image

Staatssecretaris Keijzer vraagt cyberexperts om oog te hebben voor eindgebruikers

woensdag 3 oktober 2018, 11:19 door Redactie, 21 reacties

De afgelopen 30 jaar hebben technologische ontwikkelingen zich in hoog tempo opgevolgd, maar het internet is voor sommige mensen nog een onbekende wereld en daar moeten security professionals en andere cyberexperts oog voor hebben als ze bewustzijn onder gebruikers proberen te creëren. Dat vertelde staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken tijdens de opening van de tweede dag van de jaarlijkse One Conferentie van het Nationaal Cyber Security Centrum in Den Haag.

Keijzer stelde dat voor sommige mensen de moderne ontwikkelingen te snel komen. "Mensen die nog met een vinger tikken", zo merkte de staatssecretaris op. Het is belangrijk om cybersecurity voor deze mensen toegankelijker te maken, bijvoorbeeld door goede vergelijkingen te geven wanneer concepten als ransomware worden uitgelegd.

Relevantie

Relevantie kan de boodschap beter over brengen. "Ik wijs mkb-bedrijven geregeld op ransomware-aanvallen. En dan vergelijk ik het met de meest beruchte ontvoering in ons land, die van Freddy Heineken in 1983. Maar nu gaat het niet om mensen die worden ontvoerd, maar het zijn je productgegevens, je data, je ideeën", aldus Keijzer. Ze hoopt met dit soort voorbeelden te laten zien dat de digitale wereld nieuw is, maar niet vreemd.

Red pill

Bij het overbrengen van de boodschap is het belangrijk dat mensen binnen de cybersecurity-industrie beseffen hoe buitenstaanders naar het onderwerp kijken. De staatssecretaris vergeleek het met het nemen van de 'red pill' zoals in de film The Matrix is te zien. Op dat moment wordt een hele andere wereld zichtbaar. Voor security professionals is dit het geval, maar veel eindgebruikers hebben geen idee hoe het internet werkt en zien het als een vreemd land waarvan ze de taal niet spreken. Daarom zouden security professionals soms ook de 'blue pill' moeten nemen, zodat ze zien hoe eindgebruikers tegen het internet aankijken, ging Keijzer verder. "Dit helpt voor het scheppen van bewustzijn en zal helpen om deze beide werelden nader tot elkaar te laten komen."

Reacties (21)
03-10-2018, 11:39 door Anoniem
Door Staatssecretaris Keijzer
Daarom zouden security professionals soms ook de 'blue pill' moeten nemen

Gegeven de context, wellicht toch niet het meest verstandig ;-) Dat zou impliceren dat men de feiten moet negeren, in plaats van zich inbeelden wat anderen denken of geloven.

Door Morpheus
You take the blue pill—the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.

Door Cypher
...reflecterend op het nemen van de red pill...

You know, I know this steak doesn't exist. I know that when I put it in my mouth, the Matrix is telling my brain that it is juicy and delicious. After nine years, you know what I realize?

...neemt een hap van de steak...

Ignorance is bliss.

De kop in het zand steken kan toch vast niet de bedoeling zijn.
03-10-2018, 11:40 door Anoniem
Awareness sessies voor eindgebruikers, briljant idee. Dat daar nog niemand op is gekomen ! ;) Beetje bla bla over de Matrix, blue pill en red pill. Je moet toch wat, met beeldspraak, wanneer je verder geen verstand van zaken hebt.
03-10-2018, 11:42 door Anoniem
Klok, klepel. Ja, oog voor "de gebruiker" zou mooi zijn, net als dat politici die oog hebben voor "de burger" ook mooi zou zijn. Maar "bewustzijn kweken" is zoiets als iedereen een draaiende onbeveiligde kettingzaag aanreiken en dan zeggen "goed bewust zijn dat dit apparaat mogelijk gevaarlijk kan zijn, hoor!"

