image

Tor Project lanceert eerste mobiele Tor Browser voor Android

vrijdag 7 september 2018, 15:41 door Redactie, 3 reacties

Het Tor Project heeft de eerste mobiele Tor Browser voor Android gelanceerd, nu het gebruik van mobiel internet steeds meer toeneemt en het in bepaalde landen de enige manier is om internettoegang te krijgen. Landen waar vaak strenge online surveillance en censuur heerst.

Dagelijks maken zo'n 2,5 miljoen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun ip-adres en privacy te beschermen en censuur te omzeilen. Er zijn in het verleden al verschillende mobiele browsers verschenen die van het Tor-netwerk gebruikmaakten, zoals Orfox, maar het Tor Project had zelf nog geen mobiele versie van Tor Browser gemaakt. Er was alleen een desktopversie beschikbaar. Tor Browser voor Android biedt dezelfde bescherming als de desktopversie. Op dit moment gaat het nog om een vroege testversie die via de Google Play Store en TorProject.org is te downloaden.

Voor deze vroege testversie is het nog nodig om eerst Orbot te installeren. Dit is een proxy-applicatie die de Android-versie van Tor Browser verbinding met het Tor-netwerk laat maken. Het is de bedoeling dat Orbot niet meer nodig is in de uiteindelijke versie van Tor Browser voor Android, die voor begin volgend jaar gepland staat. Op dit moment is er nog geen officiële Tor Browser voor iOS beschikbaar. Het Tor Project adviseert gebruikers op dit platform om Onion Browser te installeren.

Reacties (3)
08-09-2018, 16:03 door Anoniem
Nadeel van Orbot is dat die de VPN-functie binnen je telefoon gebruikt (als ik het mij goed herinner). Die je maar 1 keer kunt opzetten, het gebruik van een firewall is dan niet meer mogelijk. En Android zonder firewall gebruiken, moet je mijn inziens niet willen.
Zou dit in de definitieve versie wel samen gaan werken?
08-09-2018, 19:51 door Anoniem
Door Anoniem: Nadeel van Orbot is dat die de VPN-functie binnen je telefoon gebruikt (als ik het mij goed herinner). Die je maar 1 keer kunt opzetten, het gebruik van een firewall is dan niet meer mogelijk. En Android zonder firewall gebruiken, moet je mijn inziens niet willen.
Zou dit in de definitieve versie wel samen gaan werken?
Je moet je android systeem root access geven, bij meeste devices staan de tutorial online. Daarmee maakt de firewall geen gebruik meer van de vpn functie, maar van een script.

Maar alsnog, als de definitieve versie er is, dan zal ik orbot nog steeds blijven gebruiken tot het niet meer geupdate wordt. Het wordt dan een extra laag voor betere anonimiteit, mocht tor browser een lek hebben om je te kunnen identificeren is er nog steeds orbot. Dat doet me denken aan whonix.
11-09-2018, 01:56 door AGM_Anton - Bijgewerkt: 11-09-2018, 02:44
Ook hier wordt helaas non steeds te veel met vaktermen en begrippen geschreven. Het gebruik van Tor is daarom ook zeker niet gemakkelijk te noemen. Hopelijk zijn de nieuwe versies eenvoudiger, gebruiksvriendelijker voor de gewone computergebruiker dan tot nu toe het geval is geweest. Er worden ook zoveel (veelal onbekende) beperkingen genoemd maar zonder duidelijk uitleg of met ingewikkelde en langdradige (of juist té beknopte) verhalen geschreven waar je halverwege geen touw aan vast kan knopen. Om niet te spreken van rond geslingerde "dingen" als Orbot, Onion, Bridges en Relay waarover ik geen volledig en eenvoudig uitleg kan vinden over wat hun werking is. De schrijvers van dergelijke stukken (helaas ook hier een beetje) hebben gewoon té veel verstand van zaken maar beseffen niet dat ze moeten schrijven ook voor mensen die helemaal geen verstand er van hebben. Ja, ze kunnen gewoon helemaal geen lessen schrijven, wellicht weten ze helemaal niet meer wat leren was.
Geef ergens op het net een paar interactieve leerpagina's voor iedereen, om te beginnen voor kinderen.
Ik heb al een paar jaar een Tor en een Orbot op mijn android maar nu pas lees ik dat de "officiële Tor" nog niet eens bestond! Daar ga je met je "security"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.