/dev/null - Overig

Citaatrecht ontkennen

24-09-2018, 18:26 door Anoniem, 0 reacties
Devnullclaim

Ontkent de volkskrant, zij het heel vriendelijk, hier nou het recht op vrij citeren door vooraf toestemming te claimen?
"Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl."
https://www.volkskrant.nl/

"Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard" ook ander recht, het Nederlands recht met inbegrip van het citaatrecht.

Citaatrecht
https://nl.wikipedia.org/wiki/Citaatrecht

Tweakers, eveneens persgroep meent het ook maar dan alleen voor leden en weer niet voor lezers in het algemeen.
10.3 Het Lid mag de op de Website opgenomen Content raadplegen en daarvan kopieën maken voor uitsluitend eigen persoonlijk gebruik, bijvoorbeeld door deze te printen of op te slaan. Elk ander gebruik van de Website of de Content, bijvoorbeeld het overnemen, reproduceren, distribueren of anderszins openbaar maken van (een deel van) de Website is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Tweakers.net en/of het betreffende Lid.
https://tweakers.net/

Ook voor tweakers geldt dat zij onder Nederlands recht valt en ook hier kan zij moeilijk hard maken dat citaatrecht niet voor deze site van toepassing is.

Wat heeft dat met deze website te maken?
Alles, want als het niet zou mogen kan er een hoop geschoond gaan worden op deze website.
En los daarvan is het nogal dom en onwerkbaar, onwerkbaar omdat je jezelf opzadelt met extra werk, en dom omdat je met het toestaan van citaatgebruik ook weer meer lezers trekt.
Maar daar hebben de media (heel breed) een beetje moeite mee, ergens tussen de wens op meer publiek en de copyrightclaims gaat men vaak in een onmogelijke spagaat.

De wet is niet bedoeld als een soort gedoogconstructie, alles verbieden tenzij het oogluikend en desgewenst met willekeur wordt toegestaan, maar het is verleidelijk en gebeurt continue en overal.

Meer opmerkelijke voorbeelden bekend?
Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.