Je ziet ze niet meer, maar de eerste modelletjes hadden dus gewoon geen stootbeugels of automatische uitschakelaars of wat ook. Gewoon een motortje aan een ketting gekoppeld, meer niet. In dat licht moet je "niet op verdachte emails klikken hoor!" ook zien. Hoezo ontploft mijn hele computer met ransomware als er een verkeerd mailtje binnenkomt? Daar helpt geen "bewustzijn kweken" tegen. En geen "begrijpelijke uitleg" ook. Maar dat is wel de essentie van waar heel de "computer security" keizerlijke textielindustrie op draait.
03-10-2018, 11:47 door Anoniem
Dat is een bekend probleem onder IT-ers en security professionals. Technisch klopt de kritiek die wordt geuit vaak prima, maar de sociale context ontbreekt vaak waardoor er geen praktische oplossingen voor eindgebruikers komen.
03-10-2018, 12:01 door Anoniem
Lieve Mona,
Dat is een rare boodschap: cybersecurity moet toegankelijker zijn. Dat is dweilen met de kraan open als je niet de leveranciers verplicht veilige apparaten en diensten te leveren. Omdat dat de realiteit is, praten we over techniek om te redden wat er te redden valt. Maar de oorzaak is de misdadige nalatigheid van IoT- en smartphone-leveranciers (Samsung!) die het vertikken veilige apparaten te maken of gedurende een reële termijn te ondersteunen met patches etc. Laat de (Nederlandse, Europese) overheid zich daar eens druk over maken, dan hoeven eindgebruikers veel minder techniek te begrijpen. Ik kan ook mijn auto niet onderhouden, maar weet wel waar ik recht op heb qua veiligheid. Ik ga echt niet akkoord met een auto waarin ik zelf mijn gordels en airbags moet installeren.
03-10-2018, 12:30 door Anoniem
Door Anoniem: Lieve Mona,
Dat is een rare boodschap: cybersecurity moet toegankelijker zijn. Dat is dweilen met de kraan open als je niet de leveranciers verplicht veilige apparaten en diensten te leveren. Omdat dat de realiteit is, praten we over techniek om te redden wat er te redden valt. Maar de oorzaak is de misdadige nalatigheid van IoT- en smartphone-leveranciers (Samsung!) die het vertikken veilige apparaten te maken of gedurende een reële termijn te ondersteunen met patches etc. Laat de (Nederlandse, Europese) overheid zich daar eens druk over maken, dan hoeven eindgebruikers veel minder techniek te begrijpen. Ik kan ook mijn auto niet onderhouden, maar weet wel waar ik recht op heb qua veiligheid. Ik ga echt niet akkoord met een auto waarin ik zelf mijn gordels en airbags moet installeren.
Wellicht dat de staatssecretaris dan ook eens kan gaan buurten bij haar collega's van volksgezondheid. Daar wordt zwaar ingezet op de inzet van eHealth om de kosten van de zorg in de grip te houden en ook in de toekomst nog te kunnen leveren. Je wilt niet weten hoe slecht diverse IoMT devices en apps beveiligd zijn en hoe nalatig ook grote leveranciers hierin zijn: als zij hun producten maar kunnen leveren en het liefst ook alle data kunnen krijgen. De patiënt wordt verleid met het gebruiksgemak. Niemand zal de leverancier aanklagen dat de toestemming juridisch niet geldig is omdat daar geen belang bij is. Zo wordt wetgeving een papieren tijger.
03-10-2018, 12:53 door Anoniem
Dat hebben ze ook.
Er zit alleen een permanente naald tussen!
Dat moet ook, anders verkoopt men niets.
Zonder angstprikjes met bekende boodschap.
"U kruipt zonder ons product voortdurend door het oog van de naald!"
03-10-2018, 13:03 door Anoniem
Red pill? The Matrix???
Had Freddy heineken mijn productgegevens, data en ideeen?

Waar heeft die sec het in ..naam over??
Wat zat er in die yoghurt vanmorgen?
Tijd om ff te ontfilmpjesflixen en weer terug te zappen naar de echte wereld?

Dit soort voorbeelden laten in ieder geval zien dat de wereldbeelden van sommigen behoorlijk los staan van wat in de echte maatschappij nog te begrijpen valt en leeft.

Communicatie en aansluiting zoeken begint niet met de vorm van je boodschap maar eerst helder voor ogen krijgen wat die boodschap nou eigenlijk is.
De buitenstaander lijkt ze vooralsnog zelf te zijn.
03-10-2018, 13:20 door Anoniem
De papieren tijger is ook nog een tandloos. Wat als Commercie en Overheid het alleenvertoningsrecht hebben, waarbij die twee alles heel goed op elkaar hebben afgestemd en ze soms zo verweven zijn dat de interessen bijkans niet uit elkaar te houden zijn? Dan staat de gewone burger-eindgebruiker toch al direct op enorme afstand, zeg maar grote achterstand.

