image

Frankrijk maakt zelf ontwikkeld besturingssysteem open source

donderdag 20 september 2018, 14:34 door Redactie, 5 reacties

De Franse overheid heeft een zelf ontwikkeld beveiligd besturingssysteem open source gemaakt. Het op Linux-gebaseerde Clip OS is ontwikkeld door het Franse nationale bureau voor beveiliging van informatiesystemen (ANSSI) en maakt het mogelijk om publieke en gevoelige gegevens los van elkaar op dezelfde computer te verwerken. Hiervoor creëert het besturingssysteem twee compleet gescheiden omgevingen.

Volgens ANSSI beschikt Clip OS over verschillende beveiligingsmaatregelen waardoor het zeer resistent tegen kwaadaardige code is en gevoelige informatie kan beschermen. Tevens biedt het partitioneringsmechanismen zodat publieke en gevoelige informatie gelijktijdig op dezelfde computer in gescheiden omgevingen kan worden verwerkt. Clip OS kan zowel op "security gateways" als werkstations en laptops worden geïnstalleerd.

De website van Clip OS laat weten dat het besturingssysteem veel gemeen heeft met Qubes OS. Dit is ook een beveiligd besturingssysteem dat een "security by isolation" aanpak implementeert, wat het doet door verschillende programma's via virtualisatie van elkaar te scheiden.De manier waarop Clip OS en Qubes OS omgevingen van elkaar isoleren verschilt echter, aldus ANSSI. Ook hebben beheerders binnen Clip OS een andere rol en mogelijkheden dan bij Qubes OS het geval is.

Op dit moment is er nog geen kant-en-klare versie van Clip OS voor eindgebruikers beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat het besturingssysteem verder kan worden ontwikkeld en er wordt ingespeeld op behoeften van gebruikers is Clip OS open source gemaakt. ANSSI zal daarbij toezien op de ontwikkeling en het project blijven beheren. Het besturingssysteem bevindt zich nog in alfafase.

Reacties (5)
20-09-2018, 16:12 door Anoniem
Goed dat het Open Source is, want nu kan de code ook worden nagekeken op backdoors ... etc..
21-09-2018, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: Goed dat het Open Source is, want nu kan de code ook worden nagekeken op backdoors ... etc..

Het is gemaakt door de franse overheid voor de franse overheid, waarom zouden ze hier zelf backdoors inzetten? Dan kunnen ze het net zie goed niet aanbieden.
21-09-2018, 19:43 door Anoniem
Je weet wel, de Franse overheid die eigenlijk alleen zwakke encryptie toe wil laten... Ik gebruik toch echt liever iets onafhankelijks zoals Qubes OS of OpenBSD.

De opmerking

Ook hebben beheerders binnen Clip OS een andere rol en mogelijkheden dan bij Qubes OS het geval is.
doet mij weer rillingen over de rug lopen.

Zie vooral https://www.security.nl/posting/510634
22-09-2018, 13:05 door Anoniem
Ik word zo moe van die "zelf ontwikkelde OSen" die vervolgens toch weer gewoon linux+gnu+extra rommel blijken te zijn. Dat heet een "linux distributie". Ik ben ondertussen pas geinteresseerd als het ook echt van de grond af zelf ontwikkeld is, niet een respin van het een of ander.
24-09-2018, 19:03 door Eric-Jan H te D
Je weet wel de Franse overheid die de Nederlandse fotograaf Fernando Pereira over de kling joeg door het Greenpeace schip de Rainbow Warrior door middel van twee explosies in een haven te laten zinken.

En waarschijnlijk kun je alleen een Franstalige versie tegemoet zien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.