image

Man die 20 jaar lang allerlei botnets beheerde bekent schuld

donderdag 13 september 2018, 10:05 door Redactie, 1 reacties

Een 38-jarige Russische man die sinds het einde van de jaren 1990 tot en met zijn aanhouding in 2017 allerlei botnets beheerde heeft bekend schuldig te zijn aan het beheren van het Kelihos-botnet. De man werd vorig jaar april tijdens een vakantie in Barcelona met zijn gezin door de Spaanse politie aangehouden.

De Amerikaanse autoriteiten hadden de man wegens het beheer en gebruik van het Kelihos-botnet aangeklaagd en Spanje om zijn uitlevering gevraagd. Het Kelihos-botnet was sinds 2010 operationeel en bestond uit tienduizenden besmette Windowscomputers. Cybercriminelen maakten op allerlei manieren gebruik van het botnet, zoals het versturen van aandelenspam en het verspreiden van malware. Het botnet was onder andere verantwoordelijk voor de verspreiding van ransomware in Nederland. In de jaren dat het actief was verstuurde Kelihos miljoenen spamberichten en phishingmails. Tegelijkertijd met de arrestatie van de Russische man werd het botnet door de FBI uit de lucht gehaald.

Het Amerikaanse openbaar ministerie laat weten dat de man sinds het einde van de jaren 1990 tot zijn arrestatie in april 2017 meerdere botnets beheerde, waaronder het Storm-botnet, het Waledac-botnet en het Kelihos-botnet. Dit laatste botnet zou uit minstens 50.000 computers hebben bestaan. De Russische man bekende schuldig te zijn aan het opzettelijk beschadigen van een beveiligde computer, samenzwering, wire fraud en identiteitsdiefstal. De rechter zal volgend jaar op 6 september vonnis wijzen. Tot de uitspraak blijft de man in hechtenis.

Reacties (1)
13-09-2018, 13:17 door Anoniem
Zal wel weer een "plea deal" geweest zijn.

De rechter zal volgend jaar op 6 september vonnis wijzen. Tot de uitspraak blijft de man in hechtenis.
Zo van, we doen er alvast maar een jaartje gevangenisstraf bovenop voor we zelfs maar uitspraak doen? Hallo?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.