image

Spamhaus: impact AVG op hoeveelheid spam nog onduidelijk

maandag 10 september 2018, 10:58 door Redactie, 3 reacties

Op 25 mei werd de nieuwe Europese privacywetgeving AVG van kracht, maar de impact hiervan op de hoeveelheid spam die mensen ontvangen is nog onduidelijk, zo stelt anti-spamorganisatie Spamhaus. Sinds 25 mei is er een daling van de hoeveel spam zichtbaar, maar volgens Spamhaus kan dit niet aan de AVG worden toegeschreven.

"Het kan zijn dat legitieme bedrijven die zich zorgen maken om aan de AVG te voldoen hun e-maillijsten opschonen en minder 'legitieme' spam versturen. Spam van legitieme bedrijven is echter voor een klein percentage van de hoeveelheid spam verantwoordelijk, dus een afname in dit gebied heeft een kleine impact op de algehele cijfers", zegt Quentin Jenkins van Spamhaus.

De daling van de hoeveelheid spam is volgens Jenkins door verschillende andere zaken te verklaren die niet AVG gerelateerd zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de botnets die op dit moment in gebruik zijn, of welke niet, en wie er is gearresteerd. "Er is geen hard bewijs dat de afname van spam een direct gevolg van de AVG is. Het wordt interessant om te zien hoeveel spam er wordt verstuurd rond Black Friday en kerst", merkt Jenkins op.

Hoewel de hoeveelheid spam een daling laat zien, noemt Jenkins de AVG vooral een hindernis voor organisaties die cybercrime willen bestrijden. De Whois-gegevens die informatie over de houder van een domeinnaaam weergeven, en door veel beveiligingsonderzoekers en -bedrijven worden gebruikt, zijn sinds de in werking treding van de AVG afgeschermd. Whois-gegevens waren altijd een belangrijke tool die nu is weggevallen, aldus Jenkins. Dit kan spammers dan ook helpen, zo laat hij weten. De cijfers laten dit echter nog niet zien.

Image

Reacties (3)
10-09-2018, 11:22 door Anoniem
De diversiviteit van spam is de laatste tijd flink toegenomen. Er zijn meer kleinere spammertjes, vooral uit Azie.

"Spam van legitieme bedrijven is echter voor een klein percentage van de hoeveelheid spam verantwoordelijk, dus een afname in dit gebied heeft een kleine impact op de algehele cijfers"

Dat is niet helemaal waar. De perceptie is vooral afhankelijk van de bron van de bestudeerde spam. Een echte organisatie zal meer van dergelijke spam ontvangen dan een honeypot zonder echte mensen die echte dingen doen zoals het invullen van een formulier op Internet. Spam van legitieme bedrijven wordt ook vaker bezorgd dan spam van criminele spammers omdat het niet door filters wordt herkend. Mensen die dergelijke spam ontvangen hebben daar vaak meer last van dan van viagraspam. Het volume van de spam is dus niet zo van belang, van belang is het volume van de bezorgde spam.
10-09-2018, 13:36 door Anoniem
Ik zie meer spam van "Nederlandse" bedrijven langskomen. Denk aan news-in-de-ochtend.nl en dekbedcorner.nl.

En dan voornamelijk naar zakelijke accounts. Waarschijnlijk denken ze dat daar de AVG niet voor geldt en de meeste van die adressen wordt door gewone mensen gelezen. Dus bereik je wel je doelgroep weer.

Peter
11-09-2018, 08:41 door Anoniem
De hoeveelheid spam is juist toegenomen. Vooral van veel Oost Europese bedrijven. Maar ook veel uit de USA
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.