Men weet al alles van u via uw android wifi zakspionnetje en de smart IoT grid thuis. Hoe moet de gemiddelde eindgebruiker zich hiertegen weren? Google, facebook, Amazon, Cloud-providers, ISPs, VPNs, NSA etc. hebben al gezorgd voor een volledig scheefgegroeide cyber-machtsstructuur. Daar helpt een beetje Benners-Lee-solid-gepruttel niet meer afdoende tegen, ook als ieder over zou gaan op tor en tails, censuurvrij DNS etc. etc.

Krijgen we het China Mainland experiment thuis geserveerd? Zeg dan maar dag met je handje tegen al je huidige resterende vrijheden.

Dan ben je echt tot een te exploreren key-number via steeds wisselende algoritmen verworden. Hoe kunnen we ons hieraan ontworstelen met al 1 arm op ons rug gebonden en voort marcherend in een cyber-chain-gang? Ik denk dat de meeste mensen de werkelijke toestand in de digitale infrastructuur zich maar moeilijk kunnen voorstellen, technisch gezien dan.

Ga eens voor de grap kijken op willekeurige websites, welke javascript libraries moeten worden afgevoerd. Alles wat u eens heeft verkregen, moet u ook op een bepaald moment bij kwetsbaarheden weer afvoeren. Ga dan de code nog eens doorspitten op javascript errors en exceeded runtime. Volg daarna de StackOverflow discussies over bepaalde gevonden errors en het inzicht daagt ter zake. Inzicht, dat alles in zekere zin volledig "holed" en "pn*wed" is en dat wel zal blijven bij SQL, bij encryptie, bij TRUST, bij alles op Interwebz..

Hoe wil je dit (ten principale) veranderen dan? Geef mijn portie maar aan Fikkie.
03-10-2018, 13:44 door Anoniem
Naast een categorie die het hoe dan ook niet snapt is er een enorme groep mensen die het niet willen weten.
Dat is ze namelijk al snel teveel gedoe en ze hebben moeite om het te onthouden.
Je kan praten als brugman, maar veel mensen denken volgens mij zoiets als "jij kan praten als brugman maar mij overkomt dat niet. Want ik heb een virusscanner en als ik dan toch besmet wordt klop ik aan bij de winkel waar ik de PC heb gekocht om mijn geld terug te vragen. En nu moet de kinderen ophalen. Doei!"

Ook dat gedoe met Facebook. Al lang en breed in mijn nabijheid gewaarschuwd van "zou je dat nou wel doen? Dan is het vast niet meer alleen jouw data hoor." Maar ach leuk leuk leuk en "jij weet niet wat je mist" iedereen doet het en dan kunnen ze het niet laten om ook mee te doen.

Tja.. dat lijkt me toch echt niet de schuld van de computerexpert.
Spreek liever al die mensen toe die almaar de kop in 't zand steken.
Pas als er echt iets gebeurd worden ze wakker, dus laat ze nou eerst maar wakker worden dan.
03-10-2018, 13:46 door Anoniem
O, help, wat weet iedereen het weer beter....

De boodschap van Keijzer lijkt mij helder en relevant. Gezeur van betweters die The Matrix kennen en zien dat de analogie misschien niet helemaal goed is...

Security professionals hebben inderdaad de taak om de "leken" op dit gebied goed voor te lichten en dat werkt alleen als je voorbeelden gebruikt die men begrijpt en herkend. Dat is waar het om gaat.

Goed, terug naar de recensies van The Matrix - vonden jullie deel 2 en 3 ook zo overbodig?
03-10-2018, 14:48 door Anoniem
Je bent straks strafbaar als je geen smartphone of slim device bij je hebt of gebruikt,
dan ben je de vijand van het panopticum, deze vervangende infrastructuur van onze huidige maatschappij.

De midden-generatie burgers die ervoor waarschuwde,en of klokken-luiders krijgen dan met sensuur te maken,
ze worden vaker geblockt van hun gebruik van populairen media-platformen,
of ze worden uiteindelijk opgepakt, of ze verdwijnen na een tripje op vakantie.

Sceptics,worden sneller en harder aangepakt en of gemonitord,ze worden dan vaak gelinkt aan rechts-extremisten,
want ze volgen de dagelijkse mainstream media niet of onvoldoende,want ze kiezen hun eigen bronnen van informatie wereldwijd.

