image

Ophef in Australië over datalek met medische informatie leerlingen

donderdag 23 augustus 2018, 13:26 door Redactie, 3 reacties

In Australië is ophef ontstaan nadat een school de zeer gevoelige medische gegevens van honderden leerlingen per ongeluk op het intranet van de onderwijsinstelling publiceerde. De Australische overheid heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd en de minister van Onderwijs spreekt van een "verschrikkelijk" datalek.

Op het intranet van het Strathmore Secondary College verschenen de persoonlijke dossiers van meer dan 300 leerlingen met informatie over medische en psychische klachten, medicijngebruik en leer- en gedragsproblemen, alsmede medische diagnoses en behandelplannen. Zo stond er bijvoorbeeld vermeld of leerlingen autisme, Asperger, ADHD, angststoornissen, geheugenproblemen of een laag IQ hadden, of dat ze moeite hadden met het verwerken van informatie.

Zeer waarschijnlijk was een menselijke fout de oorzaak dat de dossiers maandag op het intranet verschenen. Ze werden pas de volgende dag offline gehaald. In de tussentijd hadden tal van ouders en leerlingen de informatie gezien, aldus de Herald Sun. Leerlingen zijn nu bang om gepest te worden. "Het is niets anders dan verschrikkelijk. Het is verontrustend voor leerlingen en hun ouders, omdat het kan leiden tot schaamte en pesten. Dit soort dingen zouden niet mogen gebeuren", zegt James Merlino, minister van Onderwijs voor de deelstaat Victoria. Hij merkt op dat het om een eenmalige menselijk fout lijkt te gaan, maar wel een ernstige. De minister heeft de school inmiddels bezocht.

Reacties (3)
23-08-2018, 13:53 door Anoniem
Zo stond er bijvoorbeeld vermeld of leerlingen autisme, Asperger, ADHD, angststoornissen, geheugenproblemen of een laag IQ hadden

Benieuwd hoeveel van die informatie feitelijk is, en hoeveel gebaseerd op aannames. Los van het feit dat de informatie natuurlijk nooit gepubliceerd had mogen worden.
23-08-2018, 20:47 door Anoniem
@ Anoniem van 13:53
[/quote]Benieuwd hoeveel van die informatie feitelijk is, en ...[/quote]
Feitelijk of niet lijkt me niet relevant. Er is info van je publiekelijk geworden.
De schade is er al en zal je blijven achtervolgen.
25-08-2018, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Zo stond er bijvoorbeeld vermeld of leerlingen autisme, Asperger, ADHD, angststoornissen, geheugenproblemen of een laag IQ hadden

Benieuwd hoeveel van die informatie feitelijk is, en hoeveel gebaseerd op aannames. Los van het feit dat de informatie natuurlijk nooit gepubliceerd had mogen worden.

Het zal wel feitelijk zijn - als het daar ook relatie heeft met (extra) budget voor special needs onderwijs en speciale behandeling / medicatie (ritalin) zullen die diagnoses afkomstig moeten zijn van erkende deskundigen .

Ik denk wat dat betreft dat het dus feitelijk zal zijn, en niet de natte vinger opinies betreft van docenten.
(je kunt nog van alles vinden van de soms wel erg modieuze aandoeningen , maar ik vind het best aannamelijk dat het hier zo feitelijk is als deze dingen vastgesteld worden).

Ook zonder gelekt doktersbriefje zijn het trouwens de dingen die andere leerlingen natuurlijk allang gezien hebben - met of zonder de officiële naam van de aandoening. - in dat opzicht zal het 'pest-risico' niet zo enorm anders worden lijkt me.

Nog een tijdje doorlekken en niemand kijkt meer op van een lekje hier of daar. Alles went.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.