image

Nieuwe versie versleutelde chat-app Briar met broncode-check

vrijdag 14 september 2018, 16:24 door Redactie, 4 reacties

Er is een nieuwe versie van de versleutelde chat-app Briar verschenen die gebruikers meer zekerheid moet geven dat er geen backdoors in aanwezig zijn. Briar is een chat-app voor Android die berichten end-to-end versleutelt en de privacy van gebruikers beschermt door alle communicatie via het Tor-netwerk te laten lopen.

De chat-app vereist geen servers om te werken en laat gebruikers direct via een peer-to-peer-netwerk verbinding met elkaar maken. Dit moet het resistent tegen censuur maken en laat het zelfs zonder internettoegang werken, aldus de ontwikkelaars. Doordat er geen centrale server is vereist kan de chat-app ook via bluetooth of wifi werken.

Briar versie 1.1 is de eerste grote release die van zogeheten "reproducible builds" gebruikmaakt. Hiermee kunnen gebruikers de Briar-apk met de beschikbare broncode vergelijken. "Dit houdt in dat het mogelijk is om te bewijzen dat de release gemaakt is aan de hand van de gepubliceerde broncode, zonder backdoors of andere verborgen aanpassingen", aldus de ontwikkelaars. Het Briar Project moedigt mensen aan om dit ook zelf te controleren en heeft tools beschikbaar gemaakt om bij de verificatie te helpen.

Verder introduceert Briar 1.1 de mogelijkheid om de app te vergrendelen zonder uit te loggen. Dit kan handig zijn op apparaten die door meerdere mensen worden gebruikt, zo laten de ontwikkelaars weten. Om de app te ontgrendelen moet de pincode of het wachtwoord van het apparaat worden opgegeven. Bij recente Android-versies kan ook de vingerafdruk worden gebruikt. Voor de volgende grote versie willen de ontwikkelaars een nieuwe manier ontwikkelen zodat contacten op veilige wijze kunnen worden toegevoegd zonder iemand eerst in persoon te ontmoeten.

Reacties (4)
14-09-2018, 16:47 door Anoniem
We hebben lang moeten wachten op een nieuwe update. dat heeft veel te lang geduurt en nu is het nog eens maanden wachten op de volgende update voordat ik briar kan gebruiken. Ik wacht al heel lang op die optie dat je contacten kunt toevoegen zonder de persoon eerst te ontmoeten.
14-09-2018, 16:55 door Anoniem
Misschien komt er ook eens een versie voor IOS uit.
Lijkt me wel een goed programma,maar ja de meeste mensen gebruiken Telegram,of Whatsapp.
Dit programma is nog niet zo wereldwijd bekend.
14-09-2018, 18:56 door Anoniem
Door Anoniem 16:47: Ik wacht al heel lang op die optie dat je contacten kunt toevoegen zonder de persoon eerst te ontmoeten.

Zelf vind ik het toevoegen van een contact via een ontmoeting belangrijk voor veiligheid.
Iemand kan zich zo veel moeilijker voordoen als een ander.
14-09-2018, 22:05 door Anoniem
Door Anoniem: We hebben lang moeten wachten op een nieuwe update. dat heeft veel te lang geduurt en nu is het nog eens maanden wachten op de volgende update voordat ik briar kan gebruiken. Ik wacht al heel lang op die optie dat je contacten kunt toevoegen zonder de persoon eerst te ontmoeten.

hey als het zo lang duurt, waarom maak je dan niet ff een pull request en help ze daar mee ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.