Landen zoals china zijn al veel verder gevorderd in het bepalen hoe jij je burger als mens moet gaan gedragen,
omdat het panopticum dat afdwingt,met uiteindelijke doel "de supermens"te ontwikkelen,gedrags-controle.
De tech-bedrijven en google vinden dat natuurlijk geweldig.

The Matrix
03-10-2018, 14:49 door Anoniem
Door Anoniem:
De boodschap van Keijzer lijkt mij helder en relevant. Gezeur van betweters die The Matrix kennen en zien dat de analogie misschien niet helemaal goed is...

Net andersom, geen idee wat the matrix is.
Maar vermoed wordt dat degenen die het wel weten nou precies niet de doelgroep zijn die mevrouw probeert te bereiken.
03-10-2018, 20:29 door Anoniem
Door Anoniem: O, help, wat weet iedereen het weer beter....
De boodschap van Keijzer lijkt mij helder en relevant.
Security professionals hebben inderdaad de taak om de "leken" op dit gebied goed voor te lichten en dat werkt alleen als je voorbeelden gebruikt die men begrijpt en herkend. Dat is waar het om gaat.

Mw keijzer[...] maar veel eindgebruikers hebben geen idee hoe het internet werkt en zien het als een vreemd land waarvan ze de taal niet spreken.

Mijn vraag terug:
Als iemand "de taal niet spreek", wat doe je dan in dat land? Dat is vragen om moeilijkheden.
En waarom worden die mensen gedwongen om in dat land te verblijven door bv de overheid, zorg en de banken?

Ja, het is lekker makkelijk voor de diensverleners. Alles op 1 digitale plek.
Maar als dit te gevaarlijk is voor een groot deel van de bevolking (omdat ze de taal niet spreken van dat land), waarom ze dan dwingen om alles digitaal te doen?

Politici & (semi)overheid: Begin bij jezelf, geef het goede voorbeeld.
Stel de burger/klant weer centraal. Niet de dienstverlener.

En zorg evoor dat er weer goed onderwijs gegeven wordt, waarbij de leerling geleerd wordt te denken en vragen te stellen.
En dat mag geld kosten. Want daar heb je jaren later nog plezier van.
03-10-2018, 20:59 door Bitwiper
Dus omdat Microsoft met Windows en Office (inclusief Outlook), Google met Android en Chrome, Apple met OSX , iOS en Safari, Canonical met Ubuntu en vele andere softwaremakers inclusief browserfabrikanten, alle complexiteit "wegversimpelen" en daarnaast "innoveren" met steeds wijzigende GUI's - zonder beveiliging eens van de grond af aan te pakken, moeten wij cyberexperts deze puinhoop rechtzetten om leken minder kwetsbaar te maken?

De meeste beheerders snappen al niet eens hoe ze HSTS moeten configureren, denken dat server-authenticiteit irrelevant is als de verbinding versleuteld is, dat certificaten voor die versleuteling noodzakelijk zijn en owee als je certificaat gestolen wordt...
04-10-2018, 00:30 door Anoniem
Ik kan het niet helpen maar ik vind die blauwe pil zo dubbelzinnig..

https://www.nrc.nl/nieuws/1997/01/04/de-kleur-van-een-pil-heeft-ook-een-heilzaam-effect-7337577-a1356831
Mensen die blauwe pillen hadden geslikt voelden zich duidelijk minder alert dan mensen die een roze pil kregen

https://www.weet-magazine.nl/rode-pil-beter-dan-blauwe/

Hoe legt Mona K. dit uit?
04-10-2018, 09:32 door Anoniem
Je bent straks strafbaar als je geen smartphone of slim device bij je hebt of gebruikt,
dan ben je de vijand van het panopticum, deze vervangende infrastructuur van onze huidige maatschappij.

Nou, wat interessant kan zijn, is indien vermoedelijke criminelen in een groepje reizen, en allemaal tegelijk hun telefoon uitzetten. Dan weet de politie dat ze waarschijnlijk met iets bezig zijn wat het daglicht niet kan verdragen..... ;)
04-10-2018, 11:02 door Anoniem
Je kan praten als brugman, maar veel mensen denken volgens mij zoiets als "jij kan praten als brugman maar mij overkomt dat niet. Want ik heb een virusscanner en als ik dan toch besmet wordt klop ik aan bij de winkel waar ik de PC heb gekocht om mijn geld terug te vragen. En nu moet de kinderen ophalen. Doei!"
En wat is daar mis mee? Er bestaat een wereld buiten IT/Sec hoor, en dat terugbrengen naar de winkel werd tijdens de One Conference zelfs aangehaald als tip om te doen. Laat de winkels maar pijn voelen, dan letten ze voortaan wel beter op welke rotzooi ze verkopen; het tast immers hun winst aan.

