image

Ceo-fraude kostte Nederlandse bedrijven al 2,5 miljoen euro dit jaar

donderdag 13 september 2018, 09:52 door Redactie, 3 reacties

Ceo-fraude kostte Nederlandse bedrijven dit jaar al 2,5 miljoen euro dit jaar, zo blijkt uit cijfers die de Fraudehelpdesk met de NOS deelde. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen getroffen bedrijven bij de organisatie 1,4 miljoen euro schade rapporteerden.

Bij ceo-fraude worden bedrijven misleid om grote bedragen naar katvangers of fraudeurs over te maken. De ceo-fraudeurs sturen gespoofte e-mails naar medewerkers van de financiële administratie die van de directeur afkomstig lijken. Ook komt het voor dat de oplichters zich voordoen als een leverancier van het aangevallen bedrijf. Voor het versturen van de e-mails maken de oplichters gebruik van gehackte en gespoofte e-mailaccounts.

De Fraudehelpdesk ontving in 2016 meldingen van 11 slachtoffers die voor 654.000 euro waren gedupeerd. Een jaar later ging het om 34 slachtoffers die 1,4 miljoen euro verloren. Dit jaar staat de teller op 28 slachtoffers met een schadebedrag van 2,5 miljoen euro. De werkelijke omvang kan veel hoger liggen, aangezien het hier alleen gaat om getroffen organisaties die melding bij de Fraudehelpdesk deden. Volgens de Fraudehelpdesk vindt er in Nederland een verschuiving plaats van Nederlandse vestigingen van internationale bedrijven naar het mkb en de non-profitsector.

In juli liet de FBI nog weten dat de schade door ceo-fraude de afgelopen jaren de 12,5 miljard dollar is gepasseerd. Het is daarmee één van de schadelijkste vormen van cybercrime. Securitybedrijf Barracuda meldde laatst dat fraudeurs in de meeste gevallen de ceo van een bedrijf imiteren.

Reacties (3)
13-09-2018, 10:03 door Anoniem
Is de tijd al rijp om dit 'ceo fraude' begrip te hernoemen naar iets als 'dombo fraude'?
14-09-2018, 08:55 door Anoniem
Ik denk dat de schade bij bedrijven en overheid veroorzaakt door criminele acties van ceo's en hoger....veel hoger is.
14-09-2018, 11:30 door Anoniem
Door Anoniem: Is de tijd al rijp om dit 'ceo fraude' begrip te hernoemen naar iets als 'dombo fraude'?

Ik denk dat je niet moet onderschatten hoe geraffineerd dit SOMS kan zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.