image

Kamervragen over publicatie CTIVD-rapport na sleepwetreferendum

woensdag 19 september 2018, 10:07 door Redactie, 11 reacties

Opnieuw zijn er in de Tweede Kamer vragen gesteld over de publicatie van een rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) na het referendum over de sleepwet eerder dit jaar. In het rapport stelt de CTIVD dat er aanvullende privacywaarborgen nodig zijn als de AIVD data met buitenlandse inlichtingendiensten deelt. Ook had de toezichthouder "onregelmatigheden" bij de AIVD aangetroffen.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken had het rapport al voor het referendum in handen, maar besloot dit pas na het referendum over de sleepwet vrij te geven. Deze week kwam Nieuwsuur met het nieuws dat een eerste versie van het rapport al half september vorig jaar in handen van Ollongren was. De minister maakte het rapport pas op 28 maart openbaar, na het referendum over de sleepwet. Volgens het ministerie komt dit doordat er moest worden afgestemd met buitenlandse inlichtingendiensten. PvdA-Kamerlid Kuiken heeft echter vragen over de besluitvorming. Ze stelde in maart van dit jaar ook al Kamervragen over de publicatie van het rapport.

Nu vraagt Kuiken of de minister heeft beseft dat het genoemde rapport van belang kon zijn in de meningsvorming over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en welke conclusie ze hieraan heeft verbonden. Ook moet Ollongren laten weten of ze het eens is met de conclusie van de CTIVD, dat de privacy beter beschermd moet worden bij de uitwisseling van gegevens met buitenlandse diensten, van invloed had kunnen zijn op de uitslag van het referendum. "Zo ja, waarom deelt u dan ook de mening dat de kiezer op basis van onvolledige informatie zich over die wet heeft moeten uitspreken? Zo nee, hoe kunt u dit uitsluiten?", aldus de vragen van het PvdA-Kamerlid.

Verder moet de minister duidelijk waarom het rapport niet voor het referendum kon worden gepubliceerd, aangezien uit documenten lijkt te blijken dat dit wel kon. Tevens moet ze verklaren waarom de afstemming met de buitenlandse diensten niet eerder afgerond kon zijn, mede omdat die het rapport al november vorig jaar kenden. Kuiken wil dan ook weten of Ollongren deze diensten heeft gevraagd om sneller te reageren en wat daarop hun reactie was. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (11)
19-09-2018, 11:00 door Anoniem
Leuk dat je vragen stelt over de ondertussen welbekende politieke spelletjes van de politieke klasse in hun politieke spelletjesklasje. Maar gaat er ook iets veranderen?
19-09-2018, 11:07 door buttonius - Bijgewerkt: 19-09-2018, 11:08
Lijkt er op dat Ollongren de relaties met buitenlandse inlichtingendiensten belangrijker vindt dan het goed en vlot informeren van de kamer en alle mensen die in het referendum mochten stemmen. Handen omhoog wie dat verrassend vindt...
19-09-2018, 11:12 door Anoniem
Door buttonius: Lijkt er op dat Ollongren de relaties met buitenlandse inlichtingendiensten belangrijker vindt dan het goed en vlot informeren van de kamer en alle mensen die in het referendum mochten stemmen. Handen omhoog wie dat verrassend vindt...

[:HANDS DOWN:]
19-09-2018, 13:54 door Anoniem
Door buttonius: Lijkt er op dat Ollongren de relaties met buitenlandse inlichtingendiensten belangrijker vindt dan het goed en vlot informeren van de kamer en alle mensen die in het referendum mochten stemmen. Handen omhoog wie dat verrassend vindt...

Ben het helemaal met jou eens en die inlichtingendiensten hacken ons ook gewoon, zie bijvoorbeeld hoe de NSA Angela merkel hebben gehacked en afgeluisterd.
19-09-2018, 14:06 door Anoniem
De teller staat inmiddels op 268 keer levenslange gevangenis straf voor Rutte en kornuiten wegens besluiten die feitelijk landverraad zijn!
Wanneer komt u in opstand?
19-09-2018, 15:18 door Anoniem
De tijd dat bananenrepubieken ver van ons bed waren, is lang verdwenen. Het zijn ronduit corrupte kriminelen die zich daar nieteens meer voor schamen. De VVD verwisselt sneller van kamerleden dan ik van onderbroek vanwege het ene schandaal na het andere.