Ook dat gedoe met Facebook. Al lang en breed in mijn nabijheid gewaarschuwd van "zou je dat nou wel doen? Dan is het vast niet meer alleen jouw data hoor." Maar ach leuk leuk leuk en "jij weet niet wat je mist" iedereen doet het en dan kunnen ze het niet laten om ook mee te doen.
Voor veel mensen is Facebook het enige communicatiemiddel om met familie en vrienden in contact te blijven. Er ís geen goed alternatief voor hen. Dus volgens jou moeten ze die communicatie maar laten? Nee, 'wij' zijn te laf om Facebook eens flink te schoppen met een megaboete. Leg het niet telkens bij de eindgebruiker neer, dat is 'victim blaming' (ook gisteren genoemd).

Tja.. dat lijkt me toch echt niet de schuld van de computerexpert.
Spreek liever al die mensen toe die almaar de kop in 't zand steken.
Pas als er echt iets gebeurd worden ze wakker, dus laat ze nou eerst maar wakker worden dan.
Hoezo? Waarom moeten die mensen de schuld bij zichzelf zoeken? Zij zijn slechts gebruikers van een dienst die het qua ethiek volledig verbruid. Dat is de schuld van Facebook, de politiek en de handhaving, maar zeker niet van de eindgebruiker!
04-10-2018, 11:40 door Anoniem
Door Anoniem:Voor veel mensen is Facebook het enige communicatiemiddel om met familie en vrienden in contact te blijven. Er ís geen goed alternatief voor hen.

Dus zij hebben bijvoorbeeld geen telefoon, kunnen geen brief schrijven of er fysiek langs gaan?
Zij kunnen alleen maar communiceren via Facebook? Wat leven die mensen in een claustrofobische wereld, zeg, als hun hele leven via Facebook loopt.
Hoe hebben die ook kunnen functioneren voordat facebook bestond?

Ik heb medeliijden met ze.
04-10-2018, 18:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Je kan praten als brugman, maar veel mensen denken volgens mij zoiets als "jij kan praten als brugman maar mij overkomt dat niet. Want ik heb een virusscanner en als ik dan toch besmet wordt klop ik aan bij de winkel waar ik de PC heb gekocht om mijn geld terug te vragen. En nu moet de kinderen ophalen. Doei!"
En wat is daar mis mee? Er bestaat een wereld buiten IT/Sec hoor, en dat terugbrengen naar de winkel werd tijdens de One Conference zelfs aangehaald als tip om te doen. Laat de winkels maar pijn voelen, dan letten ze voortaan wel beter op welke rotzooi ze verkopen; het tast immers hun winst aan.

Ook dat gedoe met Facebook. Al lang en breed in mijn nabijheid gewaarschuwd van "zou je dat nou wel doen? Dan is het vast niet meer alleen jouw data hoor." Maar ach leuk leuk leuk en "jij weet niet wat je mist" iedereen doet het en dan kunnen ze het niet laten om ook mee te doen.
Voor veel mensen is Facebook het enige communicatiemiddel om met familie en vrienden in contact te blijven. Er ís geen goed alternatief voor hen. Dus volgens jou moeten ze die communicatie maar laten? Nee, 'wij' zijn te laf om Facebook eens flink te schoppen met een megaboete. Leg het niet telkens bij de eindgebruiker neer, dat is 'victim blaming' (ook gisteren genoemd).

Tja.. dat lijkt me toch echt niet de schuld van de computerexpert.
Spreek liever al die mensen toe die almaar de kop in 't zand steken.
Pas als er echt iets gebeurd worden ze wakker, dus laat ze nou eerst maar wakker worden dan.
Hoezo? Waarom moeten die mensen de schuld bij zichzelf zoeken? Zij zijn slechts gebruikers van een dienst die het qua ethiek volledig verbruid. Dat is de schuld van Facebook, de politiek en de handhaving, maar zeker niet van de eindgebruiker!
Als je niet verder kunt/wil denken dan dat houdt het gewoon op ja.
Dan moet Mona niet zeiken aan het verkeerde adres.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.