image

CyberAlerts-app waarschuwt voor lekken in populaire software

woensdag 26 september 2018, 14:12 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-09-2018, 15:09

Er is een nieuwe gratis iPhone-app van Nederlandse makelij verschenen die waarschuwt voor beveiligingslekken in veelgebruikte software en hardware. De CyberAlerts-app maakt gebruik van de beveiligingsadviezen die door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) worden gepubliceerd.

"Gezien het NCSC dagelijks tussen de tien en twintig verschillende beveiligingsadviezen publiceert voor duizenden verschillende soorten hard- en software zou je dus eigenlijk de hele dag de website in de gaten moeten houden en wachten totdat er een nieuw beveiligingsadvies is gepubliceerd en dat helemaal doornemen om er na vier weken achter te komen dat er geen één advies tussen zat dat relevant is voor jouw hard- en softwarelandschap", zegt Geordy Kauderer, ontwikkelaar van de app.

De CyberAlerts-app monitort alle beveiligingsadviezen die het NCSC publiceert. Om alleen relevante waarschuwingen te ontvangen kunnen gebruikers een whitelist aanmaken van de hardware en software waarmee ze werken, zodat ze alleen waarschuwingen ontvangen als er in deze producten een kwetsbaarheid is gevonden. In dit geval zal er ook een geluid worden afgespeeld. Verder is ook de inschaling van een beveiligingsadvies instelbaar, zodat adviezen met een lage kans of schade automatisch worden genegeerd.

Op de website van CyberAlerts staat vermeld dat alleen het ID en type van het mobiel wordt vastgelegd waar de data naar toe wordt gestuurd. De app is zoals gezegd gratis. Wel laat Kauderer weten dat er in de toekomst zal worden gezocht naar een inkomstenbron. Op dit moment is alleen een versie voor iOS beschikbaar die via de App Store te downloaden is. Een Android-versie zal op een later moment verschijnen.

Reacties (2)
26-09-2018, 16:00 door Anoniem
Leuk. De eerste app op iOS die ik toesta alerts te geven. Maar waarom zijn dergelijke apps nooit in landscape te gebruiken?

Nou ja, hopen dat er snel een goed geimplementeerde Android app is.
26-09-2018, 21:13 door Anoniem
Leuk initiatief om deze app te maken. Ik denk niet dat ik zelf zo snel zal gaan gebruiken maar zie dat er ook een mailfunctie op zit die het beveiligingsadvies doorstuurt naar een mailbox. Als die dan alleen de adviezen doorstuurt die ik wil zien kan het best een handige informatiebron zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.