Verschillende van onze "politici" verdienen lange gevangenisstraffen. Maar dat mag je niet zeggen! Want dan ben je gestoord en paranoid enzo en dan tik je niet zuiver want zoiets kan in Nederland niet. Het mooiste land op aarde. Met al onze grote vrienden in den haag die het toch allemaal zo goed met ons voor hebben... Right...!
19-09-2018, 15:59 door Anoniem
Door Anoniem: De tijd dat bananenrepubieken ver van ons bed waren, is lang verdwenen. Het zijn ronduit corrupte kriminelen die zich daar nieteens meer voor schamen. De VVD verwisselt sneller van kamerleden dan ik van onderbroek vanwege het ene schandaal na het andere.

Verschillende van onze "politici" verdienen lange gevangenisstraffen. Maar dat mag je niet zeggen! Want dan ben je gestoord en paranoid enzo en dan tik je niet zuiver want zoiets kan in Nederland niet. Het mooiste land op aarde. Met al onze grote vrienden in den haag die het toch allemaal zo goed met ons voor hebben... Right...!

Hhaha ik kan wel lachen om deze post.
Het klopt dat dat overheden zware straffen voor overtreden van het wet zouden moeten krijgen.

Bijvoorbeeld stel je voor de AIVD hackt je zomaar en het strafbaar, er gaat niemand de bak in dan hoor.
Daarom hackt de AIVD ook momenteel alles wat los en vast zit en wanneer ze hacken doen ze dat vrij want voor aftappen hebben ze toestemming nodig voor hacken ook maar als ze dat via een andere netwerk doen en niemand kan de hack traceren dan doen ze het toch.
19-09-2018, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem:Met al onze grote vrienden in den haag die het toch allemaal zo goed met ons voor hebben... Right...!

Nee, eerder met de aandeelhouders in het buitenland. En dan specifiek dat (kleine) groepje aandeelhouders waarvan de belastingdiensten aldaar geen compensatie-regelingen getroffen hebben voor het innen van dividentbelasting in Nederland.

Ter waarde van 2 miljard per jaar. (of meer)
Blijkbaar is er geld teveel in Den Haag. En kon het kabinet geen andere nuttige binnenlandse bestemmingen bedenken.
Want de burger heeft de komende jaren geen extra kosten te dragen, met dank aan ditzelfde kabinet. (co2-afspraken [incl het dragen van de kosten die de industrie zal maken], aflsuiten van het gas, brexit, lage stijging loonkosten tov inflatie, zorgverzekering/zorgkosten, etc)

:-) :-)
19-09-2018, 17:08 door karma4 - Bijgewerkt: 19-09-2018, 17:08
.... dubbel...
19-09-2018, 17:08 door karma4
Door Anoniem: De teller staat inmiddels op 268 keer levenslange gevangenis straf voor Rutte en kornuiten wegens besluiten die feitelijk landverraad zijn!
Wanneer komt u in opstand?
Je beschrijft nu aardig welke taak de AIVD heeft om te herkennen en wat mee te doen.

De Framing van anarchisten en privacy fanaten heeft een ernstige vorm aangenomen.
Buitenlandse mogendheden zij alle lidstaten van dd EU net Noorwegen en Zwitserland. Voor criminelen en terroristen zijn er geen grenzen dus waarom voor degenen die ze moeten bestrijden wel. Een zeer ongelijk gedoe.
20-09-2018, 02:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Hhaha ik kan wel lachen om deze post.

Helaas weerspiegeld deze site de gemiddelde mening van het volk niet. Waarschijnlijk voel ik me daardoor redelijk thuis hier :P

TnX #security.nl. Dat je nog lang mag bestaan :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.