Microsoft heeft tijdens de patchdinsdag van oktober 50 kwetsbaarheden verholpen, waaronder een beveiligingslek in Windows dat actief werd aangevallen voordat een beveiligingsupdate beschikbaar was. Via dit zeroday-lek kon een aanvaller die al toegang tot een systeem had zijn rechten verhogen.
De kwetsbaarheid werd in augustus ontdekt door anti-virusbedrijf Kaspersky Lab en is volgens de virusbestrijder tegen minder dan tien doelen in het Midden-Oosten ingezet. Het beveiligingslek werd op 17 augustus aan Microsoft gerapporteerd en gisteren op 9 oktober verholpen. Zoals gezegd moest een aanvaller al toegang tot een systeem hebben om de kwetsbaarheid uit te buiten.
De aanvallers gebruikten het zeroday-lek om de benodigde rechten te krijgen zodat de malware het systeem persistent kon besmetten. De ontdekte exploit was volgens Kaspersky Lab van een hoge kwaliteit en in staat om verschillende Windowsversies aan te vallen. Naast het zeroday-lek zijn ook twee kwetsbaarheden gepatcht die al openbaar waren gemaakt, maar volgens Microsoft niet zijn aangevallen. Het gaat om een lek in de Microsoft JET Database Engine en de Windows-kernel. Wat ook opvalt is dat Microsoft een kwetsbaarheid heeft verholpen die uit 2010 stamt.
Verder zijn er kwetsbaarheden gepatcht in Internet Explorer, Microsoft Edge, Windows, Microsoft Office, ChakraCore, .NET Core, PowerShell Core, SQL Server Management Studio, Microsoft Exchange Server, Azure IoT Edge en Hub Device Client SDK voor Azure IoT. Op de meeste systemen zullen de updates automatisch worden geïnstalleerd.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
In 2013 blogde je over de vraag: Mag een cliënt de thuiszorg met een webcam filmen? Toen was een eenduidig antwoord met ja of ...
dag, google chrome heb ik niet geinstalleerd vanwege de afstand die ik wil bewaren tot google. ik gebruik firefox. maar chrome ...
Beste Security vrienden, Ik zit met een dilemma die mij al een aantal jaren bezig houd. Ik heb mijzelf al meerden malen ...
Wanneer is het hebben van een Remote Access Tool (RAT) nu strafbaar? Wij gebruiken dit in de organisatie voor intern beheer op ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.