen dan ook toegang tot de vrije markt wat, uiteraard, desastreuze gevolgen zal hebben voor hun economie.
16-08-2018, 21:28 door Anoniem
Op London Stansted werd je vroeger ook al ongezien geobserveerd en waar niet tegenwoordig.
Je landde er om de circular te omzeilen.

Er is m.i. wel wat loos en waar is men dan bang voor? The City rules the world (as far as I know).

We zullen het wel zien en we zullen het wel beleven.
18-08-2018, 13:45 door karma4
via het artikel: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/711368/MVP_v5.1_for_SCC_sign_off.pdf " Whenever you capture someone’s image on your system you are processing their personal data. "

Dat is echter niet wat er in de GDPR staat.
Daarmee hebben we een uitdaging dat een instantie zich opstelt als wetgevend handhavend en rechtsprekend.
ICO kan voor de echte rechter nat gaan: https://www.postonline.co.uk/insurer/3440411/hiscox-found-not-guilty-in-ico-criminal-prosecution dan wel https://www.netkwesties.nl/1046/ap-zucht-onder-verloren-rechtszaken-en.htm
en wat te denken van https://bgmagazine.nl/autoriteit-persoonsgegevens-schiet-door-in-beschermingsdrang-werknemer/
..
20-08-2018, 12:49 door Anoniem
Ik begrijp het wel.

Als je ziet wat die gasten allemaal bij elkaar gymnastieken in die taxi's is het maar goed dat er toezicht is. ;-)
https://goo.gl/5vHCKc
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.