image

Meer Mac-apps verzamelden browsegeschiedenis gebruikers

maandag 10 september 2018, 10:10 door Redactie, 3 reacties

De populaire Mac-app Adware Doctor die de browsegeschiedenis van gebruikers bleek te stelen blijkt geen uitzondering te zijn. Er zijn er in de officiële Mac App Store meer Mac-apps aangetroffen die dit deden. Alle apps in kwestie zijn inmiddels door Apple verwijderd of hiermee gestopt, aldus onderzoekers.

Eind 2017 waarschuwden onderzoekers van anti-malwarebedrijf Malwarebytes voor de app 'Open Any Files: RAR Support'. De app bleek de browsegeschiedenis van Safari, Chrome, Firefox en de App Store naar een server van anti-virusbedrijf Trend Micro door te sturen. Hoewel Apple eind vorig jaar was ingelicht werd de app niet verwijderd. Recentelijk is de app gestopt met het doorsturen van de browsegeschiedenis.

Onderzoekers vonden echter meer apps die de browsegeschiedenis doorstuurden. Het gaat om Adware Medic, Dr. Antivirus, Dr. Unarchiver en Dr. Cleaner. Deze apps zijn echter wel door Apple verwijderd, net als Adware Doctor. "Het is meer dan duidelijk dat de Mac App Store niet de veilige plek van betrouwbare software is zoals Apple wil", zegt onderzoeker Thomas Reed van Malwarebytes.

Hij merkt op dat onderzoekers al jaren "junksoftware" in de App Store vinden, maar dat veel mensen hier niets van weten. Gebruikers krijgen van Reed dan ook het advies om de Mac App Store als potentieel gevaarlijk te beschouwen en voorzichtig te zijn met wat er wordt gedownload.

Reacties (3)
10-09-2018, 15:07 door tijsco
Het trieste is dat Dr. Cleaner, Dr. Unarchiver en Dr. Antivirus allen van Trend Micro zijn. Een beveiligingsbedrijf dat op slinkse wijze de surfgeschiedenis van zijn gebruikers steelt. Triest.
https://www.gratissoftwaresite.nl/trend-micro-bespioneert-mac-gebruikers-steelt-browser-geschiedenis-met-dr-cleaner-unarchiver
10-09-2018, 16:22 door Anoniem
Door tijsco: Het trieste is dat Dr. Cleaner, Dr. Unarchiver en Dr. Antivirus allen van Trend Micro zijn. Een beveiligingsbedrijf dat op slinkse wijze de surfgeschiedenis van zijn gebruikers steelt. Triest.
https://www.gratissoftwaresite.nl/trend-micro-bespioneert-mac-gebruikers-steelt-browser-geschiedenis-met-dr-cleaner-unarchiver

*Gratis* tools die data verzamelen… daar kan toch niemand heel verbaasd over zijn.
10-09-2018, 17:08 door Anoniem
Waarom wel zo'n ophef als een App dit soort data steelt en niet wanneer een browser (b.v. Chrome) dit soort geintjes uithaalt?
Of zo'n handige gratis DNS service (8.8.jullie.kennen.hem.wel.).
Of zo'n OS voor mobile telefoons, thermostaten, deurbellen etc. etc. etc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.