image

AIVD en MIVD mogen gegevens van NSA blijven ontvangen

vrijdag 7 september 2018, 10:53 door Redactie, 10 reacties

De AIVD en MIVD mogen gegevens van buitenlandse inlichtingendiensten blijven ontvangen, zo heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Het gaat dan met name om gegevens die van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en Britse inlichtingendienst GCHQ afkomstig zijn.

Verschillende partijen, waaronder belangenorganisaties voor persvrijheid, een advocaat en journalist, stelden dat de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden hebben laten zien dat de NSA bij het verzamelen van inlichtingen ongeoorloofde methoden hanteert. De NSA zou met het verzamelen van gegevens de grondrechten van burgers schenden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ongericht verzamelen van kabelgebonden verkeersgegevens. Hier kunnen ook gegevens tussen zitten van Nederlandse burgers, die bijvoorbeeld gebruik maken van Facebook of Google. De ontvangst van dit soort gegevens door de Nederlandse inlichtingendiensten moet volgens de eisers dan ook worden verboden.

Volgens het gerechtshof is het de eisers alleen te doen om gegevens die op onrechtmatige wijze zijn verkregen, en niet op de ontvangst van gegevens van buitenlandse diensten in het algemeen. Vervolgens heeft het hof geoordeeld dat er onvoldoende concrete aanwijzingen zijn dat de NSA en de Britse geheime dienst de grondrechten schenden. "De omstandigheid dat buitenlandse inlichtingendiensten soms meer bevoegdheden hebben dan de Nederlandse inlichtingendiensten, heeft niet tot gevolg dat de AIVD en de MIVD geen gegevens van deze buitenlandse inlichtingendiensten mogen ontvangen", aldus het hof.

Dit zou anders kunnen zijn als blijkt dat de AIVD en MIVD opzettelijk de eigen wettelijke beperkingen omzeilen door te profiteren van de ruimere bevoegdheden die buitenlandse inlichtingendiensten hebben. Daar is volgens het hof echter geen sprake van. Verder stelt het hof dat de eisers onvoldoende hebben aangetoond dat buitenlandse inlichtingendiensten onrechtmatig handelen bij het verkrijgen van inlichtingen. Ook hebben de eisers te weinig gezegd over de wetgeving in de Verenigde Staten, die sinds de onthullingen van Snowden is veranderd, aldus het hof.

Reacties (10)
07-09-2018, 10:58 door packetguy
" Verder stelt het hof dat de eisers onvoldoende hebben aangetoond dat buitenlandse inlichtingendiensten onrechtmatig handelen bij het verkrijgen van inlichtingen."

1 woord. lol.
07-09-2018, 11:14 door Anoniem
Ach, het bekende kunstje... Geen enkele inlichtingendienst mag 'alles'. Ieder voor zich straks wel een stukje. En ze mogen de data uitwisselen. Mooi, per saldo heeft elke inlichtingendienst straks 'alles' en nog volkomen legaal ook.

Burger rad voor ogen draaien 'want dit mogen ze niet zelf verzamelen' en vervolgens de achterdeur open zetten.

Moraal van het verhaal blijft al jaren het zelfde: zorg dat de informatie er niet is, want links om of rechts om wordt er in gegraaid...
07-09-2018, 12:44 door Anoniem
Dit is hetzelfde als een crimineel iemand laten vermoorden en zeggen ik ben geen crimineel.
07-09-2018, 13:41 door Anoniem
"De omstandigheid dat buitenlandse inlichtingendiensten soms meer bevoegdheden hebben dan de Nederlandse inlichtingendiensten, heeft niet tot gevolg dat de AIVD en de MIVD geen gegevens van deze buitenlandse inlichtingendiensten mogen ontvangen", aldus het hof.
Als er inlichtingen bijvoorbeeld door martelingen zijn verworven, wat stelt de Nederlandse wet dan nog voor en
en dat de Amerikanen daar goed in zijn is inmiddels wel bewezen.
07-09-2018, 15:12 door Anoniem
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2018:1434

Wij zijn die eerste 5 Eisers? Lijkt me handig die op een watchlist te zetten (niet om te begluren maar om passief te waken over tijd).
07-09-2018, 15:24 door Anoniem
Leven in onzekerheid en onveiligheid in zogenaamd de veiligste landen van de wereld.


En niemand die de verantwoordelijk van hun fouten op zich neemt.
07-09-2018, 16:36 door Anoniem
Alsof inlichtingendiensten bij het uitwisselen van informatie uitgebreide verantwoording geven over de vraag hoe men aan de informatie gekomen is. Het klinkt redelijk naief.
08-09-2018, 09:17 door Anoniem
Wel leuk, je laat gewoon de overtreding in het buitenland begaan, dan kan geen rechter er iets aan doen om vervolgens wel die data te delen en te gebruiken.

Hoe kan in vredesnaam de burger nog vertrouwen hebben in de overheid/overheden?
09-09-2018, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem: Wel leuk, je laat gewoon de overtreding in het buitenland begaan, dan kan geen rechter er iets aan doen om vervolgens wel die data te delen en te gebruiken.

Hoe kan in vredesnaam de burger nog vertrouwen hebben in de overheid/overheden?

Als je geen vertrouwen meer hebt in de geordende wereldeenheid, ben je een Verward Persoon in wording.

De overheid is niet de geordende wereldeenheid. De overheid staat zelf onder controle van de "eenheid" (Marx).
10-09-2018, 00:43 door Anoniem
Je ziet dat zelfs de activistische oppositie flink verdeeld raakt.
Verdeel en heers wordt dus zeer doeltreffend toegepast door "global control".

Kijk naar "anonymous", in de USA ten onder gaand aan interne polarisatie
en dus weer eens totaal ten prooi gevallen aan innerlijke verdeeldheid.

Q-anon (scam of hoax of juist niet helemaal) van de radar verdwenen,
Security researchers missing en wat nog meer komt eraan?
Alle alt.info websites verklaart MBAM tot clickbait sites.

Check liever zo, een voorbeeld: https://community.opendns.com/user/687476 werkt beter als W.O.T.
Gebruik onderscheidingsvermogen en laat je niet "piepelen".

Het Technologisch Surveillance Imperium is aan de winnende hand.
De panopticum-beleving maakt de burger schis, schuchter en dociel.

Of denk ik verkeerd?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.